Smaakmaker Fitz-Jim leert Ajax ultieme les

Foto: Smaakmaker Fitz-Jim leert Ajax ultieme les

Kian Fitz-Jim is hét voorbeeld dat topclubs niet zomaar afscheid moeten nemen van hun talenten. Tegen Benfica liet hij andermaal zien dat hij de voorbije maanden waanzinnige stappen heeft gezet. Zijn basisplaats raakt hij daarom voorlopig niet meer kwijt, al kan de terugkeer van Steven Berghuis dat veranderen.

Opinie: doorbraak Kian Fitz-Jim is voorbeeld voor topclubs

Nog niet zolang geleden was het duidelijk dat Fitz-Jim op zoek kon gaan naar een nieuwe werkgever. Vorig seizoen speelde de jongeling een half jaar voor Excelsior Rotterdam en maakte hij nauwelijks indruk. Fitz-Jim zat voornamelijk op de reservebank en toen hij zich vanwege blessures van teamgenoten langzaam in het basisteam vocht, klopte Ajax alweer op de deur om het huurcontract op te zeggen en hem terug te halen naar de Johan Cruijff ArenA. Dat laatste was hoopgevend, maar John van ‘t Schip maakte vervolgens amper tot niet gebruik van zijn kwaliteiten.

Wonderen zijn echter de wereld niet uit, zo weet Fitz-Jim inmiddels ook. Deze zomer haalde Ajax Francesco Farioli als hoofdtrainer en de Italiaan besloot in de voorbereiding iedereen gelijke kansen te geven. Het gaf Fitz-Jim de mogelijkheid om zich te laten zien. En de oefenmeester bleek iets in hem te vinden wat geen enkele andere trainer ooit zag. Waar hij namelijk veelal in een controlerende rol op het veld stond, koos Farioli ervoor om hem veel aanvallender te positioneren. Het heeft een positief effect op zijn prestaties, want met Fitz-Jim in het team speelt Ajax dit voetbaljaar uitstekend voetbal.

Terugkeer Berghuis mogelijk probleem voor Fitz-Jim

Het lijkt dan ook ondenkbaar dat Farioli hem de komende tijd nog op de bank zet. Dit is echter niet helemaal uitgesloten. Met Berghuis die momenteel herstelt van een blessure, heeft Ajax namelijk nog een speler die als aanvallende middenvelder uit de voeten kan. Sterker nog: de Oranje-international gaf eerder te kennen dat hij die plek verkiest boven de rol van rechtsbuiten. Aan de rechterkant van de aanval heeft Farioli bovendien Bertrand Traoré staan, die met zijn ervaring het niveau van de ploeg verder omhoog moet brengen. Een terugkeer van Berghuis kan daarom voor problemen zorgen.

Het is aan Fitz-Jim echter niet uit te leggen dat hij zowel in de Eredivisie als Europa League een van de smaakmakers is, maar dat hij vervolgens plaats moet maken voor twee spelers die hopeloos op zoek zijn naar hun vorm. Het is daarom logischer dat Farioli ervoor kiest om Berghuis naar de rechtsbuitenpositie door te schuiven en Traoré te gebruiken als invaller. Hij kan Berghuis eventueel ook als linkervleugelaanvaller neerzetten, al speelt de linkspoot daar liever niet. Voorlopig kan Farioli nog even nadenken over het besluit, maar eenvoudig gaat deze allerminst worden.

Steven Berghuis is momenteel geblesseerd.

Hoop voor Amsterdamse jeugdopleiding

Als we een ding wel kunnen stellen, dan is het wel dat Fitz-Jim het ultieme bewijs is dat je als Nederlandse topclub niet zomaar afscheid moet nemen van een talent. Natuurlijk is er een moment waarop het clubbestuur de knoop moet doorhakken, maar dit wordt doorgaans veel te vroeg gedaan. Ook een matige huurperiode bij een andere Eredivisie-club hoeft niet te betekenen dat het betreffende talent niet goed genoeg is voor de hoofdmacht van Ajax. Uiteindelijk kan de speler namelijk een hoop hiervan hebben geleerd en dit juist meenemen naar Amsterdam.

Noodgedwongen geeft Ajax momenteel de kans aan veel talenten en dit gaat de club erbovenop helpen. Door jonge spelers de kans te geven in het eerste team en niet direct na een matige pot af te straffen, geef je hen de tijd om toe te groeien naar het gevraagde niveau. Het is waar Ajax in de geschiedenis lang goed in is geweest, maar wat de afgelopen jaren minder is geworden. Dat Fitz-Jim momenteel in zo’n grote vorm verkeerd, heeft alles te maken met het vertrouwen dat hij krijgt. Ook hij gaat dit seizoen een mindere periode kennen, maar op lange termijn zal hij ongetwijfeld bij Ajax slagen.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Moet Fitz-Jim zijn plek behouden?

  • Ja, absoluut
  • Nee, Berghuis is beter
130+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:08
2+
‘Dit is de waarheid achter Vandaag Inside-rel’
15:45
23+
Bergwijn-oorlog: ‘Eredivisie een van de zwakste competities van Europa’
15:36
37+
Manchester City rolt rode loper uit voor Slot en co
15:22
39+
Enorme PSV-verrassing: Perisic in de basis
15:08
59+
Ajax liep toptargets mis op transfermarkt: ‘Heel gunstig’
14:53
26+
Driessen: ‘Daarom is Vandaag Inside een k*tprogramma’
14:38
84+
Ajax komt te laat na ‘onbegrijpelijke fout’
14:22
23+
Slot schat voor het eerst titelkansen Liverpool in
14:06
32+
Luuk Ikink trekt pijnlijke Vandaag Inside-conclusie
13:52
292+
Bosz keek verbaasd naar PSV-training: ‘Dat is niet normaal’
13:36
24+
Milambo zocht hulp: ‘Dankzij hem ben ik weer de oude’
13:21
59+
“Als Nijhuis écht ballen heeft, gaat hij staan voor de shit die hij heeft veroorzaakt”
13:19
1284+
Opgroeien met Johan Cruijff als vader: “Eén ding verbaasde mij altijd”
13:05
38+
Danjuma wees Eredivisie-topclub af: ‘Niet de juiste stap’
12:51
271+
‘Beste aankoop sinds Ziyech in huidige Ajax’
12:35
141+
Hélène Hendriks ‘betrapt’: “Was je nou aan het zoenen?”
12:20
4+
Dzepar kreeg doodsbedreigingen: ‘Over mijn familie, over moorden’
12:05
295+
Bosz spreekt zich kraakhelder uit over Veerman
12:00
130+
Smaakmaker Fitz-Jim leert Ajax ultieme les
11:49
53+
Verbazing na Ajax – Besiktas: ‘Niveau Helmond Sport’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie