De potentiële opvolgers van Erik Ten Hag bij Manchester United

Foto: De potentiële opvolgers van Erik Ten Hag bij Manchester United

Erik Ten Hag staat onder grote druk bij Manchester United. De Nederlander renoveerde afgelopen zomer zijn volledige staf en haalde opnieuw voor vele tientallen miljoenen aan nieuwe spelers. Het leidde echter niet tot de gewenste resultaten. De Mancunians haalden slechts 8 punten uit 7 Premier League-duels. Daarmee dreigt opnieuw een seizoen verloren te gaan voor de Engelse grootmacht, dat zo graag weer de aansluiting wil vinden met stadsgenoot Manchester City. Ten Hag lijkt die klus niet te kunnen klaren, maar mogelijk lukt dat wel één van zijn potentiële opvolgers. SoccerNews zet de mogelijke opvolgers van de Nederlandse trainer op een rijtje.

Kandidaten om Erik ten Hag te vervangen bij Manchester United

Ruud van Nistelrooij

Voor de club is Van Nistelrooij doorschuiven naar de positie van Ten Hag de makkelijkste oplossing. De assistent-trainer is al bekend met de huidige spelersgroep en heeft ook een bepaalde status uit zijn verleden als United-speler. Bovendien zou Van Nistelrooij er ook goed opstaan bij de huidige directie. De oud-trainer en -speler van PSV werd afgelopen zomer door Ten Hag naar Old Trafford gehaald, samen met voormalig Go Ahead Eagles-trainer René Hake en keeperstrainer Jelle Ten Rouwelaar. Met een Nederlandse staf hoopte Ten Hag dit seizoen eindelijk de weg naar succes in te kunnen slaan, maar ook dat bleek een mislukte zet van de oefenmeester. De vraag is of Van Nistelrooij zich wel volledig heeft gecommitteerd aan Ten Hag, wat onder meer Arsenal-legende Martin Keown zich onlangs ook afvroeg.

De gewezen topspits was eerder hoofdtrainer bij PSV, waarmee hij de Johan Cruijff Schaal en de KNVB Beker wist te winnen. Bovendien kent de Nederlander de wetten van het topvoetbal uit zijn eigen spelerscarrière en weet hij hoe het er aan toegaat in de kleedkamer van een absolute wereldclub. Een vertrek van Ten Hag zou voor Van Nistelrooij dan ook wel eens een geweldige opstap kunnen betekenen naar het vervolg van een prachtige trainersloopbaan.

Gareth Southgate

Een grote kanshebber om Ten Hag op te volgen is Gareth Southgate. De oud-bondscoach van Engeland werd afgelopen zomer ook al genoemd als potentiële opvolger bij United. Southgate bekleedde maar liefst acht jaar de functie van bondscoach en deed het in die periode naar behoren. Engeland ontwikkelde zich op de laatste eindtoernooien steevast tot een kanshebber voor de eindoverwinning, maar daar greep het ook tot tweemaal toe net mis. In eigen land verloren The Three Lions de EK-finale in 2021 van Italië, terwijl afgelopen zomer in Duitsland Spanje te sterk bleek in de eindstrijd.

De Engelsen bereikten de finale overigens met het nodige geluk en versloegen onder meer Oranje in de halve finale. Het spel was echter niet om over naar huis te schrijven en de kritiek nam dan ook toe op Southgate, die uiteindelijk besloot om op te stappen. Naast eindverantwoordelijke bij de Engelsen was Southgate ook nog hoofdtrainer van Middlesbrough. Als speler kwam de voormalig verdediger uit voor Southampton, Aston Villa en Middlesbrough.

Gareth Southgate verloor afgelopen zomer met Engeland de EK-finale van Spanje.

Thomas Tuchel

Een andere voorname kandidaat die genoemd wordt is Thomas Tuchel. De Duitse toptrainer zit momenteel zonder club, nadat hij afgelopen zomer vertrok bij Bayern München. Tuchel is een bevlogen trainer die staat voor attractief voetbal. De oefenmeester werkte eerder ook al in de Premier League bij Chelsea. Met The Blues won hij onder meer de Champions League in 2021, waar in de finale Manchester City werd verslagen. Die eindstrijd haalde Tuchel eerder ook met Paris Saint-Germain, maar met de Franse topclub verloor de Duitser van Bayern München.

Bij laatstgenoemde club bleven de echte successen als hoofdtrainer echter uit, waar men afgelopen seizoen sinds lange tijd eens naast de landstitel greep. Bayern kon echter eerst geen opvolger vinden en wilde zelfs nog langer door met Tuchel, maar die wees het aanbod af. Eerder was hij ook werkzaam bij FSV Mainz en Borussia Dortmund. De Duitser heeft laten zien te kunnen presteren bij grote Europese topclubs, maar opvallend genoeg bleef de oefenmeester nooit lang. Het is dan ook de vraag of de bevlogen Tuchel een geschikte kandidaat is om successen lang te kunnen continueren bij United.

Graham Potter

Graham Potter was afgelopen seizoen nog in beeld bij Ajax om John van ’t Schip op te volgen, maar bedankte voor die functie. Ook Feyenoord werd genoemd als mogelijke bestemming, maar de trainer vertrok ook niet naar Rotterdam. Een functie als hoofdtrainer bij The Red Devils ziet Potter echter wel zitten, die onlangs een open sollicitatie deed bij Sky Sports. De oefenmeester vertelde bij de sportzender dat hij eerder al gesprekken zou hebben gevoerd met de clubleiding van United. Daarnaast gaf hij aan open te staan voor de job mocht Ten Hag worden ontslagen.

Potter maakte eerder indruk als trainer bij Brighton & Hove Albion, waar hij met aanvallend voetbal The Seagulls op de kaart zette. Het leverde de oefenmeester een transfer op naar Chelsea, maar ondanks honderden miljoenen aan aankopen werd de Engelsman daar al vroegtijdig ontslagen vanwege tegenvallende resultaten. Eerder werkte Potter ook bij Östersunds FK. De 49-jarige coach bracht de Zweedse club van het vierde niveau van Zweden naar de hoogste divisie. Een prestatie van formaat, die ook in Engeland opviel, waar hij vervolgens aan de slag ging bij Swansea City. Na een jaar werd hij daar weggeplukt door Brighton.

Graham Potter was afgelopen zomer ook in beeld bij Ajax en Feyenoord.

Simone Inzaghi

Een verrassende naam op de lijst is die van Simone Inzaghi. De Italiaanse oefenmeester levert de laatste jaren uitstekend werk af bij Internazionale. In zijn 3-5-2-systeem veroverde Inzaghi de laatste jaren onder meer een landstitel, twee Coppa Italia’s en driemaal de Supercoppa. Daarnaast werd in 2023 ook de finale van de Champions League gehaald. Daarin bleek Manchester City nipt met 1-0 te sterk. Inzaghi laat zijn Inter bovendien innovatief voetballen, wat ook in de smaak valt bij INEOS, dat de touwtjes nu in handen heeft bij United.

De vraag is echter of Inzaghi wel trek heeft in een overstap naar United. Volgens de Britse media zou de jongere broer van voormalig goaltjesdief Filippo Inzaghi een overstap niet direct zien zitten. Daarnaast zal Inter zijn succescoach niet zonder slag of stoot willen laten gaan, die bij de Nerazzurri nog een contract tot medio 2026 heeft. Eerder was Inzaghi als hoofdtrainer ook succesvol met Lazio, waarmee hij twee Supercoppa’s pakte en eenmaal de Coppa Italia.

Kieran McKenna

De naam van Kieran McKenna werd ook afgelopen zomer al genoemd als mogelijke kandidaat om Ten Hag op te volgen. De oefenmeester van Ipswich Town is namelijk geen onbekende van United, waar hij eerder al werkzaam was als assistent-trainer van Ole Gunnar Solskjær en José Mourinho. Bovendien was McKenna ook nog actief als jeugdtrainer bij United en kent hij de club goed. In december 2021 ging McKenna op eigen benen staan bij Ipswich Town, waar hij in zijn eerste seizoen als elfde eindigde in het Championship.

Een jaar later volgde wel succes voor McKenna en Ipswich. De ploeg ontwikkelde zich significant en eindigde als tweede in de League One. Dat betekende dat de club rechtstreeks promoveerde naar het Championship. Een seizoen later was er ook de tweede stek in die competitie, waardoor Ipswich eindelijk terugkeerde op het hoogste niveau. Een terugkeer naar United zou McKenna ongetwijfeld zien zitten, maar de oefenmeester verlengde wel zijn contract tot medio 2028 bij The Tractor Boys. Wil United werk maken van de komst van McKenna, dan zal het wel een flinke afkoopsom op tafel moeten leggen.

Wie is de geschikste kandidaat om Ten Hag op te volgen?

  • Van Nistelrooij
  • Southgate
  • Tuchel
  • Potter
  • Inzaghi
  • McKenna
261+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:01
1727+
‘Walgelijke actie Feyenoord-fans tijdens duel met Twente’
13:48
20+
‘Iedere liplezer kon zien wat Brobbey riep tijdens Ajax – Groningen’
13:34
17+
Farioli hoopt dat Ajax spoedig akkoord bereikt met verdediger
13:17
26+
‘Bosz maakt zichzelf belachelijk met persoonlijke ruzie’
13:00
12591+
Engelse media gaan helemaal los over Van Dijk
12:47
143+
‘Farioli neemt drastisch Weghorst-besluit’
12:33
58+
‘Feyenoord is los zand’
12:17
23+
Afellay prijst Twente-uitblinker: “Zeker niet zijn plafond”
12:00
165+
Feyenoord-fluiters moeten zich kapot schamen
11:45
197+
‘TV-zender blokkeert Vandaag Inside-drietal’
11:30
59+
Perez trekt pijnlijke conclusie over PSV-toptalent
11:15
132+
‘Keihard PSV-signaal voor Peter Bosz’
10:58
194+
”Ajax-amateur’ uit basis gezet’
10:43
68+
ESPN-analisten lyrisch over ‘fantastische’ Feyenoord-uitblinker
10:28
99+
‘Ten Hag-ontslag is onvermijdelijk’
10:13
54+
Verbazing om ‘onderbelaste’ Eredivisie-spelers
10:00
261+
De potentiële opvolgers van Erik Ten Hag bij Manchester United
09:56
166+
Van Hanegem laakt zwak Ajax: “Echt om te huilen”
09:42
643+
‘Wilfred Genee naait Hélène Hendriks’
09:26
100+
‘Boring Ajax’ aangepakt: “Wordt nooit echt sexy”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie