Sem Steijn verdient een Kuip-kans

Foto: Sem Steijn verdient een Kuip-kans

In het verleden was hij enige tijd vooral de spreekwoordelijke ‘zoon van’, maar inmiddels timmert Sem Steijn behoorlijk aan zijn eigen toekomst. Als één van de belangrijke motoren van het onder andere Europees groots presterende FC Twente. De aanvallende middenvelder toont aan een kans te verdienen bij Feyenoord. Omdat hij daar kan gaan passen in het geheel.

Opinie: Sem Steijn moet de mogelijkheid krijgen om zich te bewijzen bij topclub Feyenoord

Maurice Steijn werd in het seizoen 2016-2017 als hoofdtrainer heel knap kampioen in de eerste divisie met VVV. Een standbeeld kreeg hij in Noord-Limburg nog net niet, maar de oud-prof maakte door deze prestatie zeker wel naam in het betaalde voetbal. Als een soort van coming man in de dug-out.

Niet lang daarna dook zijn tienerzoon Sem vanuit de jeugd op bij de sportieve werkgever van vaderlief in het diepe zuiden van Nederland. Vanaf dát moment viel de naam van de talentvolle voetballer steeds ietsjes meer in het wereldje waarin de bal tegenwoordig bijkans elke dag ergens op deze aardbol rol.

Familiedollars in de overzeese zandbak

Pa Steijn liet zich uiteindelijk door het grote geld lokken voor een avontuur bij Al-Wahda in de Verenigde Arabische Ermiraten. Een overgang naar de spreekwoordelijke zandbak dus. Zijn eigen vlees en bloed Sem ging mee, om op vele duizenden kilometers afstand van zijn vaderland te gaan ballen.

Enkele maanden later was de jongeling terug, omdat zijn pater familias alweer op straat was gezet in het land van de oliedollars. ADO Den Haag haalde hem snel weer binnen. De blonde voetballer ontwikkelde zich in de residentiestad steeds meer, waarna hij in 2021 de echte overstap naar de selectie van de roemruchte Haagse club kon maken.

Het ADO van zoon en vader Steijn

Sem Steijn liet zien behoorlijk te kunnen ballen, op de plek waar zijn vader in vroegere tijden ook op het veld actief was geweest. Het oh, oh, Den Haag, klonk menigmaal uit de speakers in de tijd dat de rechtspoot de (mede-)aandrijver van de ADO-motor was met 18 doelpunten en 6 assists in 43 wedstrijden. Hier zat beduidend nóg meer in het vat voor de hoofdrolspeler in kwestie, dat zag ik ook.

Niet zo gek was het dat het ambitieuze FC Twente hem naar kolkende vulkaan de Grolsch Veste wist te lokken. Moeiteloos eigenlijk. Dát is de conclusie die je nu kunt trekken als je de aanpassing van Steijn in het oosten moet typeren. Sinds zijn aantreden medio 2022 groeide de geboren Hagenees uit tot een mannetje om rekening mee te houden.

Magistraal doelpunt in De Kuip

Die zich ontwikkelde en ontwikkelde, steeds bepalender is geworden voor de Twentse formatie. De trainer ziet hem graag spelen, de toeschouwers idem dito en zijn medespelers hoor je eveneens niet klagen. In dik twee jaar speelde Sem Steijn tot nu toe 88 wedstrijden, waarin hij 33 doel trof en 6 voorzetten afleverde die uiteindelijk een goal op het scorebord brachten.

Met zijn guitige kopje dendert hij vaak als een nietsontziende bulldozer over de groene mat, vaak heel goeie dingen doend met de bal. Staat frequent op de goede plaats voor het doel, zoals afgelopen zondag nog toen hij in De Kuip een voorzet in het kruis deponeerde. Steijn verdient wat mij betreft een kans komend seizoen bij juist de grootste profclub van Rotterdam. De club die wordt geacht om grote prijzen in Nederland te spelen, ieder seizoen weer.

Feyenoord ideale volgende stap

Waarom juist Feyenoord? Niet alleen omdat Steijn een behoorlijke drive heeft en positioneel aanvallend gezien erg sterk is met een neusje voor de goal, maar ook omdat hij een goede kop heeft om in Rotterdam – waar hard werken sowieso hoog in het vaandel staat – te gaan voetballen. Hij kan daarmee in De Kuip een publiekslieveling worden. Die ingrediënten bezit hij.

Om succes te behalen. Omdat hij ook ánderen beter kan laten voetballen. Bovendien pas 22 jaar jong is. Feyenoord moet de stap wagen hem op te halen, de man die een aflopend contract heeft bij de Enschedese Europa League-deelnemer, hoewel Twente wél een eenzijdige cluboptie heeft. Ik voorspel dat dit een goed huwelijk zal gaan worden uiteindelijk.

Pa Maurice kan dan met trots in een ontploffende Kuip zitten. Als, jawel, vader van. De rollen zullen dan voor altijd omgedraaid zijn.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga en andere opmerkelijke zaken in het voetbal. Elke woensdag schrijft hij op SN een opinie. Hij is 25 jaar journalist. Tips? [email protected]

Sem Steijn is klaar voor de Nederlandse top?

  • Ja
  • Nee
113+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie