Brian Priske

Brian Priske is een Deense voetbaltrainer. In de zomer van 2024 werd hij aangesteld als hoofdcoach van Feyenoord. Priske heeft zelf op respectabel niveau gevoetbald en is 24-voudig international van Denemarken.

  • Priske is momenteel hoofdtrainer van Feyenoord
  • De trainer werd twee maal op rij kampioen van Tsjechië met Sparta Praag
  • In het seizoen 23/24 won hij daarnaast ook de Tsjechische beker
  • In 2024 won hij de Johan Cruijff Schaal met Feyenoord
  • Priske speelde 24 interlands voor Denemarken

Spelerscarrière Brian Priske

Priske werd geboren op 14 mei 1977 in het Deense Horsens. In zijn geboortestad begon hij aan zijn spelersloopbaan bij AC Horsens, waar hij tot de zomer van 1997 vooral in de jeugd speelde. Priske was een lange rechtsback die ook uit de voeten kon als centrale verdediger. In 1997 maakte hij de overstap naar eersteklasser Aarhus Fremad, waar hij na twee jaar werd weggeplukt door topclub Aalborg BK. Priske won in zijn eerste seizoen bij Aalborg direct de Deense titel en groeide al snel uit tot een van de sterkhouders van het team. Tijdens zijn laatste periode bij de club werd hij benoemd tot aanvoerder.

Zijn tijd bij Aalborg kwam na 4,5 jaar ten einde; in de zomer van 2003 werd hij overgenomen door het Belgische KRC Genk. Een aantal maanden voor zijn overstap naar Genk, debuteerde hij voor de Deense nationale ploeg. Bij Genk ontwikkelde hij zich snel en werd hij één van de beste rechtsbacks van de Belgische competitie. Voor Genk speelde hij in totaal 76 wedstrijden.

Droomtransfer naar de Premier League

Dankzij zijn uitstekende prestaties in België, verdiende Priske een droomtransfer naar FC Portsmouth, destijds uitkomend in de Premier League. De Deen speelde dertig competitiewedstrijd en droeg zijn steentje bij aan de handhaving van Portsmouth op het hoogste niveau. Echter raakte Priske in conflict met trainer Harry Redknapp, waardoor hij Portsmouth na één jaar alweer mocht verlaten.

Priske keerde na zijn avontuur in de Premier League terug in België en tekende voor vier jaar bij grootmacht Club Brugge. Die vier jaar maakte hij niet vol, want in 2008 keerde hij terug naar zijn geboorteland om te spelen voor promovendus Vejle BK. Die club verhuurde hem in 2010 aan FC Midtjylland, waar hij achttien duels voor in actie kwam. In de winter van 2011 maakte Priske zijn laatste transfer als speler naar het Noorse Start. Na slechts een halfjaar bij Start gespeeld te hebben, beëindigde hij zijn carrière als profvoetballer.


Interlandcarrière Brian Priske

Priske debuteerde op 17 februari 2003 voor de Deense nationale ploeg als speler van Aalborg BK. Vier jaar eerder speelde hij al eens een aantal interlands voor de Deense beloftenploeg. Priske was een behoorlijke laatbloeier en debuteerde op ruim 25-jarige leeftijd voor de Denen. Priske debuteerde onder toenmalig bondscoach Morten Olsen, die tussen 1997 en 1998 werkzaam was bij Ajax.

Het hoogtepunt van zijn interlandcarrière waren de speelminuten tijdens het EK 2004. In totaal speelde Priske 25 interlands; dertien oefeninterlands, tien WK-kwalificatiewedstrijden, één EK-kwalificatiewedstrijd en één wedstrijd op het EK. Hij gaf één assist in dienst van Denemarken.


Trainerscarrière Brian Priske

Vrij direct na zijn afscheid bij Start, besloot Priske zich te focussen op een loopbaan als voetbaltrainer. In de zomer van 2011 ging Priske aan de slag als assistent-trainer bij zijn oude club FC Midtjylland. In een periode van vijf jaar was hij in totaal 198 wedstrijden werkzaam als assistent van Glen Riddersholm en later van Jess Thorup. Tussen 2016 en 2017 was hij één jaar assistent-trainer bij FC Kopenhagen, waarna hij in 2018 terugkeerde bij Midtjylland.

FC Midtjylland

Na jaren ervaring te hebben opgedaan als assistent-trainer, werd het voor Priske tijd om op eigen benen te staan. In augustus 2019 werd hij interim-trainer van Midtjylland, nadat de club Kenneth Andersen op straat had gezet. Priske maakte direct indruk en veroverde in zijn eerste seizoen als eindverantwoordelijke de Deense landstitel. Zijn Midtjylland had aan het einde van het seizoen een voorsprong van maar liefst veertien punten op nummer twee FC Kopenhagen.

In het seizoen 20/21 speelde Priske dankzij het kampioenschap in de voorrondes van de Champions League. Ludogorets, Young Boys en Sparta Praag werden allen verslagen, waardoor Midtjylland de groepsfase van het miljardenbal bereikte. De ploeg van Priske wist niet te verrassen en eindigde als laatste in de poule met Liverpool, Atalanta Bergamo en Ajax. In de competitie werd het team van Priske tweede achter Brøndby IF.

Royal Antwerp FC

Na een succesvol avontuur in Denemarken keerde Priske terug in België, maar nu als trainer. Het werd echter nooit een gelukkig huwelijk tussen Royal Antwerp FC en Priske. De Deen had het moeilijk in Antwerpen en behaalde in 49 wedstrijden slechts gemiddeld 1,53 punt per wedstrijd. Na een conflict met de voorzitter van Antwerp, besloot Priske eieren voor zijn geld te kiezen en een nieuwe uitdaging aan te gaan. Priske werd bij Antwerp opgevolgd door Mark van Bommel.

Sparta Praag

De meest succesvolle periode als trainer tot nu toe kende Priske bij de Tsjechische topclub Sparta Praag. Na een mislukt avontuur in Antwerpen, kreeg hij binnen één week tijd de kans bij Sparta Praag en die greep hij met beide handen aan. Priske maakte direct enorme indruk in Praag en leidde zijn ploeg voor het eerst in negen jaar naar het landskampioenschap.

Dankzij deze uitmuntende prestatie wilde het bestuur van Sparta Praag de Deense oefenmeester maar al te graag behouden. Priske had het goed naar zijn zin in de Tsjechische hoofdstad en bleef aan als hoofdcoach. Tijdens dit nieuwe seizoen herhaalde hij het kunstje van het seizoen ervoor; Sparta Praag werd opnieuw kampioen van Tsjechië. Bovendien won Priske de beker en was de dubbel een feit.

Brian Priske

Feyenoord

Zijn opvallende prestaties bij Sparta Praag hadden de interesse gewekt van verschillende grote Europese clubs, onder wie Feyenoord. De Rotterdammers zagen succescoach Arne Slot naar Liverpool vertrekken en wilden Priske als vervanger aanstellen. De onderhandelingen verliepen echter moeizaam tussen Sparta Praag en Feyenoord. Op 12 juni 2024 werd toch een akkoord gemeld tussen de twee clubs en werd Priske gepresenteerd in Rotterdam-Zuid.

Priske beleefde een uitstekende binnenkomer bij Feyenoord door PSV te verslaan om de Johan Cruijff Schaal. Feyenoord versloeg de Eindhovenaren na strafschoppen, zo luisterde de Deen zijn debuut direct op met een eerste prijs.

In de Eredivisie ging Priske met zijn Feyenoord echter matig van start. Van de eerste zeven wedstrijden won Feyenoord er slechts drie, de andere vier duels eindigden in een gelijkspel. In de Champions League ging Feyenoord in de eigen Kuip hard onderuit tegen Bayer Leverkusen (0-4), maar de mannen van Priske herstelden zich uitstekend door met 2-3 te winnen op bezoek bij Girona.

Brian Priske

Laatste update: 11 oktober 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie