Iñigo Martínez

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Iñigo Martínez

Iñigo Martínez is een Spaanse centrale verdediger. De international van Spanje maakte in de zomer van 2023 de overstap van Athletic Bilbao naar FC Barcelona.

  • Martínez speelt momenteel voor FC Barcelona
  • De verdediger won de Supercopa de España met Athletic Bilbao
  • Hij debuteerde als speler van Real Sociedad als prof
  • Martínez maakte in 2013 zijn opwachting als Spaans international

Clubcarrière Iñigo Martínez

Iñigo Martínez Berridi zag op 17 mei 1991 het levenslicht in Ondarroa. De linkspoot voetbalde in zijn geboorteplaats voor Aurrerá Ondarroa, waar hij zich in de kijker speelde bij Real Sociedad. Bij de club uit Baskenland doorliep de centrale verdediger de volledige jeugdopleiding.

Doorbraak bij Sociedad

Op 29 augustus 2010 maakte Martínez zijn debuut in het betaald voetbal. Met Real Sociedad B mocht de verdediger aantreden in de Segunda División-wedstrijd tegen Bilbao Athletic (0-1 overwinning). Zijn eerste doelpunt als profvoetballer maakte hij op 20 november van datzelfde jaar in de doelpuntrijke uitwedstrijd tegen FC Barakaldo (3-3). In totaal mocht hij dat seizoen 31 keer aantreden.

Martínez promoveerde in 2011 naar de hoofdmacht van Real Sociedad. Dit resulteerde op 27 augustus van dat jaar in zijn LaLiga-debuut tegen Sporting Gijón (1-2 overwinning). De centrale verdediger maakte zijn eerste doelpunt op 2 oktober 2011 in de Baskische clash met Athletic Bilbao, dat wel als winnaar van het veld stapte (1-2). Door een meniscusblessure moest hij in zijn debuutseizoen genoegen nemen met 28 officiële wedstrijden (drie doelpunten).

Eerste Champions League-ervaring

Na zijn blessure maakte Martínez op 16 september 2012 zijn rentree in de thuiswedstrijd tegen Real Zaragoza (2-0). De verdediger pikte meteen een doelpunt mee. Met 35 gespeelde wedstrijden en vier doelpunten groeide hij opnieuw uit tot een vaste waarde. Zijn team wist een fraaie vierde plaats binnen te slepen en plaatste zich daarmee voor de voorrondes Champions League. Ten koste van Olympique Lyon mocht zijn team zich ook in de groepsfase meten met Manchester United, Bayer Leverkusen en Shakhtar Donetsk.

Martínez speelde in het seizoen 2012-2013 in totaal 48 wedstrijden (twee doelpunten) in alle competities. Real Sociedad beleefde een sterke Copa del Rey-campagne, maar stuitte in de halve finale op FC Barcelona. De linkspoot speelde in de heenwedstrijd een negatieve hoofdrol door al in de eerste helft tegen een rode kaart aan te lopen. Hij protesteerde hevig na een gele kaart, waardoor de scheidsrechter zich genoodzaakt voelde om hem van het veld te sturen.

Sterkhouder in Sociedad

Ondanks zijn stommiteit bleef Martínez een vaste waarde bij Real Sociedad. De volgende seizoenen speelde hij achtereenvolgens 41, 31 en veertig officiële wedstrijden voor de Baskische club. In ieder seizoen maakte hij minimaal één doelpunt. Zijn beste prestatie in aanvallend opzicht leverde de verdediger tijdens het seizoen 2016-2017 door vier doelpunten en vier assists te produceren.

Martínez begon in de zomer van 2017 aan zijn zevende seizoen in de hoofdmacht van Real Sociedad. Na zestien wedstrijden (één doelpunt) kwam er evenwel een einde aan de samenwerking. Begin 2018 stapte de verdediger over naar regiogenoot Athletic Bilbao. Hierdoor bleef zijn teller steken op 239 officiële wedstrijden in Sociedad-tenue (zeventien doelpunten).

