Davide Frattesi is een Italiaanse middenvelder. De international van Italië verruilde Sassuolo in de zomer van 2023 voor Internazionale.

• In 2022 debuteerde hij als Italiaans international

Clubcarrière Davide Frattesi

Frattesi zag op 22 september 1999 het levenslicht in de Italiaanse hoofdstad Rome. De rechtspoot, wiens broer Leonardo Frattesi ook actief is als voetballer, speelde in de jeugdopleiding van zowel SS Lazio als AS Roma. In 2017 vertrok de middenvelder uit zijn geboortestad om zijn geluk te beproeven bij Sassuolo. Laatstgenoemde club betaalde vijf miljoen euro in ruil voor zijn handtekening.

Debuut voor Sassuolo

Op 10 september 2017 zat Frattesi voor het eerst bij de wedstrijdselectie van Sassuolo, dat een 2-1 nederlaag incasseerde bij Atalanta Bergamo. Speeltijd werd hem echter niet gegund. In het seizoen 2017-2018 mocht de middenvelder überhaupt geen enkele keer invallen in een Serie A-wedstrijd, hoewel hij achttien keer tot de wedstrijdselectie behoorde. Wel mocht Frattesi op 20 december 2017 starten in de Coppa Italia-wedstrijd tegen datzelfde Atalanta Bergamo (2-1 nederlaag). Na 74 minuten werd hij afgelost door Matteo Politano.

Driemaal uitgeleend

Frattesi vertrok in de zomer van 2018 verhuurd aan Ascoli. De Serie B-club liet hem op 26 augustus van datzelfde jaar debuteren in de competitiewedstrijd tegen Cosenza Calcio (1-1). Na 57 minuten viel de Sassuolo-huurling in voor Tomasz Kupisz. Gaandeweg het seizoen liep zijn teller op naar 32 gespeelde wedstrijden, waarvan 25 als basisspeler. Dat bleek echter niet voldoende om de technische staf van zijn eigenlijke werkgever te overtuigen om hem een serieuze kans te geven.

In de seizoenen 2019-2020 en 2020-2021 vertrok Frattesi opnieuw op huurbasis. De middenvelder mocht in die jaren aantreden voor respectievelijk Empoli (41 wedstrijden, vijf doelpunten) en AC Monza (41 wedstrijden, acht doelpunten). Zijn eerste doelpunt als profvoetballer maakte de rechtspoot op 24 september 2019 voor Empoli in de uitwedstrijd tegen AC Pica 1909. In de 95ste minuut werkte hij het winnende doelpunt tegen de touwen: 2-3.

Sterkhouder bij Sassuolo

Na drie seizoenen keerde Frattesi in de zomer van 2021 terug bij Sassuolo. De middenvelder wist een vaste basisplaats af te dwingen bij I Neroverdi, waar hij in oktober 2021 wist te scoren tegen zowel Venezia FC (3-1 zege) als grootmacht Juventus (1-2 zege). Met in totaal vier doelpunten en vier assists in 38 officiële wedstrijden wist hij dan eindelijk zijn stempel te drukken als miljoenenaankoop van Sassuolo. Met een elfde plaats eindigde men in de middenmoot van de Serie A.

Sassuolo bleef ook in het seizoen 2022-2023 gevrijwaard van serieus degradatiegevaar (dertiende). Frattesi zette een sterk seizoen neer door zevenmaal te scoren in 37 officiële wedstrijden. Zijn prestaties vielen ook in de smaak bij Internazionale, dat in de zomer van 2023 een deal sloot met diens werkgever. Met een verplichte optie tot koop à 27 miljoen euro vertrok de middenvelder op huurbasis naar Milaan.

Davide Frattesi (Internazionale)
Als speler van Internazionale (Pro Shots)

Kampioen met Inter

Frattesi debuteerde op 19 augustus 2023 namens Internazionale, dat een 2-0 zege boekte op zijn oude club AC Monza. Na tachtig minuten viel de nieuwkomer in voor aanvaller Lautaro Martínez. De middenvelder maakte faam in Milaan door op 16 september van datzelfde jaar te scoren in de stadsderby tegen aartsrivaal AC Milan (5-1 zege). Vier dagen later was hij met een assist eveneens belangrijk in diens eerste Champions League-optreden tegen het Spaanse Real Sociedad (1-1).

Met acht doelpunten en zeven assists in 42 officiële wedstrijden beleefde Frattesi een uitstekend debuutseizoen bij Internazionale. Hij had daarmee een belangrijk aandeel in het veroveren van de Scudetto (landstitel) en de Supercoppa Italiana.

Interlandcarrière Davide Frattesi

Frattesi doorliep de meeste vertegenwoordigende jeugdelftallen van zijn thuisland. Op 4 juni 2022 debuteerde de middenvelder tevens als A-international van Italië, dat Duitsland in de Nations League op een 1-1 gelijkspel wist te houden. Na 85 minuten werd hij afgelost door Samuele Ricci. Zijn eerste treffer voor La Squadra Azzurra maakte hij op 18 juni 2023 in de troostfinale van de Nations League tegen het Nederlands elftal (2-3 zege). De 0-2 kwam op zijn conto.

In de zomer van 2024 debuteerde Frattesi op een grote eindronde. Tijdens het EK mocht hij in alle duels aantreden voor Italië, dat in de achtste finale sneuvelde tegen Zwitserland (0-2).

Laatste update: 15 oktober 2024