Liam van Gelderen

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Liam van Gelderen

Liam van Gelderen is een Surinaamse verdediger van Nederlandse afkomst. De international van Zaandam speelt sinds de zomer van 2024 voor RKC Waalwijk.

  • Van Gelderen speelt momenteel voor RKC Waalwijk
  • De verdediger kwam eerder uit voor Ajax en FC Groningen
  • In Amsterdam won hij de landstitel van 2022
  • Van Gelderen debuteerde in 2024 als Surinaams international

Clubcarrière Liam van Gelderen

Van Gelderen zag op 23 maart 2001 het levenslicht in Zaandam. De rechtspoot begon zijn voetbalcarrière in het shirt van amateurclub SVA Assendelft. Via SV Fortuna Wormerveer kwam de vleugelverdediger in 2012 terecht bij de jeugdopleiding van AZ, dat hij drie jaar later inruilde voor Ajax. In Amsterdam tekende Van Gelderen in 2018 zijn allereerste profcontract.

Debuut voor Ajax

Op 25 maart 2019 maakte Van Gelderen zijn debuut in het betaald voetbal. Met Jong Ajax mocht de rechtsback meteen de volle negentig minuten aantreden in de thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht (3-3). Tot en met het seizoen 2021-2022 mocht hij in totaliteit 58 keer opdraven voor het beloftenteam van de Amsterdamse club. In de duels met Telstar (1-2 zege, mei 2021) en Excelsior (6-2 nederlaag, februari 2022) pikte hij een doelpunt mee.

Van Gelderen maakte in februari 2022 voor het eerst deel uit van de wedstrijdselectie van Ajax 1. Zijn daadwerkelijke debuut maakte de vleugelverdediger op 23 april 2022 in de met 0-1 gewonnen uitwedstrijd tegen NEC. Hij viel in voor de geblesseerd geraakte Perr Schuurs. Een paar weken later verzekerden de Amsterdammers zich van het kampioenschap. Vier dagen na de kampioenswedstrijd tegen sc Heerenveen (5-0) mocht de Zaandammer zijn tweede wedstrijd afwerken tegen Vitesse (2-2).

Pieken en dalen in Groningen

Zijn aandeel in Ajax-tenue op het hoogste niveau bleef beperkt tot een tweetal wedstrijden. In de zomer van 2022 maakte de rechtsback de overstap naar FC Groningen, dat hem een vierjarig contract liet ondertekenen. Uitgerekend in de uitwedstrijd tegen diens oude club op 14 augustus debuteerde hij voor de Trots van het Noorden. Zijn team ging kansloos onderuit in de Johan Cruijff ArenA: 6-1. Van Gelderen maakte zijn eerste Eredivisie-treffer op 25 februari 2023 thuis tegen Excelsior (3-0 zege).

In het seizoen 2022-2023 speelde Van Gelderen achttien officiële wedstrijden voor FC Groningen. De club maakte een rampjaar door en degradeerde zelfs uit de Eredivisie. Na de degradatie speelde de oud-Ajacied nog zeven wedstrijden in het groen-wit (één doelpunt), maar na december 2023 behoorde hij zelfs niet meer tot de wedstrijdselectie. In de zomer van 2024 besloot de clubleiding dan ook mee te werken aan een voortijdig afscheid. Zijn medespelers hadden in de tussentijd promotie tot stand gebracht.

Liam van Gelderen (FC Groningen)
Als speler van FC Groningen (Pro Shots)

Transfervrij naar RKC

FC Groningen gaf Van Gelderen een vrijgeleide richting RKC Waalwijk. Op 17 augustus 2024 debuteerde de rechtspoot uitgerekend tegen zijn oude club (1-2 nederlaag). Na 79 minuten viel hij in voor Dario Van den Buijs.


Interlandcarrière Liam van Gelderen

Van Gelderen fungeerde tot en met de Onder-19 als jeugdinternational van Nederland. Een grotere stap bleef uit, waardoor de rechtsback instemde met een swich naar Suriname. Op 5 september 2024 debuteerde hij in de CONCACAF Nations League-wedstrijd tegen Guyana (1-3 zege) door Anfernee Dijksteel in de 78ste minuut af te lossen.

Laatste update: 9 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie