Francesco Farioli

Francesco Farioli, geboren op 10 april 1989, is een Italiaanse voetbaltrainer. In de zomer van 2024 werd hij aangesteld als hoofdtrainer van Ajax. Farioli studeerde filosofie en betrad de wereld van het profvoetbal als keeperstrainer.

  • Farioli is momenteel hoofdtrainer van Ajax
  • De Italiaan was eerder hoofdtrainer van Fatih Karagümrük, Alanyaspor en OGC Nice
  • Hij heeft daarnaast een verleden als keeperstrainer
  • Farioli studeerde in eigen land filosofie

Trainerscarrière Francesco Farioli

De weg van Farioli richting het profvoetbal zag er behoorlijk anders uit dan van menig trainer. In plaats van zich te richten op een carrière als profvoetballer, koos de jonge Farioli voor een studie filosofie aan de Universiteit van Florence. Die studie combineerde hij zoveel mogelijk met zijn liefde voor het voetbal. Niet voor niets schreef hij zijn scriptie over de esthetiek van het voetbal. ‘Voetbal als wedergeboorte: de esthetiek van het spel en de rol van de doelman’.

De hedendaagse benadering van Farioli van het voetbal wordt rijkelijk beïnvloed door zijn filosofische achtergrond. Als 23-jarige student verdiepte hij zich in denkers als Jean-Paul Sartre en Fjodor Dostojevski. Voetbal is meer dan alleen een spel volgens Farioli, die ook onderzocht welke rol voetbal speelt in het dagelijks leven. De sport voetbal is een manier van kijken naar het leven, een filosofie op zich. Hij noemt voetbal een weerspiegeling van het leven zelf en een metafoor voor het leven.

In zijn scriptie schrijft hij over de rol van keepers en de oorsprong van de sport voetbal. Daarbij neemt hij verschillende toptrainers als voorbeeld zoals: Pep Guardiola, Carlo Ancelotti en Antonio Conte. Hij noemt ze trainers, maar ook filosofen, liefhebbers en idealisten met een gezamenlijk doel: focus op het juiste voor de ploeg. Hij beschrijft het voetbalveld als een plek waar regels en het uitoefenen van schoonheid samenkomen.

Start trainerscarrière in Italië

Zijn liefde en passie voor voetbal bleef hem grenzeloos interesseren en hij besloot zijn filosofische kennis en ervaring te combineren met het voetbal in de praktijk. In 2009 begon Farioli als keeperstrainer bij Polisportiva Margine Coperta, een club gelegen tussen Florence en Pisa. Twee jaar later werd hij gepromoveerd tot assistent-trainer. In de lagere regionen van het Italiaanse voetbal timmerde hij aan de weg. Tot 2015 werkte hij als assistent-trainer bij de Serie D-club Fortis Juventus.

Na twee jaar gewerkt te hebben bij de Aspire Academy in Qatar, nam Roberto De Zerbi contact op met de gedreven landgenoot. De Zerbi was onder de indruk van de filosofische benadering van het voetbal van Farioli en zijn secure aandacht voor details. Onder de vleugels van De Zerbi zette Farioli zijn eerste stappen in zijn trainersloopbaan. Farioli werd de keeperstrainer van De Zerbi bij Benevento en volgde hem een jaar later naar Sassuolo, waar hij eveneens verantwoordelijk was voor het opleiden van de doelmannen.

De samenwerking met de Italiaan was voor Farioli een periode van groei en ontwikkeling, waarin hij zijn eigen denkwijze kon ontwikkelen en eigen visie op het spel verfijnde. In 2020 verliet hij Italië voor een nieuw avontuur in Turkije.

Turks trainersavontuur

In Turkije begon hij als assistent-trainer bij Alanyaspor, maar in 2021 kwam zijn grootste uitdaging tot dusver op zijn pad; Farioli werd aangesteld als hoofdtrainer van Fatih Karagümrük. De destijds dertigjarige Farioli geraakte in de geschiedenisboeken van Italië; hij was namelijk de jongste Italiaanse hoofdtrainer ooit op het hoogste niveau. Farioli stond 27 wedstrijden aan het roer. Zijn team viel op met het een na hoogste aantal gegeven passes in de Turkse competitie. Fatih Karagümrük was destijds nieuw in de Süper Lig en Farioli toonde aan boven verwachting te kunnen presteren. Hij eindigde op een respectabele achtste plaats in de Turkse competitie.

Na zijn uitstekende start als hoofdtrainer bij Fatih Karagümrük, keerde hij terug op het oude nest bij Alanyaspor, waar hij het deze keer mocht laten zien als hoofdtrainer. Opnieuw wist Farioli geregeld indruk te maken met zijn Turkse elftal. Aan het einde van het seizoen 2021/2022 stond zijn Alanyaspor op een vijfde plek, met slechts één punt minder dan de nummer vier.

In Turkije maakte Farioli goede reclame voor zichzelf dankzij zijn indrukwekkende prestaties. Het leverde hem in 2023 een transfer op naar het Franse OGC Nice.

Francesco Farioli

Aan de slag in een topcompetitie

Farioli’s transfer naar OGC Nice zorgde voor aandacht van een breder publiek. De Italiaan ging voor het eerst aan de slag in een Europese topcompetitie en de schijnwerpers waren volop gericht op de jonge hoofdcoach. Tijdens speelronde vijf van de Ligue 1 verbaasde Farioli alles en iedereen in Frankrijk. OGC Nice won met 2-3 op bezoek bij Paris Saint-Germain, iets wat de club al veertien jaar niet meer was gelukt. Bij zijn werk in Nice heeft Farioli zijn filosofische inzichten gecombineerd met zijn visie op voetbal, wat resulteerde in een gedurfde en uitdagende speelstijl.

Met de Fransen eindigde hij dat seizoen op een vijfde plek in de Ligue 1. Bovendien zette hij een aantal fraaie statistieken neer. Zo kreeg Nice slechts 29 tegendoelpunten in 34 wedstrijden, het minste aantal van de hele competitie. In het eigen stadion (Allianz Riviera) scoorden de tegenstanders van Nice bij elkaar opgeteld slechts elf keer. Gekeken naar de andere topcompetities kregen alleen Real Madrid, Bayer Leverkusen en Internazionale minder tegentreffers in de competitie dat seizoen.

Francesco Farioli (OGC Nice)

Zware opdracht bij Ajax

Op 23 mei 2024 tekende Farioli een driejarig contract in Amsterdam en volgde hij John van ‘t Schip op. Na een lange periode van onrust en teleurstellende resultaten bij Ajax, moest Farioli de Nederlandse grootmacht weer op de rit te zien krijgen. Ajax had afgelopen zomer ook langdurig contact met de Engelse trainer Graham Potter, maar koos uiteindelijk voor de talentvolle Farioli, wiens speelstijl uitstekend zou passen bij de club. Farioli had al een speciale binding met Ajax; na zijn laatste competitiewedstrijd met Nice vertelde hij dat Johan Cruijff een van zijn voetbalmentoren is in zijn leven.

Farioli debuteerde als Ajax-coach op 25 juli 2024 met een 1-0 overwinning op Vojvodina in de voorronde van de Europa League. De Italiaan baarde veel opzien door voor de veertigjarige Remko Pasveer te kiezen onder de lat en niet voor de talentvolle Diant Ramaj. De 23-jarige Duitser was één van de weinige lichtpuntjes uit het vorige seizoen, maar moest onder Farioli Pasveer voor zich dulden. Pasveer werd later benoemd tot nummer één doelman van Farioli, die vooral de ervaring en het coachend vermogen van Pasveer prees.

Farioli kreeg te maken met een lastige eerste transferperiode bij Ajax; de club moest namelijk aanzienlijk wat spelers verkopen/verhuren om enige aankopen te kunnen doen. Na de verkoop van onder andere Gerónimo Rulli, Georges Mikautadze en Steven Bergwijn en het verhuren van spelers als Carlos Forbs, Jakov Medic en Borna Sosa, kreeg Farioli de mogelijkheid om zijn selectie te versterken. Landgenoot Daniele Rugani kwam op huurbasis over van Juventus, Bertrand Traoré en Davy Klaassen keerden transfervrij terug naar Amsterdam en Wout Weghorst werd voor een minimale transfersom overgenomen van Burnley.

Francesco Farioli met Ajax-spelers

Significante verandering

In de Eredivisie begon Farioli met een 1-0 overwinning in de Johan Cruijff Arena op sc Heerenveen. De eerste uitwedstrijd in Nederland werd echter met 2-1 verloren op bezoek bij NAC Breda. Ondanks die tegenvaller plaatste Ajax zich overtuigend voor de competitiefase van de Europa League onder leiding van Farioli.

Een significant verschil tussen Ajax vóór en tijdens Farioli is het aantal tegendoelpunten. Ajax incasseerde afgelopen Eredivisie-seizoen maar liefst 61 tegendoelpunten en hield nauwelijks de nul. Ajax hield onder Farioli van de eerste veertien wedstrijden maar liefst zeven keer de nul.

Laatste update: 10 oktober 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie