‘Wout Weghorst krijgt duidelijk signaal’

Foto: ‘Wout Weghorst krijgt duidelijk signaal’

Brian Brobbey kon niet meedoen bij Ajax tegen Fortuna Sittard en daarom koos oefenmeester Francesco Farioli voor Chuba Akpom in de punt van de aanval. Wout Weghorst moest genoegen nemen met een plekje in de dug-out, maar mocht wel invallen. Een slimme zet van de Italiaan, oordeelt Wim Kieft in zijn column in De Telegraaf.

‘Anders had Francesco Farioli niet om Weghorst heen gekund…’

Over het duel zelf, dat makkelijk werd gewonnen door de Amsterdammers, schrijft de oud-spits: “Ondanks een beroerde openingsfase met het grossieren in balverlies stond het nerveuze Ajax toch snel met 2-0 voor. Tekenend voor het niveau van de Eredivisie.” Daarna richt hij zich op de centrumaanvallers: “Trainer Francesco Farioli had zijn ‘spitsenprobleem’ bij Ajax trouwens slim aangepakt. Zowel Wout Weghorst als Chuba Akpom kon niets inbrengen tegen Brian Brobbey als eerste keus tegen Fortuna Sittard.”

Toch veranderde dit… “Discussie ontstond toen Brobbey vooraf wegviel met een blessure. Akpom kreeg de voorkeur boven Weghorst omdat hij al een seizoen lang rondloopt bij Ajax en af en toe goede dingen liet zien. Weghorst was not amused, maar Farioli hield rekening met het grotere plaatje. De onderlinge dynamiek tussen de spitsen is belangrijk. Hij wist dat Akpom geen probleem maakt als reserve achter Brobbey en Weghorst. Met de basisplaats tegen Fortuna Sittard geeft Farioli Akpom een gevoel van vertrouwen en heeft hij de spits voor zich gewonnen. Had Farioli Akpom laten vallen ten faveure van Weghorst, die slechts wat invalbeurtjes kreeg bij Burnley en Oranje, dan had hij hem zo kwijt kunnen raken.”

Drie doelpunten

Volgens Kieft is er echter méér: “Een tweede discussie die de Italiaan pro-actief tackelde, was dat hij voorkwam dat Weghorst met een basisplaats zomaar drie doelpunten zou maken tegen het extreem zwakke Fortuna Sittard. Dan zou Farioli vandaag tegen Go Ahead Eagles niet meer om Weghorst heen kunnen. Zelfs niet als Brobbey topfit is. Nu houdt de trainer de regie slim in eigen handen en kan hij in Deventer met Brobbey – mits fit – starten. Of anders met Akpom na zijn assist en doelpunt.”

Inderdaad slim?

  • Zeker wel
  • Mwah…
182+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie