Het geduld van cupkiller Sem van Duijn bij AZ

Foto: Het geduld van cupkiller Sem van Duijn bij AZ

In Katwijk, in ieder geval een deel van deze stad dat topamateurclub Quick Boys een zeer warm hart toedraagt, kan kon en kan hij nooit meer kapot: Sem van Duijn. Omdat hij vanaf de linkerkant het net tijdens vele wedstrijden op grootse wijze liet bollen. Tegenwoordig komt de aanvaller uit voor voor de profs van AZ, vooralsnog bij de beloften. Hij zal nog even geduld moeten hebben voordat hij in de Eredivisie te bezichtigen is.

Inside: talentvolle aanvaller moet ervaring bij Jong AZ opdoen na overgang van Quick Boys

In Alkmaar kwam de linkspoot in het vizier toen hij in januari vorig jaar een beresterk pot speelde in het KNVB-bekertoernooi. AZ was op bezoek bij de club waar Dirk Kuijt ooit zijn eerste stappen als voetballer zette. De profs wonnen pas na strafschoppen. Van Duijn maakte in de verlenging de 3-3, de eindstand na 120 minuten.

Sem van Duijn (20) was een soort van target geworden voor de grote profclubs, die zeker wisten dat zij het goed hadden gezien tijdens hun eerdere scoutingswerk. Die jongen wilden Heracles, FC Utrecht en Fortuna Sittard zo snel als mogelijk gaan inlijven. Eerder had Van Duijn in de beker ook al twee keer gescoord in eigen huis tegen Keuken Kampioen Divisie-club De Graafschap.

Illustere AZ-voorgangers van Van Duijn

AZ was er echter als de kippen bij om hem vast te leggen, de concurrentie had het nakijken. De Quick Boys-frontspeler zette zijn krabbel onder een driejarig contract in de stad die beroemd werd door de productie van smeuïge kaas maar ook door voetballers als Kees Kist, Peter Arntz, Ronald Spelbos, Kees ‘Pier’ Tol en John Metgod.

Van Duijn had tijdens zijn laatste seizoen voor de Boys in de tweede divisie behoorlijk doen spreken: hij was twaalf keer trefzeker in 21 wedstrijden. Twintig jaar is hij inmiddels en de technische top van het in de Eredivisie tot op heden sterk presterende AZ hoopt dat de geboren Leidenaar een vergelijkbaar carrièrepad als Feyenoord-icoon Kuijt.

Portretfoto van Sem van Duijn bij Jong AZ.

Treedt Van Duijn in voetsporen van Dirk Kuijt?

Hij ging als achttienjarige aanvaller naar FC Utrecht waarna hij via Feyenoord en Liverpool de Europese top haalde en zelfs international werd. Zover is het voor Van Duijn op dit moment zeker nog niet. Na zijn aankomst in Alkmaar moest hij eerst meteen aansluiten bij de beloften van Jong AZ, die uitkomen in de KKD. Onder de vleugels van oud-prof Leeroy Echteld, die hoofdtrainer is op het complex in Wijdewormer.

De gestage gang naar boven is even wennen voor Van Duijn, die een niveau lager in Katwijk een hoofdrol had maar op het profniveau zich heeft moeten aanpassen. Omdat het aldaar qua tempo nóg sneller gaat en ook meer kracht kost.

Van Duijn mocht van Echteld tot op heden in drie wedstrijden opdraven, speelminuten maken althans. Dat ging vooral om invalbeurten. Stapje voor stapje denken ze intern bij AZ hem hoger op de ladder te kunnen gaan brengen. Doelpunten heeft de voormalige amateur tot op heden echter nog niet kunnen maken voor de rood-witten, net zoals hij ook nog geen assists heeft kunnen afleveren.

Van Duijn heeft plots veel concurrentie in Alkmaar

Eén van de grote concurrenten van Van Duijn in Alkmaar is Ruben van Bommel. Een voetballer die enige tijd geleden van MVV naar AZ kwam en daar ook, soms dit seizoen nog, zijn wedstrijdjes speelde bij Jong AZ. De Limburger, ook nog een jongeling, heeft inmiddels echter ook al vaker indruk gemaakt in de hoofdmacht van de Noord-Hollanders.

Dat toekomstplan ligt er voor Van Duijn ook, al weet men intern bij AZ maar al te goed dat elke voetballer in bepaalde opzichten qua ontwikkeling anders kan zijn. Een garantie heeft de oud-held van Katwijk dus niet. Geduld is van hem gevraagd, net zoals elke dag weer keihard werken op het trainingsveld en in het krachthonk.

Sem van Duijn kan ‘nieuwe’ Ruben van Bommel worden?

  • Ja
  • Nee
154+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:49
3+
Nederlander gekozen bij Premier League-uitblinkers: “Past daar perfect”
18:29
6+
‘Spelers raken gefrustreerd door keuzes van Deschamps’
18:09
26+
Slot maakt indruk op Liverpool-spelers: “Vanaf de eerste dag”
17:52
32+
Slot de rust zelve in Liverpool: “Niet verstandig elke dag boos te worden”
17:37
46+
Voorbeschouwing PSV – Sporting: Kan PSV drie punten pakken tegen Portugese grootmacht?
17:29
24+
Girona-coach kijkt door uitslag heen: “Feyenoord gewoon goed tegen Leverkusen”
17:11
12+
Grote klap voor NEC: sterkhouder Proper voorlopig uitgeschakeld
17:00
25+
Liever Marokko dan Nederland voor Ilias Haddad: “Het is hier geen Mickey Mouse-competitie”
16:48
35+
NEC-directie op de vingers getikt na Saudische flirt: “Tegenovergestelde normen en waarden”
16:28
26+
PSV-talenten geven slechte voorbeeld tegen Sporting en blijven puntloos
16:07
32+
OFFICIEEL: FC Volendam haalt clubloze Elvis Manu binnenboord
15:48
30+
Van de Beek beleefde mentaal zware jaren: “Natuurlijk veel tegenslagen gehad”
15:30
65+
Mislintat clasht geregeld in Dortmund: “Een uitdagende persoonlijkheid”
15:09
55+
Carragher: “Híj is de beste speler in de Premier League”
14:43
35+
‘Barcelona-icoon en Oranje-beul Iniesta stopt met voetballen’
14:23
21+
Voorbeschouwing Athletic Club – AZ: Alkmaarse stunt in het Baskenland?
14:20
96+
Daley Blind-opdoffer in aanloop naar Feyenoord-duel
14:00
1303+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen Girona: Priske grijpt in
13:47
245+
Kieft geeft Ten Hag dringend advies: ‘Hij is krankzinnig!’
13:21
195+
Ajax-misser leeft op onder Farioli: ‘Wereld van verschil’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie