Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid

Foto: Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid

Feyenoord is pas net onderweg in het nieuwe seizoen 2024-2025 of de onzekerheid is ingeslagen. Aan de vooravond van de nieuwe Champions League-jaargang is alles in Rotterdam onzeker. Trainer Brian Priske, de opstelling, de methodes en de kwaliteit van de selectie. Gelukkig kunnen ze bij Feyenoord altijd op één zekerheid rekenen: het magische avondje in De Kuip.

Voorbeschouwing Feyenoord op eerste wedstrijd in Champions League 2024-2025, tegen Bayer Leverkusen

Het is misschien wat weinig om aan vast te houden, maar op dit moment wel zo’n beetje het enige. De onzekerheid bij Feyenoord komt voort uit de vele wisselingen die we deze transferzomer zagen. Waarbij de grootste wissel die van coach is geweest. Arne Slot trok naar Liverpool en technisch directeur Dennis te Kloese toverde Brian Priske bij Sparta Praag uit de hoge hoed. Een eigenzinnige coach met eigen methodes, die nu nog onzekerder zijn qua slagen. De data moet op termijn de doorslag geven, maar Champions League-avonden in De Kuip zijn simpelweg niet in data te vangen en de tijd begint op te raken.

Na de trainerswissel volgden vooral heel veel aankopen. Vanuit de basisploeg verdween op de transfermarkt alleen Mats Wieffer en Lutsharel Geertruida. Vervangers staan er voorlopig nog niet, al kan je zeggen dat Feyenoord met Ramiz Zerrouki en Bart Nieuwkoop de vervangers al in huis had. Ook centraal achterin stond het vorig seizoen in de Champions League goed met Thomas Beelen en Dávid Hancko. Met daarachter de altijd betrouwbare Gernot Trauner.

Feyenoord mist betrouwbaarheid en topaankopen

Maar zelfs de Oostenrijker, die vorig seizoen bijvoorbeeld in een van de beste Feyenoord-wedstrijden (Atlético Madrid-uit, 3-2 verlies) vers terug van een blessure de betrouwbaarheid zelve was, laat nu steekjes vallen. Zo zagen we tegen FC Groningen (2-2). Ook bij Trauner is na zijn reeks blessures onzekerheid ingeslopen. Het blik van nieuwe spelers dat Te Kloese heeft opengetrokken levert bovendien nog meer onzekerheden op. Spelers die er gelijk staan zitten er niet bij.

Priske moet het dus doen met wat er al was en zelfs nog wat minder. Daarbij komt dat bij een nieuwe trainer altijd argwaan om de hoek komt kijken. De Feyenoord-selectie, met sterkhouders Hancko, Quinten Timber, Santiago Giménez en Igor Paixão gingen door het vuur voor Arne Slot. Ze geloofden blind in hem en Priske ging opeens alles anders doen. De Deen gelooft in andere dingen en laat dat zien met nieuwe methodes en een ander accent in het aanvallend druk zetten. Ook speelt hij liever in een 3-4-3-formatie, dat hem in Praag veel successen opleverde.

Feyenoord speelde in De Kuip tegen Lazio (3-1) een zeer sterke wedstrijd met uitblinkers Santiago Giménez, Ramiz Zerrouki, Igor Paixão en Dávid Hancko. Zij zijn er ook nog steeds bij tegen Bayer Leverkusen.

Priske heeft met Johan Cruijff Schaal nog een klein zekerheidje

Bij Feyenoord heeft hij nog niets in goud veranderd. Het enige lichtpuntje was de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. Ondanks verdedigende mankementen kwam de ploeg van Priske daar verrassend goed voor de dag (4-4, winst na penalty’s). Een klein zekerheidje om toe te voegen aan die rits van onzekerheden.

Priske blijft slijpen en hem valt ook niet veel kwalijk te nemen. Hij moest snel schakelen en kiest voor de lange termijn in plaats van korte termijn. De slechte seizoenstart in de Eredivisie is daarom ook bijna ingecalculeerd. Hij weet dat verandering niet van de ene op de andere dag gaat. Hij had ervoor kunnen kiezen om op de Slot-manier door te gaan, maar wetende dat er spelers gaan vertrekken en dat je dan voor korte termijn-succes gaat, heeft hem anders doen besluiten. Met een beetje geluk had hij 4 keer gewonnen in de eerste 4 wedstrijden, maar het zat als beginnende ploeg (met veel wisselingen, ook door blessures en nieuwe spelers) ook niet mee. De fouten werden gelijk afgestraft en voorsprongen werden weggeven.

Ervaren Champions League-spelers in vermoedelijke opstelling Feyenoord

Het moet allemaal anders in de Champions League en dus ook in de opstelling. Priske lijkt terug te grijpen op zekerheden om alle onzekerheden te maskeren. Dat betekent teruggaan naar de ervaren Champions League-spelers. Zerrouki, Giménez, Paixão, Hancko en Timber weten hoe je moet presteren in het miljoenenbal. Van de nieuwe spelers zal waarschijnlijk alleen Gijs Smal zijn opwachting maken. Eerste linksback Quilindschy Hartman ligt er nog tot februari uit namelijk. Het levert een voor Het Legioen vrij vertrouwde Feyenoord-opstelling op.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske volgt Slot

Leverkusen net op tijd klaar voor Champions League

Ondertussen heeft Priske dus nog lang niet zijn ideale elf gevonden, maar moet hij wel gaan presteren in de Champions League. En dat tegen de kampioen van Duitsland: Bayer Leverkusen. De ploeg van trainer Xabi Alonso die Bayern München van de troon stootte en Europa verovert met aantrekkelijk aanvallend voetbal. Met ook een selectie met topspelers als Florian Wirtz, Oranje-international Jeremie Frimpong, Granit Xhaka, Jonathan Tah, Robert Andrich en goalgetter Victor Boniface. Ook zij wonnen de supercup (ook met penalty’s, tegenstander VfB Stuttgart hield ze op 2-2), maar hebben een betere seizoenstart, al ging het niet eenvoudig. RB Leipzig wist bijvoorbeeld al te winnen van Leverkusen (2-3). De generale repetitie voor Feyenoord-uit leverde een 4-1 zege op (Hoffenheim-uit). Leverkusen lijkt weer op tijd klaar voor de Champions League.

Feyenoord is allesbehalve klaar. Priske baalt, want hij had al eerder aangegeven dat zijn selectie ver verwijderd is van Champions League-niveau. Al is dat misschien ook lastig te zeggen voor de Deense trainer. Hij heeft zelf met 6 wedstrijden (4 verloren, 2 gelijk) ook weinig (en slechte) ervaring met het miljoenenbal. Maar Priske zag geen topaankopen komen en moet net als Slot spelers gaan ontwikkelen en beter maken. Dat heeft tijd nodig, tijd dat Priske en Feyenoord op het moment niet hebben.

Priske hoopt op wonder De Kuip tegen Bayer Leverkusen

Dus wordt er teruggevallen op zekerheden. Feyenoord moet voor even alles vergeten en Bayer Leverkusen in De Kuip als eenmalig diner beschouwen. Laat de gelijke spelen tegen Willem II (1-1), Sparta (1-1) en FC Groningen (2-2) even voor wat ze zijn en vang Leverkusen onbevangen aan. Want voor de buitenwacht is deze wedstrijd al verloren en dus heeft Feyenoord niets te verliezen.

De Champions League-spelers van Feyenoord moeten opstaan en het voortouw gaan nemen. Priske zal hopen dat op zijn eerste Europese avondje alles plots ineen valt en dat zijn drang naar data en pressend aanvallend voetbal eruit komt tegen Bayer Leverkusen. Wat dat betreft is het met aanvangstijdstip 18.45 uur te hopen dat de duisternis vroeg invalt. Dan is Feyenoord en De Kuip op zijn best. Want die ene zekerheid kan veel, maar ook wonderen verrichten?

Kan De Kuip ervoor zorgen dat Feyenoord stunt tegen Bayer Leverkusen?

  • Ja, kan wonderen doen
  • Nee, zelfs De Kuip kan deze crisis niet bezweren
295+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:35
0+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
2+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
159+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
251+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
29+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
101+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
37+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
27+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
38+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
18:20
70+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
18:09
16+
Nagelsmann verklapt geheim van Duitsland
17:52
45+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
34+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
106+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
65+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
317+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
140+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
38+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
168+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
51+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie