Amad Diallo is een Ivoriaanse vleugelaanvaller. De international van Ivoorkust maakte in januari 2021 de overstap van Atalanta Bergamo naar Manchester United.

• De aanvaller won in 2024 de FA Cup
  • Hij speelde eerder voor Atalanta Bergamo, Rangers FC en Sunderland AFC
  • Diallo debuteerde in 2023 als Ivoriaans international

Clubcarrière Amad Diallo

Diallo werd op 11 juli 2002 geboren in de Ivoriaanse miljoenenstad Abidjan. Met zijn broer Hamed Junior Traoré verhuisde hij op jonge leeftijd naar Italië. Het duo gebruikte valse paspoorten om het land binnen te komen, waardoor de linkspoot de kans kreeg om zijn voetbalgeluk te beproeven bij Boca Barca. Al na een jaar maakte de aanvaller de overstap naar de jeugdopleiding van Atalanta Bergamo.

Droomdebuut bij Atalanta Bergamo

Op 27 oktober 2019 maakte Diallo zijn debuut als profvoetballer. In de Serie A-wedstrijd tegen Udinese (7-1 zege) mocht de rechtsbuiten na 77 minuten invallen voor Josip Ilicic en prompt maakte hij na zes minuten zijn eerste doelpunt. Later dat seizoen mocht hij nog tweemaal opdraven voor de hoofdmacht van Atalanta Bergamo. Gedurende zijn debuutseizoen raakte Bergamo vooral in de ban van de uitbraak van de coronapandemie.

Diallo maakte in december 2020 zijn Champions League-debuut in de thuiswedstrijd tegen FC Midtjylland (1-1). In de eerste helft van het seizoen 2020-2021 mocht de aanvaller daarnaast een derde Serie A-wedstrijd noteren. Ondanks zijn geringe speeltijd raakte Manchester United overtuigd van diens kwaliteiten. Voor een transfersom van circa 21 miljoen euro verkaste hij in januari 2021 naar de Premier League-gigant.

Transfer naar Manchester United

Op 18 februari 2021 debuteerde Diallo voor Manchester United, dat in de Europa League een overtuigende 0-4 zege behaalde ten koste van Real Sociedad. In de volgende ronde maakte de aanvaller tegen AC Milan (1-1) zijn eerste doelpunt voor The Red Devils. Zijn competitiedebuut volgde pas op 11 mei 2021 tijdens de thuiswedstrijd tegen Leicester City (1-2 nederlaag). Diallo speelde acht officiële wedstrijden in zijn eerste halfjaar op Old Trafford.

In de eerste helft van het seizoen 2021-2022 mocht Diallo maar 68 minuten aantreden voor Manchester United. In de Champions League-wedstrijd tegen BSC Young Boys (1-1) werd de buitenspeler afgelost door Shola Shoretire. Doorgaans behoorde hij niet eens tot de wedstrijdselectie, waardoor de clubleiding begin 2022 instemde met een uitleenperiode aan Rangers FC.

Bekerwinnaar in Glasgow

Diallo maakte op 29 januari 2022 zijn debuut voor Rangers FC. In de Scottish Premiership-wedstrijd tegen Ross County (3-3) maakte de aanvaller meteen zijn eerste doelpunt voor de club. Een week later mocht hij voor het eerst de Old Firm-wedstrijd tegen aartsrivaal Celtic (3-0 nederlaag) afwerken. Gedurende zijn uitleenperiode mocht de Ivoriaan in totaal tien competitiewedstrijden spelen, waarin hij driemaal wist te scoren.

Met Rangers FC speelde Diallo daarnaast een drietal wedstrijden in het Schotse bekertoernooi. In de finale tegen Heart of Midlothian (2-0 zege na verlenging) begon de aanvaller in de basisopstelling. De formatie uit Glasgow bereikte dat seizoen ook de finale van de Europa League, maar Eintracht Frankfurt bleek na strafschoppen te sterk. De United-huurling maakte in Europees verband geen minuten voor Rangers.

Uitgeleend aan Sunderland

Manchester United besloot Diallo in het seizoen 2022-2023 opnieuw te verhuren, met ditmaal Sunderland AFC als bestemming. De rechtsbuiten maakte zijn debuut voor The Black Cats op 5 september 2022 in de uitwedstrijd tegen Middlesbrough (1-0 nederlaag). Zo’n anderhalve maand later, op 22 oktober, produceerde de linkspoot tijdens de thuiswedstrijd tegen Burnley (2-4 nederlaag). Met dertien doelpunten en drie assists in 37 Championship-wedstrijden bewees Diallo zijn meerwaarde.

Diallo mocht bij Sunderland AFC eveneens twee play-offwedstrijden en drie FA Cup-wedstrijden afwerken. In de eerste play-offwedstrijden tegen Luton Town maakte de aanvaller zelfs de 1-1. Zijn team wist met 2-1 te winnen, maar verloor de returnwedstrijd met 2-0. Zonder promotie op zak keerde hij medio 2023 weer terug naar Manchester United.

Terugkeer op Old Trafford

Door een serieuze knieblessure speelde Diallo in het seizoen 2023-2024 maar twaalf wedstrijden voor Manchester United. De aanvaller produceerde daarin twee doelpunten en één assist. Met een treffer besliste hij de FA Cup-wedstrijd tegen aartsrivaal Liverpool (4-3 zege) in blessuretijd. De manschappen van manager Erik ten Hag wonnen de prestigieuze beker uiteindelijk door Manchester City met 2-1 te verslaan. In de finale bleef Diallo negentig minuten op de bank.

Amad Diallo (Manchester United)
Als speler van Manchester United (Pro Shots)

Interlandcarrière Amad Diallo

Diallo maakte op 26 maart 2021 zijn debuut als A-international van Ivoorkust. In de Afrika Cup-kwalificatiewedstrijd tegen Niger (0-3 zege) verscheen de buitenspeler vijf minuten voor tijd binnen de lijnen voor Nicolas Pépé. Zijn eerste doelpunt voor diens land maakte hij op 5 juni van datzelfde jaar in de vriendschappelijke ontmoeting met Burkina Faso (2-1 zege).

Laatste update: 10 september 2024