Vijfenhalf jaar bij Bilbao

Op 4 februari 2018 maakte Martínez zijn debuut voor Athletic Bilbao, dat een 2-0 nederlaag incasseerde bij Girona. In zijn eerste halfjaar voor diens nieuwe werkgever mocht de verdediger zestien keer aantreden. Waar hij als Sociedad-speler bijna garant stond voor minimaal één treffer per seizoen, daar moest hij in Bilbao langer wachten op het eerste persoonlijke succes. Pas op 20 juni 2020 wist de linkspoot doel te treffen in de thuiswedstrijd tegen Real Betis. Dat bleek wel meteen het winnende doelpunt (1-0).

Martínez speelde de meest bijzondere wedstrijd uit zijn carrière misschien wel op 3 april 2021. Athletic Bilbao mocht in de Copa del Rey-finale uitgerekend aantreden tegen Real Sociedad. De verdediger maakte daarmee kans op zijn eerste hoofdprijs als profvoetballer, maar diens oude liefde trok aan het langste eind (0-1). Zijn periode in het San Mames leverde desondanks toch nog een trofee op. Athletic Bilbao won op 17 januari 2021 de Supercopa de España door FC Barcelona na verlenging met 3-2 te verslaan.

Tot de zomer van 2023 speelde Martínez in totaliteit 177 officiële wedstrijden namens Athletic Bilbao. De Bask toonde zich niet alleen invloedrijk middels defensieve ingrepen, maar wist ook achtmaal te scoren. Zijn team verspeelde in diens laatste maanden een tweede Copa del Rey-finale door in de halve finale te verliezen van Osasuna (na verlenging). Na vijfenhalfjaar besloot Martínez zijn vertrouwde regio in te ruilen voor Catalonië door een aanbod van FC Barcelona te accepteren.

Iñigo Martínez (FC Barcelona)
Als speler van FC Barcelona (Pro Shots)

Transfervrij naar FC Barcelona

Martínez stapte transfervrij over naar FC Barcelona, waar hij een tweejarig contract ondertekende. Zijn debuut voor de Spaanse voetbalgrootmacht maakte de verdediger op 3 september 2023 in de met 1-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Osasuna. Trainer Xavi Hernández gunde hem pas in de 91ste minuut een invalbeurt door Andreas Christensen naar de kant te halen. Door fysieke problemen en hevige concurrentie eindigde zijn debuutseizoen met ‘slechts’ 25 officiële wedstrijden op de teller.

In 2024 viel de naam van Martínez in relatie tot een mogelijk vertrek bij FC Barcelona. Niets bleek minder waar. Onder de nieuwe hoofdtrainer Hansi Flick wist de verdediger een basisplaats af te dwingen voor het seizoen 2024-2025.


Interlandcarrière Iñigo Martínez

Martínez doorliep de hoogste jeugdelftallen van Spanje. Zijn debuut als A-international van Spanje maakte de verdediger op 14 augustus 2013 in de oefeninterland tegen Ecuador (0-2 zege). Na 67 minuten liet bondscoach Vicente del Bosque hem invallen voor Real Madrid-icoon Sergio Ramos. Later dat jaar mocht hij eveneens aantreden tegen Equatoriaal-Guinea (1-2 zege), maar het WK van 2014 ging aan zijn neus voorbij. De Spanjaarden zorgden voor een schok door al in de groepsfase te worden uitgeschakeld.

Pas in oktober 2016 speelde Martínez zijn derde A-interland voor Spanje. Pas na het WK van 2018 mocht de verdediger regelmatig aantreden voor La Roja, maar de technische staf passeerde hem steevast voor de grote toernooien. Ook de Nations League van 2023 en het EK van 2024 bleven buiten zijn bereik. Zijn land wist deze twee toernooien tot een goed einde te brengen.

Laatste update: 10 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie