Dit prijzengeld kunnen Ajax, AZ en FC Twente in de Europa League opstrijken

Foto: Dit prijzengeld kunnen Ajax, AZ en FC Twente in de Europa League opstrijken

Woensdag is het zo ver: de start van de Europa League. Het tweede toernooi van Europa vindt net als de Champions League in een nieuwe opzet plaats. De kans op Nederlandse glorie lonkt, want er zijn maar liefst drie Eredivisie-teams die zich voor het toernooi geplaatst hebben. Ajax, AZ en FC Twente gaan hun uiterste best doen om succes te behalen, bij goede resultaten wordt de clubkas gespekt. SoccerNews zocht uit wat de ploegen dit seizoen kunnen verdienen in de Europa League.

SN legt uit wat Ajax, AZ en FC Twente dit seizoen aan prijzengeld in de Europa League kunnen verdienen

De Europa League heeft dit seizoen een prijzenpot van in totaal 565 miljoen euro. De gehele prijzenpot is verdeeld in drie categorieën: een pot die de clubs een basisinkomen geeft voor deelname (155 miljoen euro), een pot die de clubs op basis van sportieve prestaties (212 miljoen euro) betaalt en een pot die betaalt op basis van de value pillar (198 miljoen euro). Over die laatste pot later meer, eerst de eerste prijzenpot.

Omdat Ajax, AZ en FC Twente bij de 36 geplaatste teams zitten, hebben ze recht op een beloning. De geplaatste teams krijgen allemaal een uitkering uit pot 1. De 155 miljoen euro wordt eerlijk verdeeld. Dat betekent dat ze in Amsterdam, Alkmaar en Enschede sowieso al 4,3 miljoen euro op de clubrekening kunnen bijschrijven. Bij winst in de competitiefase krijgen de clubs 450.000 euro van de UEFA, bij een gelijkspel 150.000 euro. Bij verlies keert de UEFA geen geld uit.

Op basis van de eindklassering in de competitie, krijgen Ajax, AZ en FC Twente ook nog een vergoeding van de UEFA. Wie na de competitiefase onderaan de ranglijst (plek 36) eindigt, krijgt 75.000 euro. De nummer 35 krijgt twee maal dat bedrag, de nummer 34 drie maal, etc. Dat betekent dat de winnaar van de competitiefase van de Europa League 2,7 miljoen euro verdient.

Hoeveel geld kunnen Ajax, AZ en FC Twente verdienen in de knock-outfase van de Europa League?

Wanneer Ajax, AZ en FC Twente goed presteren, kunnen de Eredivisie-teams de clubkas in de competitiefase al flink spekken. Daar komen natuurlijk nog extra inkomsten uit de kaartverkoop en verkoop van merchandise bij. Het wordt pas echt lucratief als de Amsterdammers, Alkmaarders of Tukkers zich voor de knock-outfase weten te plaatsen.

Voor het bereiken van de knock-outfase (directe plaatsing voor achtste finale of plaatsing voor tussenronde) krijgt elke club 300.000 euro. Wie de tussenronde ontloopt (de nummers 1 tot en met 8 van de competitiefase) ontvangt 1,75 miljoen euro. Per ronde loopt het bedrag flink op. Hieronder zie je in een overzichtelijke tabel hoe veel euro Ajax, AZ en FC Twente per ronde kunnen verdienen.

Kwalificatie voor…Bijbehorend bedrag
tussenronde300.000 euro
achtste finale1,75 miljoen euro
kwartfinale2,5 miljoen euro
halve finale4,2 miljoen euro
finale7 miljoen euro

Dit zijn overige bronnen van inkomsten voor Ajax, AZ en FC Twente in de Europa League

De derde prijzenpot waaruit de drie Nederlandse teams geld kunnen innen, wordt verdeeld op basis van de value pillar. Simpel gezegd: het geld uit deze pot (198 miljoen euro) wordt verdeeld op basis van de commerciële waarde die ze aan de competitie toevoegen. Het bedrag wordt verdeeld op basis van de marktwaarden van de clubs en hun plaats op de coëfficiëntenranglijst van de afgelopen vijf jaar. Er wordt een berekening gemaakt op twee niveaus: het Europese deel, en het niet-Europese deel.

Job Gulikers, onderzoeker bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, onderzocht hoe het geld uit deze pot in de Champions League verdeeld werd. In een overzichtelijk draadje schatte hij wat PSV en Feyenoord ongeveer zullen verdienen uit deze pot. Eenzelfde berekening kan voor de Europa League gemaakt worden. Op basis van de coëfficiëntenlijst zal Ajax het meest verdienen, AZ volgt daarna. FC Twente staat een stuk lager op de lijst van de UEFA dan hun collega-clubs en zal daarom het minst verdienen uit deze pot.

Al met al valt er dus een flinke bak met centen te verdienen voor de drie Nederlandse clubs in de Europa League. Hoe meer succes in het toernooi, hoe meer de teams verdienen. In een ideaal scenario zien we aan het einde van dit seizoen Ajax, AZ of FC Twente met de felbegeerde bokaal in de handen juichen. De club die het toernooi wint, ontvangt een premie van 6 miljoen euro.

Draadje van Job Gulikers over de verdeling van het prijzengeld in de Champions League.

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews ingewikkelde voetbalzaken op een heldere manier. Korte, duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Welke club wordt het meest succesvol in de Europa League?

  • Ajax
  • AZ
  • FC Twente
80+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:00
0+
Gewezen toptalent Ajax gaat voor revival in een kuil
13:48
24+
‘Enorm drama voor Studio Voetbal’
13:34
11+
Alexander-Arnold: ‘Harde woorden Slot’
13:18
78+
Perez schrikt van Karsdorp-onthulling
13:00
38+
Afellay kraakt Ajax-speler: “Armoede”
12:45
49+
Liverpool-selectie wrijft in handjes met ‘verfrissende’ Slot
12:30
153+
‘Giménez-blessure is meevaller voor Feyenoord’
12:15
88+
Perez hekelt Eredivisie-scheidsrechter: “Deze is echt verschrikkelijk”
12:00
109+
Hwang-hype verdient investering Feyenoord
11:48
123+
‘Priske gooit Feyenoord-teleurstelling uit elftal’
11:34
34+
El Ahmadi lyrisch: “Verschilmaker voor Feyenoord”
11:18
14+
Heerenveen-uitblinker keek als fan naar Van Persie
11:17
837+
‘Keiharde Ihattaren-clash’
10:58
74+
‘Ajax-gigant’ geprezen: “Niet voor niets groot mee geworden”
10:43
100+
Van Hanegem kraakt Feyenoord: “Leuk bij een subtopper, maar…”
10:28
475+
‘Feyenoord-drietal is weggegooid geld’
10:13
28+
Janssen geïmponeerd: “Een Clasie-light”
10:00
80+
Dit prijzengeld kunnen Ajax, AZ en FC Twente in de Europa League opstrijken
09:50
37+
Bosz hekelt laconiek PSV: “Ben niet geïrriteerd, maar…”
09:40
82+
Perez onder indruk van meest intense ploeg: “Duidelijk verschil met Ajax”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie