Goed vertoeven in Thailand: ‘In Nederland verdien ik dit salaris niet’

Foto: Goed vertoeven in Thailand: ‘In Nederland verdien ik dit salaris niet’

Wie de jeugdopleiding van AZ op de voet volgt, zou hem nog kunnen kennen: Justin Baas (24). De Filipijns international koos voor een carrière in Azië voordat hij in Alkmaar zijn debuut in het eerste mocht maken. Hoe gaat die keuze hem na bijna vijf jaar af? “Ik moest in het eerste jaar heel erg wennen, ik heb het onderschat”, vertelt Baas in een uitgebreid interview met SoccerNews.

Exclusief interview: Justin Baas vertelt over zijn voetbalcarrière in Azië

Hoe komt een speler van de beloften van AZ in vredesnaam in Azië terecht? Die keuze vindt zijn oorsprong in de dekselse coronapandemie van 2020. “De competitie was stilgelegd en er was geen uitzicht. Ik wilde gewoon voetballen”, herinnert Baas zich. “Bij AZ was het nog niet het moment. Ik zat niet dicht tegen het eerste aan. Daarom wilde ik ergens minuten maken. Ergens in de Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie. Die clubs kwamen alleen niet. Het was voor veel clubs niet mogelijk om spelers aan te trekken in die periode.”

Ondanks goede gesprekken met Nederlandse clubs, kwamen Baas en zijn zaakwaarnemer uit bij het Thaise Ratchaburi FC. Daar kwam de Filipijns international van een koude kermis thuis. “Ik dacht dat ik wel zou kunnen landen in Thailand, omdat ik ervaring had in de Filipijnen. Dat heb ik onderschat”, vertelt hij. “Ik moest in het eerste jaar heel erg wennen. Ik ben gewoon een Hollander en hou van mijn boterhammetje met grillworst bij het ontbijt. Dat hebben ze daar niet. Op de Filipijnen is de voertaal Engels, ook dat is in Thailand anders.”

Baas had last van een heuse cultuurshock. Niet alleen vanwege de verschillen met Nederland, maar ook vanwege de andere manier van voetballen. “Daar had ik misschien nog wel meer moeite mee”, biecht hij op. “Ik heb bij AZ natuurlijk op een bepaalde manier leren voetballen. In mijn hoofd was dat wat voetbal moest zijn. Dat wilde ik er bij mijn teamgenoten instampen, maar zo werkt dat niet. Hier leerde ik echt dat voetbal niet op één manier gespeeld wordt. Het hoeft niet op de Nederlandse manier. Daarom heb ik me aangepast.”

Justin Baas staat op het veld voor Uthai Thani FC (Bron: clubmedia Uthai Thani FC/Privéarchief Justin Baas).

Waarom voetballen in Azië?

Voor Baas is Uthai Thani niet de eerste Aziatische club waarvoor hij uitkomt. Nadat hij ervoor koos om Jong AZ achter zich te laten, belandde hij voor het eerst in Thailand. Daar was hij speler van Ratchaburi FC. Na een jaar bij de Thaise club vertrok hij naar United City op de Filipijnen. Na twee avonturen bij het Maleisische Melaka en het Filipijnse Kaya-Iloio bracht het lot hem terug in Thailand, waar hij sinds begin 2024 speler van Uthai Thani FC is.

“Eigenlijk wilde ik in eerste instantie niet tekenen bij deze club”, aldus Baas. “Ik zag dat ze in de competitie onderaan de ranglijst bungelden. Dat riep twijfels op. Uiteindelijk hebben ze me toch weten over te halen. De club heeft een goed plan, ze willen de top vijf bestoken. Dat lukt al aardig. De club heeft zich vooralsnog aan de beloftes gehouden.” Uthai Thani investeert flink in de faciliteiten en de professionaliteit. Dat pakt goed uit: de club staat op de vierde plek in de competitie.

Wat brengt de toekomst voor Justin Baas?

Als speler van Uthai Thani gaat Baas samen met zijn ploeggenoten voor het ultieme doel: plaatsing voor de Champions League van Azië. “De regels zijn aangepast. De top vier plaatst zich voor een continentaal toernooi. De eerste twee plaatsen zich voor de Champions League Elite, de nummers drie en vier voor de Champions League. Dat is een soort Europa League. Wij gaan vol voor die posities. In mijn tijd bij Kaya-Iloio op de Filipijnen speelde ik Champions League, dat is super. Hier heb je in elk land kwaliteit.”

Toch weet de middenvelder niet of Thailand zijn eindstation is. “Nederland mis ik niet per se, mijn familie wel”, vertelt hij. “Soms wil ik daarom terug naar Nederland. Naar familie, naar vrienden. Dat is echt wel een gevecht in mijn hoofd. Ik ben aan de andere kant ook realistisch. Wat ik hier verdien, ga ik in Nederland niet verdienen. Dan zou ik wat moeten inleveren. Daarnaast zit ik hier ook goed op mijn plek. Thailand is een geweldig land. Het lijkt me echt heerlijk om hier heel lang te blijven. Of ik ga ergens anders in Azië spelen. Ik ga voor het hoogst haalbare”, besluit hij.

Justin Baas traint in de regen in Uthai Thani (Bron: clubmedia Uthai Thani FC/Privéarchief Justin Baas).

Liever cashen in Thailand of mooi voetbal spelen in Nederland?

  • Cashen in Thailand.
  • Lekker ballen in de polder!
116+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie