Perspectief Kaplan slinkt: vroegtijdig vertrek niet uit te sluiten

Foto: Perspectief Kaplan slinkt: vroegtijdig vertrek niet uit te sluiten

Ahmetcan Kaplan zit bij Ajax in een lastige positie. Waar de Amsterdammers nog altijd veel potentie in hem zien, gooien de concurrentie en zijn blessureleed roet in het eten. In de eerste seizoenshelft zijn de kansen op speeltijd dan ook klein te noemen. Verlaat de defensieve kracht deze winter al de Johan Cruijff ArenA door de achterdeur?

Inside: Moeilijke Ajax-periode blessuregevoelige Kaplan

De 21-jarige Turkse international verliet in de zomer van 2022 Trabzonspor voor een avontuur bij Ajax. Na het verlies van Lisandro Martínez leek Kaplan een goede kans te maken op speelminuten, maar zijn blessures zorgden direct voor problemen. Kaplan kreeg te maken met een kwetsuur aan zijn knie en stond maandenlang langs de kant. Toen hij aan het einde van het kalenderjaar op het trainingsveld hard werkte aan zijn herstel, kreeg de Turk wederom te maken met een zware blessure. Het talent moest onder het mes en zou uiteindelijk anderhalf jaar moeten wachten op zijn debuut.

Pas afgelopen seizoen stond Kaplan voor het eerst op het veld in de hoofdmacht. Door alle positieve verhalen die maandenlang in Amsterdam te horen waren, lag het verwachtingspatroon zeer hoog. Desondanks maakte de verdediger direct een uitstekende indruk en zagen veel fans in hem al snel een vaste basisklant. Tijdens de uitwedstrijd tegen Aston Villa ging het echter opnieuw mis. Ditmaal kreeg Kaplan te maken met een hamstringblessure, waardoor hij de rest van het seizoen aan zich voorbij moest laten gaan en er opnieuw een revalidatieproces volgde.

Het waren voor Kaplan twee jaren waarin hij vooral psychisch veel klappen heeft moeten opvangen. “Ik heb het voetbal erg gemist. Het was voor mij een hele zware periode, omdat het lang heeft geduurd, zo’n tien maanden. Ik heb echt toegeleefd naar mijn terugkeer op het voetbalveld. Mentaal gezien was het een moeilijke periode, maar ik denk dat ik het overwonnen heb”, zo vertelde de jonge centrumverdediger in gesprek met de officiële website van de club. Wat Kaplan echter niet kon weten, is dat hij binnen enkele maanden opnieuw in een ingewikkelde situatie zou terechtkomen.

Opnieuw blessureleed na lastige zomer

Ondanks het opnieuw rommelige seizoen, nam het Turkse nationale team hem mee naar het Europees kampioenschap in Duitsland. Zijn ploeg zou uiteindelijk komen tot de kwartfinale, waarin het Nederlands elftal voor een uitschakeling zorgde, maar zélf zou Kaplan weinig plezier aan het toernooi beleven. De centrale verdediger bleef namelijk tijdens alle wedstrijden op de reservebank zitten en kon weinig indruk maken op de Turkse bondscoach. Dit motiveerde hem extra om het bij Ajax goed te doen.

Eenmaal teruggekeerd kon de Turk echter op de nodige kritiek rekenen van Alex Kroes en Francesco Farioli. Hoewel het duo weet dat Kaplan een hoop kwaliteiten in zich heeft zitten, had hij conditioneel een grote achterstand op zijn teamgenoten. De Italiaanse hoofdtrainer kon daardoor niets anders doen dan hem voorlopig geen wedstrijden te laten spelen. Hij keerde terug naar Jong Ajax en speelde in de Keuken Kampioen Divisie mee tegen Jong PSV. Kaplan viel vooral op door het doelpunt dat hij aan het einde van de wedstrijd maakte, waardoor de Amsterdammers met 2-2 gelijkspeelden.

Het gaf hoop aan Farioli, maar niet voor lang. Wederom moest Ajax namelijk melden dat Kaplan geblesseerd was geraakt. Het betekende dat de Turk tegen NAC Breda niet van de partij kon zijn. Vervolgens bleef het rondom de verdediger stil. Dat laatste is voor Kaplan zeer zorgwekkend. Niet alleen lijkt het erop dat hij de komende weken nog niet in de hoofdmacht terug te vinden is, ook krijgt zijn afwezigheid in de media nog maar nauwelijks aandacht. Kaplan moet het snel voor elkaar krijgen om zich in het basisteam te knokken, anders hangt een vroegtijdig vertrek in de lucht.

Ahmetcan Kaplan maakte vorig seizoen in een aantal wedstrijden een goede indruk.

Toenemende concurrentiestrijd een probleem

Met nog een contract tot medio 2027 ligt Kaplan voorlopig nog lang vast. Deze zomer probeerden verschillende Turkse clubs naar verluidt echter al om hem los te weken. Ajax zit daarbij in een tweestrijd. Aan de ene kant wil het Kaplan dolgraag behouden. Dat hij aanwezig was op het EK, toont namelijk aan dat de linkspoot het talent heeft om in het Europese topvoetbal ver te komen. De clubleiding vreest dan ook dat het een potentiële parel naar een andere werkgever laat vertrekken en dat hij over een paar jaar een veel hoger bedrag waard is. Het zou niet de eerste keer zijn dat een Nederlandse club dit overkomt.

Aan de andere kant heeft Ajax ruimte nodig in het salarisbudget en kan het een transferbedrag goed gebruiken. Komende winter wil Kroes de selectie eindelijk goed versterken en een verkoop van Kaplan betekent dat hij een hoger bedrag heeft om te kunnen investeren. Het zou de Amsterdamse financiën in één klap verbeteren. Wetende dat Farioli met Daniele Rugani, Youri Baas, Dies Janse en Jorrel Hato bovendien over vier spelers beschikt die als linker centrale verdediger kunnen functioneren, maakt dat Kroes de ruimte heeft om spoedig van Kaplan afscheid te nemen.

Na ruim twee seizoenen staat Kaplan nog altijd op slechts 13 wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax. Het is een pijnlijk aantal voor een speler met de kwaliteiten om zich in het eerste team te spelen. Het is de vraag hoeveel geduld de Amsterdamse club nog met hem heeft. Zeker is in ieder geval dat het voor de Turk loodzwaar wordt om nog veel kansen te krijgen. Kaplan kijkt tegen een groep concurrenten aan die aan alle kanten steun geniet, terwijl hijzelf achter de schermen vecht voor wat hij waard is. Een terugkeer naar Turkije lijkt de meest logische stap, óf er moet in Amsterdam nog een wonder gebeuren.

Gaat Kaplan bij Ajax slagen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
159+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:47
3+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
35+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
101+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
162+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
97+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
57+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
272+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
328+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
45+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
130+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
65+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
31+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
46+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
18:20
83+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
18:09
23+
Nagelsmann verklapt geheim van Duitsland
17:52
49+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
44+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
110+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
71+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
322+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie