Priske maakt alle trainersfouten bij Feyenoord

Foto: Priske maakt alle trainersfouten bij Feyenoord

Feyenoord heeft weer punten verspeeld in de Eredivisie en heeft nu het dubbele aantal gelijke spelen (4) dan overwinningen (2). In een 2-puntensysteem zou dat misschien nog wel aardig zijn, maar kampioenskandidaat Feyenoord kan zoveel remises nu niet veroorloven. Ondertussen stapelt trainer Brian Priske fout op fout en is hij nog slechts een paar fouten verwijderd van een pre-kerstmis-ontslag.

Opinie: Brian Priske blijft maar fouten maken bij Feyenoord en kan spoedig rekening verwachten

Als nieuwe trainer en helemaal als opvolger van Arne Slot is het ook zeer lastig instappen bij Feyenoord. De spanningen zijn bij een topclub altijd hooggespannen, maar na de Slot-jaren zijn die in De Kuip tot recordhoogte gestegen. Feyenoord moet kampioen worden, niets meer en niets minder. De tijden zijn veranderd, alleen lijkt Dennis te Kloese een coach in huis te hebben gehaald die dat nog niet helemaal begrijpt.

Zo begon de Deen al in de voorbereiding met het temperen van de verwachtingen. Hij sprak geen ambitie uit voor de titel en stelde dat hij het week voor week bekijkt en nog niet naar “mei vooruit wil kijken”. Diezelfde woorden bezigde hij ook na het moeizame gelijkspel bij NEC (1-1). “Wij spreken hier niet over de landstitel, we willen strijden voor de top twee.”

Priske straalt niets van vertrouwen en duidelijkheid uit

Dat is dan wel heel snel veranderd binnen Feyenoord. Ik mag hopen dat Priske het hier heeft over de interne doelstelling dat Te Kloese hem heeft gesteld: Champions League-voetbal halen. Dat zou in ieder geval de basis moeten zijn. Maar aan de supporters, zeker na een hemeltergend gelijkspel, moet je vertrouwen en duidelijkheid uitstralen. Met andere woorden: Feyenoord moet altijd voor de titel gaan en natuurlijk kijk je wel degelijk naar PSV en zie je dat het gat na 6 wedstrijden al 8 punten is.

Weer een fout van Priske, eentje in een lange serie aan fouten. Ik vind dat je de coach de tijd moet geven, maar net als bij een speler kan die niet eeuwig blijven blunderen. De Deense trainer begon al bij zijn aanstelling met het omlaag praten van de verwachtingen. Hij vindt nog steeds dat de selectie heel nieuw is, terwijl dat in de praktijk allemaal wel meevalt. Veel nieuwe spelers dat wel, maar de huidige kern is de kern die verantwoordelijk was voor het kampioenschap, de beker en de goede Europese prestaties.

Volgens Brian Priske had Feyenoord van NEC gewonnen als Thomas Beelen niet in de fout was gegaan.

Feyenoord-selectie heeft vertrouwen in Slot en niet in Priske die alles anders doet

Maar het bleef dan ook niet bij een paar fouten van Priske. De nieuwe trainer gooide al snel het Slot-spel overboord en veranderde zelfs van systeem, van 4-3-3 naar 3-4-3. Leuk voor de afwisseling, maar je moet wel enkele zaken van een successpel behouden wil je nieuwe successen kunnen boeken. Zeker als je met een selectie zit die zoveel vertrouwen in Slot had. Dat vertrouwen moet Priske gaan winnen, maar dat is heel ver weg.

Hij introduceerde de huddle en daar is niets mis mee, vind ik. Een manier van Priske om meer teamgevoel te creëeren. Prima. Dat was een van de methodes die de Deen wilde invoeren. In Rotterdam was dat aanvankelijk prima, totdat het resultaat even tegenzat, toen moest dat kringgesprek gelijk verdwijnen.

Tot mijn grote verbazing verdween die ook. Priske luisterde naar de borrelende onvrede op de Rotterdamse kade en hield zich niet aan zijn principes. Dat deed hij ook al niet bij de formatie, want inmiddels speelt Feyenoord alweer 4-3-3. Weer een fout van Priske. Als trainer moet je nooit concessies doen aan je eigen geloof. En Priske denkt nu inmiddels ook wel twee keer voordat hij weer een nieuwe trainingsmethodiek wil introduceren.

Positieve Priske mist hardheid

Bovendien missen we de duidelijkheid en hardheid bij de reacties van Priske na afloop van nederlagen, want een gelijkspel is in mijn ogen altijd een nederlaag voor een topclub. Priske bleef alleen altijd positief. Hij zag goede punten en benadrukte dat liever dan wat er fout ging. Volgens hem had Feyenoord gewoon gewonnen als Thomas Beelen niet die ene fout had begaan. Fout. Feyenoord creëert nauwelijks wat, straalt niets van onverzettelijkheid en onoverwinnelijkheid uit en de toppers van weleer lijken het niet meer te kunnen.

Priske moet in de spiegel kijken en ophouden met het maken van klassieke trainersfouten. Dit kan voor hem en Feyenoord niet lang zo doorgaan. In De Kuip moeten ze elk seizoen voor de titel strijden. In vroegere slechte Rotterdamse tijden ging het zelfs over het kampioenschap als ze wisten dat een top 3-eindklassering al een fantastische prestatie zou zijn. Priske is nu niet alleen onrealistisch, hij straalt ook negativisme uit naar zijn eigen selectie. Het gat tussen hem en de selectie is nu al heel groot en alleen de Deen kan dit gaan dichten. De volgende fout kan namelijk al fataal zijn.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews. Hij richt zijn blik dus vooral op Spanje, FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected]

Haalt Priske de kerst bij Feyenoord?

  • Ja, hij gaat het tij keren
  • Nee, al te veel fouten gemaakt
401+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:50
0+
Mbappé toch mee naar Lille: bijzondere clash aanstaande
16:30
5+
Bosz reageert op vragen over Lang: “Of hij zal starten?”
16:10
33+
Bosz heeft slechte herinneringen aan Sporting: “We werden weggeblazen”
15:52
86+
Afellay vernietigend in Studio Voetbal voor ‘belachelijke’ Ajacied
15:33
149+
‘Deze opdracht staat bovenaan to-do-list van Kroes’
15:13
34+
Prachtig nieuws voor Frenkie de Jong én Barcelona
15:01
658+
‘Nieuwe bondscoach Oranje, Koeman weg’
14:57
62+
Mauro Júnior over toekomst in Nederlands Elftal: ‘Ik zou er voor open staan’
14:54
811+
‘Erik ten Hag steenrijk na ontslag’
14:44
130+
‘Vervanger Ten Hag al bekend’
14:41
28+
Paul Scholes laakt Manchester United en Erik ten Hag in tirade: ‘Ze lijken niet eens te willen voetballen’
14:13
167+
Mogelijke botsing in Oranjekamp na komst nieuw staflid: ‘Hun samenwerking bloedde snel dood’
14:00
33+
Mentorrol Perišić bij tweede kans PSV in miljoenenbal
13:45
53+
PSV-legende tipt tegenstander Sporting als favoriet: ‘Verdediging PSV niet sterk’
13:11
133+
Eljero Elia verlaat amateurwedstrijd tijdens rust vanwege wissel: ‘Emoties zitten hoog’
13:05
18+
Voorbeschouwing PSV – Sporting: Kan PSV drie punten pakken tegen Portugese grootmacht?
13:05
0+
Voorspelling PSV – Sporting: Eindhovenaren houden puntje over na verhitte wedstrijd
12:50
257+
Mislintat-aanwinst geprezen: “Gaat steeds beter spelen”
12:33
586+
‘Feyenoord-rentree voor Justin Bijlow’
12:17
109+
Fraaie financiële meevaller voor FC Twente
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie