Alexander Sørloth

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Alexander Sørloth

Alexander Sørloth is een Noorse centrumspits. De international van Noorwegen maakte in de zomer van 2024 de overstap van Villarreal naar Atlético Madrid.

  • Sørloth speelt momenteel voor Atlético Madrid
  • De aanvaller kwam in 2024 over van competitiegenoot Villarreal
  • Eerder speelde hij voor clubs als FC Groningen, Crystal Palace, RB Leipzig en Real Sociedad
  • Sørloth debuteerde in 2016 als Noors international

Clubcarrière Alexander Sørloth

Op 5 december 1995 zag Sørloth het levenslicht in het Noorse Trondheim. Hij is de zoon van Gøran Sørloth, die 55 interlands afwerkte voor het nationale team van Noorwegen (vijftien doelpunten). De linkspoot begon zijn eigen voetbalcarrière in het shirt van Strindheim IL. Als jeugdspeler maakte hij de overstap naar Rosenborg BK, waar het talent de opleiding tot profvoetballer voltooide.

Doorbraak in Noorwegen

Sørloth maakte op 11 juli 2013 zijn debuut in het profvoetbal. Met Rosenborg BK wist de spits meteen te scoren in het voorronde Europa League-duel met Crusaders FC (7-2 zege). Zijn competitiedebuut voor de Noorse club maakte hij negen dagen later in de thuiswedstrijd tegen Sogndal IL (1-0 zege). Geleidelijk liep zijn teller op naar tien officiële wedstrijden, maar een tweede treffer bleef uit.

In 2015 speelde Sørloth op huurbasis voor FK Bodø/Glimt. De aanvaller maakte op 6 april zijn eerste minuten in de competitiewedstrijd tegen Sandefjord Fotball (3-1 nederlaag). Zijn eerste treffer voor de club maakte hij bijna twee maanden later, op 4 juni, tijdens de bekerwedstrijd tegen Tromsdalen UIL (6-2 nederlaag). Drie dagen later wist de linkspoot eveneens toe te slaan in de competitiewedstrijd tegen Stabaek Fotball (3-2 nederlaag).

Gaandeweg het kalenderjaar 2015 wist Sørloth steeds meer vertrouwen te ontwikkelen. Dit leidde vooral in de duels met IK Start (5-1 zege, vier treffers) en Stabaek Fotball (6-1 zege, drie treffers) tot een explosie van de spits. In totaliteit produceerde hij veertien doelpunten en zes assists in 29 officiële wedstrijden. Dit resulteerde met ingang van januari 2016 tot een transfer naar FC Groningen, dat 550.000 euro betaalde aan Rosenborg BK.

Flop in Groningen

Sørloth maakte op 17 januari 2016 zijn debuut voor FC Groningen. De Trots van het Noorden verloor in eigen huis roemloos van FC Utrecht (1-4), maar de gelijkmaker kwam wel degelijk van diens linkervoet. In de volgende maanden wist de Noor dit succesje niet door te trekken. Na zijn eerste halfjaar in Stadion Euroborg gaf diens teller ‘slechts’ twee doelpunten en één assist aan in vijftien gespeelde wedstrijden. Zelfs een basisplaats was geen zekerheidje.

In het seizoen 2016-2017 verbeterde het perspectief van Sørloth niet of nauwelijks. De technische staf zag opnieuw niet de vaste nummer negen van FC Groningen in hem, waardoor hij niet zelden genoegen moest nemen met een invalbeurt. Met vier doelpunten en drie assists in 28 officiële wedstrijden bleef zijn aandeel opnieuw bescheiden. Medio 2017 werkte de clubleiding dan ook mee aan een transfer naar het Deense FC Midtjylland.

Wederopstanding bij Midtjylland

Sørloth debuteerde op 29 juni 2017 voor FC Midtjylland, dat een 6-1 overwinning behaalde op Derry City. De Deense topclub maakte maar liefst tien doelpunten in dit voorronde Europa League-tweeluik, maar scoren deed de spits niet. Dat lukte op 20 juli wel in de returnwedstrijd tegen het Hongaarse Ferencváros (3-1 zege). Dit succes zorgde voor vertrouwen bij de Noor, die zijn topvorm uit 2015 wist te hervinden. In 26 wedstrijden produceerde Sørloth maar liefst vijftien doelpunten en negen assists.

Vooral verhuurd door Crystal Palace

Slechts een halfjaar bij FC Midtjylland volstond om een nieuwe transfer tot stand te brengen. In januari 2018 maakte de spits voor zo’n zestien miljoen euro de overstap naar Crystal Palace. Op 10 februari volgde zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Everton (3-1 nederlaag), maar als linksbuiten kon hij geen potten breken. In de volgende wedstrijden wist hij de defensies van Tottenham Hotspur, Manchester United en Chelsea evenmin pijn te doen. Na die reeks verdween Sørloth in de wedstrijdselectie.

Op 28 augustus 2018 brak Sørloth de ban in het shirt van Crystal Palace, dat in de League Cup een 0-1 zege boekte op Swansea City. Het bleek zijn enige treffer voor de Londenaren. De spits mocht dat seizoen weliswaar zestien keer opdraven in alle competities, maar imponeren deed hij niet. Dit resulteerde in januari 2019 tot een huurdeal met het Belgische AA Gent. De linkspoot vierde zijn debuut meteen met het enige en dus winnende doelpunt tegen Anderlecht (1-0).

Sørloth wist bij AA Gent vijfmaal te scoren en driemaal een assist te produceren in 22 officiële wedstrijden. Dat bleek niet genoeg om Crystal Palace te overtuigen. In het seizoen 2019-2020 vertrok de aanvaller dan ook opnieuw op huurbasis, met ditmaal Trabzonspor als bestemming. Het bleek de perfecte keuze. Sørloth demonstreerde zijn killerinstinct door ongekende statistieken neer te zetten. Na 49 wedstrijden stonden er maar liefst 33 doelpunten en elf assists achter zijn naam.

Kwakkelend in Leipzig

Zijn doeltreffendheid bij Trabzonspor bezorgde Sørloth in de zomer van 2020 een transfer naar RB Leipzig, dat zeker twintig miljoen euro betaalde. De Scandinaviër maakte zijn eerste minuten voor Die Roten Bullen op 26 september in de Bundesliga-wedstrijd tegen Bayer Leverkusen (1-1). Zijn status als goalgetter wist hij hier niet waar te maken. Pas op 2 december 2020 wist Sørloth de hatelijke nul achter zich te laten door toe te slaan in de Champions League-wedstrijd tegen Basaksehir FK (3-4 zege).

Sørloth maakte zijn eerste Bundesliga-treffer op de negende dag van 2021 op bezoek bij Borussia Dortmund. RB Leipzig wist een fraaie 1-4 zege te behalen. In de volgende maanden begon de spits wel iets beter te draaien, maar met zes doelpunten en drie assists in 37 wedstrijden bleef zijn aandeel bescheiden. Zijn team verloor daarnaast de finale van de DFB-Pokal door toedoen van Dortmund (1-4).

Huurling bij Real Sociedad

RB Leipzig besloot Sørloth in de zomer van 2021 te verhuren aan Real Sociedad. De Noor maakte zijn debuut op Spaanse bodem op 28 augustus tijdens de thuiswedstrijd tegen Levante (1-0 zege). Bijna twee maanden later noteerde hij diens eerste doelpunt tijdens het bezoek aan Atlético Madrid (2-2). Met acht doelpunten in 44 wedstrijden beleefde Sørloth een hoogstens acceptabel seizoen in Baskenland. Eén van die treffers produceerde hij in de Champions League-wedstrijd tegen PSV (3-0 zege).

Sørloth streek in de zomer van 2022 opnieuw neer in Leipzig, maar dat leverde niet meer op dan een korte invalbeurt tegen VfB Stuttgart (1-1). De clubleiding besloot hem de rest van het seizoen andermaal af te laten maken bij Real Sociedad. Zijn tweede seizoen bij de formatie uit San Sebastian leverde aanzienlijk betere statistieken op: zestien doelpunten in 46 wedstrijden. Tussen 9 november 2022 en 21 januari 2023 maakte Sørloth zelfs een doelpunt in vijf opeenvolgende LaLiga-wedstrijden.

Alexander Sørloth (Villarreal)
Lachend in het shirt van Villarreal (Pro Shots)

Smaakmaker bij Villarreal

Medio 2023 nam RB Leipzig definitief afscheid van Sørloth, die voor tien miljoen euro naar Villarreal transfereerde. Zijn debuutwedstrijd op 13 augustus leverde niet het gewenste resultaat op (1-2 voor Real Betis), maar twee weken later wist men een sensationele 3-4 zege te behalen op het veld van FC Barcelona. De Noor maakte in Catalonië zijn eerste doelpunt voor diens nieuwe werkgever. In de drie volgende competitieduels pikte hij ook telkens een doelpunt mee.

Op 19 mei 2024 maakte Sørloth echt naam in Europa. In de thuiswedstrijd tegen Real Madrid (4-4) maakte de spits alle doelpunten van Villarreal. Een fraai resultaat, aangezien zijn team halverwege nog tegen een 1-4 achterstand aankeek. Uiteindelijk maakte de spits dat seizoen 26 doelpunten in 41 officiële wedstrijden. Met 23 doelpunten in LaLiga eindigde de Noor op slechts één treffer van topschutter Artem Dovbyk, die uitgroeide tot een sensatie bij Girona.

Miljoenendeal met Atlético Madrid

In de zomer van 2024 strooide Atlético Madrid met miljoenen op de transfermarkt. Julián Álvarez van Manchester City werd de duurste aanwinst, maar ook voor Sørloth betaalden de hoofdstedelingen fors: 32 miljoen euro. In zijn debuutwedstrijd op 19 augustus wist de spits meteen zijn oude werkgever Villarreal (2-2) pijn te doen.


Interlandcarrière Alexander Sørloth

Sørloth doorliep alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van Noorwegen. Zijn debuut als A-international van de Noorse ploeg maakte de spits op 29 mei 2016 in de oefeninterland tegen Portugal (3-0 nederlaag). Het eerste doelpunt liet slechts een aantal dagen op zich wachten. Op 1 juni van datzelfde jaar maakte hij het winnende doelpunt in het vriendschappelijke onderonsje met IJsland (3-2).

In 2024 speelde Sørloth zijn vijftigste interland voor Noorwegen. Tegen Slowakije (1-1) vierde de spits zijn jubileum met diens achttiende interlandtreffer. In de tussentijd wist de nationale ploeg zich geen enkele keer te kwalificeren voor een groot eindtoernooi.

Laatste update: 10 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie