‘Donkere wolken pakken zich samen boven Ajax’

Foto: ‘Donkere wolken pakken zich samen boven Ajax’

Valentijn Driessen schrijft in zijn column in De Telegraaf dat Ajax financieel gezien op een dun koordje balanceert. Volgens de voetbaljournalist leeft Ajax op een veel te grote voet en zou het opnieuw mislopen van Champions League-voetbal rampzalige gevolgen kunnen hebben.

Ajax hangt boven financieel ravijn

Ajax maakte deze week de jaarcijfers bekend en bracht naar buiten dat er afgelopen seizoen zo’n tien miljoen euro verlies is geleden. Dat valt volgens Driessen nog mee gezien het rampzalige verloren seizoen, maar aan de horizon lonken volgens de Ajax-watcher grotere problemen voor de Amsterdammers. “Ajax leeft gewoonweg op te grote voet en er doemen serieuze financiële problemen op als de club zich voor het derde seizoen op rij niet kwalificeert voor de Champions League”, concludeert de journalist.

Gevolgen voor Ajax zijn niet overzien

Volgens Driessen zijn de gevolgen dan niet te overzien. “Op het podium van de Europa League of Conference League zal de waarde van de spelersgroep snel verder afnemen. De huidige waardebepaling in de boeken van 144 miljoen euro voor de relatief oude selectie is al veel te hoog. De restwaarde van veel van de oudere spelers en de diverse miskopen valt te verwaarlozen. Naast Brian Brobbey zullen slechts toptalenten uit eigen jeugd die voor nul euro op de balans staan, significante bedragen kunnen opleveren. Behoudens misschien Kenneth Taylor, Mika Godts en Jorrel Hato heeft Ajax zulke toppers niet onder contract staan. Komt bij dat Sven Mislintat, met goedkeuring van Lenderink, liefst 59 contractjaren heeft uitgedeeld voor middelmatige spelers die Ajax aan de straatstenen niet kwijt kan.”

Driessen fileert Lenderink

Lenderink krijgt dan ook een flinke veeg uit de pan van Driessen. “Als Lenderink in maart het water makende schip in de Johan Cruijff ArenA verlaat, laat zij een wankel Ajax achter met een ongewisse financiële toekomst. Het had de financieel directeur gesierd als zij extra verlies had genomen door een extra afschrijving te doen op het spelersmateriaal. Even de korte pijn van een groter en reëler verlies slikken om zo de weg te plaveien voor een stabielere financiële toekomst zonder grote risico’s of lijken die uit de kast vallen. Onder zulke cijfers zouden de Ajax-accountants van PricewaterhouseCoopers veel liever hun handtekening hebben gezet.”

Bestuurlijke onrust bij Ajax

Daarnaast is het ook op bestuurlijk vlak nog een bron van onrust stelt Driessen, die stelt dat daar ook snel verandering in moet komen. “Algemeen directeur Menno Geelen is ad-interim, financieel directeur Lenderink vertrekt per maart en technisch directeur Alex Kroes functioneert hangende het onderzoek van de AFM naar voorkennis. Het zou goed zijn als deze losse eindjes snel weggewerkt worden.” Volgens Driessen heeft Ajax daarvoor wel een nieuwe raad van commissarissen nodig, maar dat lijkt bewust worden tegengewerkt stelt de Ajax-watcher. “Dit proces gaat tergend langzaam en lijkt zelfs bewust getraineerd te worden door enkele rvc-leden, onder wie voorzitter Michael van Praag. Uiteindelijk moet de nieuw te benoemen rvc de vacante posten van algemeen en financieel directeur invullen. Of dat dan weer wenselijk is… Het kan het objectief toezicht houden van de rvc op twee van de drie belangrijkste, door hun ingevulde directieposities zomaar in de weg staan.” Door de huidige gang van zaken ligt er volgens Driessen dan ook een inktzwart scenario op de loer voor Ajax. “Zo houdt alles en iedereen bij Ajax elkaar in een verlammende wurggreep, hangt de club boven het financiële ravijn en verkeert in een bestuurlijke impasse.”

Gaat Ajax dit seizoen Champions League-voetbal halen?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet
181+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie