Kenneth Paal

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Kenneth Paal

Kenneth Paal is een Surinaamse linksback van Nederlandse komaf. De international van Suriname maakte in de zomer van 2022 de overstap van PEC Zwolle naar Queens Park Rangers.

  • Paal speelt momenteel voor Queens Park Rangers
  • De verdediger kwam eerder uit voor PSV en PEC Zwolle
  • In 2018 werd hij kampioen van Nederland
  • Paal debuteerde in 2022 als Surinaams international

Clubcarrière Kenneth Paal

Paal werd op 24 juni 1997 geboren in Arnhem. De linkspoot trapte zijn voetbalcarrière af bij amateurclub ESA Rijkerswoerd, waarna hij in 2006 overstapte naar de jeugdopleiding van NEC. De Nijmeegse club liet hij na vier jaar achter zich om zijn geluk te beproeven in de academie van PSV.

Debuut voor Jong PSV

Op 9 augustus 2014 maakte Paal zijn debuut in het betaald voetbal. Met Jong PSV mocht hij meteen negentig minuten aantreden in de thuiswedstrijd tegen Achilles ’29 (2-0 zege), als aanvallende middenvelder. In zijn debuutseizoen als profvoetballer mocht hij negen keer opdraven op Eerste Divisie-niveau. Deze competitie stond in die periode nog bekend als de Jupiler League.

Paal bereikte ruim een jaar na zijn debuutwedstrijd een nieuwe primeur. Tegen opnieuw Achilles ’29 (1-1) maakte hij zijn eerste doelpunt in het profvoetbal. Dat seizoen toonde de multifunctionele Arnhemmer zich sowieso productief door drie doelpunten en vijf assists te produceren in 34 wedstrijden. Daar voegde hij in de twee daaropvolgende seizoenen nog eens 45 wedstrijden, twee doelpunten en zeven assists aan toe.

Kampioen met PSV

Zijn prestaties bij Jong PSV konden op goedkeuring rekenen. Paal werd op 12 augustus 2017 beloond met een debuutwedstrijd in de hoofdmacht van PSV, dat een 3-2 zege behaalde op AZ. Na 32 minuten viel hij in voor Joshua Brenet. In totaal mocht de linkspoot dat seizoen zes keer in actie komen voor het Eindhovense vlaggenschip, waarvan vijfmaal in de Eredivisie. Paal had daarmee een bescheiden aandeel in het kampioenschap van 2018.

In PSV 1 bleef Paal steken op zes officiële wedstrijden. De clubleiding accepteerde in de zomer van 2018 een voorstel van PEC Zwolle, dat hem op huurbasis aan de selectie toevoegde. Beide partijen kwamen eveneens een optie tot koop overeen. De Blauwvingers maakten na een jaar daadwerkelijk gebruik van deze clausule.

Vier seizoenen in PEC-tenue

Waar Paal aan het begin van zijn carrière regelmatig als middenvelder speelde, daar werd hij bij PEC Zwolle de vaste linksback. In die hoedanigheid maakte hij op 25 augustus 2018 zijn debuut tegen uitgerekend PSV (1-2 nederlaag). Met 32 officiële wedstrijden speelde hij het gros van de wedstrijden in zijn eerste contractjaar. Zijn eerste treffer in PEC-tenue volgde op 14 december 2019 in de met 1-2 gewonnen uitwedstrijd tegen VVV-Venlo. Paal speelde dat seizoen 21 wedstrijden (drie doelpunten).

Door de coronacrisis werd er in 2020 ongeveer een halfjaar niet gevoetbald in officieel clubverband. Paal keerde fris en fruitig terug aan de start voor het seizoen 2020-2021, waarin hij 28 officiële wedstrijden bijeen voetbalde. Daar voegde de vleugelverdediger nog eens 25 wedstrijden aan toe in zijn vierde en laatste contractjaar bij PEC Zwolle. De formatie uit Overijssel degradeerde in 2022 uit de Eredivisie.

Kenneth Paal (QPR)
In het shirt van Queens Park Rangers (Pro Shots)

Transfer naar QPR

Na 106 officiële wedstrijden in PEC-tenue vertrok Paal in de zomer van 2022 naar Queens Park Rangers. De linksback maakte op 30 juli 2022 zijn debuut in het shirt van de Londenaren, die een 1-0 nederlaag incasseerden op het veld van Blackburn Rovers. Zijn eerste doelpunt op Championship-niveau maakte hij op 19 oktober van datzelfde jaar tijdens de thuiswedstrijd tegen Cardiff City (3-0 zege). Paal speelde maar liefst 41 officiële wedstrijden in zijn eerste seizoen.

Paal bleef in het seizoen 2023-2024 een vaste waarde voor Queens Park Rangers, in de volksmond vaak QPR genoemd. Dit resulteerde in 46 officiële wedstrijden en vier doelpunten.


Interlandcarrière Kenneth Paal

Paal speelde jeugdinterlands voor Nederland Onder-15 tot en met de Onder-20. Een vervolgtraject bleef uit voor de vleugelverdediger, die Plan B activeerde door te switchen naar Suriname. Op 22 september 2022 maakte hij zijn debuut in de oefeninterland tegen Nicaragua (2-1 nederlaag). Bondscoach Aron Winter gunde hem de volle negentig minuten speeltijd.

Laatste update: 12 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie