Henderson verdient de kritische geluiden niet

Foto: Henderson verdient de kritische geluiden niet

Jordan Henderson verdient in Nederland wel wat meer steun voor zijn bijdrage op het veld. De middenvelder kreeg de voorbije weken meermaals kritiek op zijn voetballende kwaliteiten, maar is onder Francesco Farioli uitgegroeid tot een cruciaal onderdeel van het elftal. Alleen dat ziet niet iedereen.

Opinie: Henderson cijfert zich bij Ajax weg

Elke voetballer weet dat het binnen een selectie belangrijk is dat alle spelers hun rol kennen en precies doen wat er van ze wordt gevraagd. Dat geldt ook in de Ajax-selectie. Farioli zal ongetwijfeld allang aan Wout Weghorst hebben medegedeeld dat de centrumspits zich dit seizoen moet richten op het maken van doelpunten en dat hij daarom pas in de laatste fase van de aanval aan de bal moet komen. Als Weghorst namelijk al op het middenveld wordt aangespeeld en hij het spel moet maken, lopen de Amsterdammers een groot risico dat ze balverlies lijden.

Ook Henderson heeft onder de Italiaanse hoofdtrainer zijn taken te horen gekregen. De controlerende middenvelder was in het verleden bij Liverpool nooit de grote man die voor de opbouw zorgde. Het ging bij de Brit juist vaak om het behouden van de balans en het in dienst spelen van het team. In Engeland maakte Henderson jarenlang loopacties om ruimte te creëren voor zijn teamgenoten en probeerde hij het spel voor zichzelf zo simpel mogelijk te houden. Lange passes hoefde hij niet te geven, want daar had Liverpool Virgil van Dijk voor.

Het functioneerde uitstekend en dat is dit seizoen ook bij Ajax zijn opdracht. Farioli heeft in de voorbereiding duidelijk gezien waar zijn krachten liggen en op welke terreinen Henderson is in te zetten. De ervaren rot moet zich voornamelijk verbaal laten horen en om zich heen ruimtes vinden om de bal zo snel mogelijk naar voren te krijgen. Door zijn verleden heeft Henderson een ontspannen houding op het veld aangenomen en raakt hij niet vaak de bal kwijt. Dat hij het soms nalaat om risicovolle, en tegelijkertijd kansrijke dieptepasses te geven, moeten mensen maar op de koop toenemen.

Deze week stelden Bram van Polen en Kees Kwakman in Voetbalpraat op ESPN hoe belangrijk een dergelijke speler is, vooral op Europees niveau. Het tweetal had het over het verloren duel van PSV met Juventus (3-1). Volgens Van Polen en Kwakman misten de Eindhovenaren een speler als Henderson die de lijnen kan uitzetten en tegelijkertijd aan het begin van de wedstrijd een harde overtreding maakt om een statement te maken richting de tegenstander. Met Henderson had PSV een grotere kans om te winnen, wat op basis van de wedstrijd een steekhoudend argument is.

Jordan Henderson (midden) bedankt na de wedstrijd het publiek.

Kritiek op de Brit onterecht

De waardering voor Henderson mag daarom wel wat groter zijn. Het is zeker geen voetballer die in de boeken gaat als de meest creatieve, avontuurlijke en technische speler uit de clubgeschiedenis, maar is dat niet onterecht om van een voetballer te vragen die hele andere kwaliteiten heeft? Juist de spelers die niet zo opvallen op het veld, zijn vaak de grote motors van het elftal. Natuurlijk kan Ajax Henderson tegen clubs als PEC Zwolle en RKC Waalwijk missen, maar tegen de (sub)topclubs is dat een heel ander verhaal. De Brits international zorgt voor het fundament in het team.

Bovendien is Henderson als aanvoerder een groot voorbeeld voor het gehele team. Met zijn staat van dienst, houding richting de buitenwereld en strijd op het veld toont hij wekelijks aan wat er nodig is om in het topvoetbal te slagen. Hard trainen is een vereiste, maar het hebben van de juiste instelling in de wedstrijd is minstens zo belangrijk. Henderson is de man die achter de schermen de boel aanspoort en altijd netjes is naar Ajax toe, ook als het minder gaat. De komende thuiswedstrijd verdient hij dan ook een luid applaus.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Is Henderson een onbetwiste basisspeler?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
43+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:10
8+
NAC-fans zingen walgelijk lied als Giménez geblesseerd op de grond ligt
15:54
37+
Verrassingen in opstelling PSV tegen Fortuna
15:48
12+
Bacuna fileert eigen ploeggenoot: ‘Eens goed in de spiegel kijken’
15:33
5+
VIDEO: Jordan Teze scoort zijn eerste voor AS Monaco
15:16
145+
Kijkers Feyenoord – NAC roepen allemaal hetzelfde over Hwang
15:03
279+
‘Premier League-transfer voor Xavi Simons’
14:52
24+
Priske na kritiek: “Ik ben niet blind, ik ben niet dom”
14:34
387+
‘VAR bij Go Ahead – Ajax kreeg vooraf bizarre instructie mee’
14:13
38+
Sc Heerenveen gooit schroom van zich af met zege op 9(!) man FC Groningen
14:01
309+
Schandalige taferelen tijdens Derby van het Noorden
13:33
41+
Priske grijpt bij Feyenoord op twee posities in
13:13
26+
Guardiola haalt snoeihard uit naar Engelse media
12:43
17+
Blunderende NEC-doelman realistisch: “Leven van een keeper”
12:27
287+
Onthulling over Traoré-wissel: “Onbegrijpelijk”
12:08
98+
‘Frenkie de Jong-drama in Barcelona’
12:00
43+
Henderson verdient de kritische geluiden niet
11:49
132+
Kraaij tipt Farioli over megatalent bij Ajax
11:32
51+
Sc Heerenveen verrast met opstelling tegen FC Groningen
11:31
95+
Ernstige doodsbedreigingen voor beslisser burenruzie
11:15
42+
Slot geniet van ‘bijzondere kwaliteiten’ van smaakmaker
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie