Martin Zubimendi

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Martin Zubimendi

Martin Zubimendi is een Spaanse defensieve middenvelder. De international van Spanje is een jeugdexponent van zijn huidige werkgever Real Sociedad.

  • Zubimendi speelt momenteel voor Real Sociedad
  • De middenvelder veroverde in 2020 de Copa del Rey
  • Hij speelde vooralsnog niet voor een andere club
  • Zubimendi debuteerde in 2021 als Spaans international
  • Hij won zowel de Nations League als het EK met Spanje

Clubcarrière Martin Zubimendi

Zubimendi zag op 2 februari 1999 het levenslicht in San Sebastian. In zijn geboorteplaats werd de rechtspoot opgenomen in de jeugdopleiding van Real Sociedad. Als middenvelder wist hij het volledige opleidingstraject tot profvoetballer te doorlopen.

Debuut voor Sociedad B

Op 22 april 2017 maakte Zubimendi zijn debuut als professioneel voetballer. Met Real Sociedad B mocht de middenvelder invallen tegen UD Logroñés (0-2 nederlaag). In de 76ste minuut viel hij in voor Odei Arrieta. Zijn teller liep in het seizoen 2016-2017 op naar drie wedstrijden in de Segunda División. Daar voegde hij een tweetal optredens in het volgende jaargang aan toe.

Het seizoen 2018-2019 betekende de definitieve doorbraak van Zubimendi bij Real Sociedad B. Op het derde niveau van Spanje mocht de Bask dat seizoen twintig keer opdraven. Zijn eerste doelpunt maakte hij op 26 januari 2019 in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Barakaldo. Met 25 gespeelde wedstrijden (drie doelpunten) nam zijn waarde toe in het jaargang 2019-2020. Dat aantal had zelfs verder kunnen oplopen, maar de coronapandemie gooide roet in het eten.

Bekerwinnaar met Sociedad

Op 28 april 2019 debuteerde Zubimendi voor de hoofdmacht van Real Sociedad. In de met 2-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen Getafe mocht het talent na 84 minuten invallen voor Rubén Pardo. Ruim een jaar later wist hij definitief door te breken voor de Baskische formatie. Na diens invalbeurt tegen Real Madrid (1-2 nederlaag) mocht de rechtspoot wekelijks aantreden, waaronder de bekerfinale tegen Athletic Bilbao. Sociedad wist de Copa del Rey daadwerkelijk te winnen door de grote rivaal met 1-0 te verslaan.

Zubimendi debuteerde op 22 oktober 2020 in het Europese clubvoetbal. Met Real Sociedad mocht hij die dag aantreden in de Europa League-wedstrijd tegen het Kroatische HNK Rijeka (0-1 zege). De middenvelder deed in dat toernooi eveneens ervaring op tegen AZ, Napoli en Manchester United. Als bekerwinnaar mocht zijn team eveneens aantreden in de Supercopa de España, maar de halve finale ging verloren door toedoen van FC Barcelona. Zubimendi mocht in het seizoen 2020-2021 in totaal 41 keer opdraven in alle competities.

Martin Zubimendi (Real Sociedad)
Als sterkhouder van Real Sociedad (Pro Shots)

Loyaal aan geboortestad

Op 24 februari 2022 beleefde Zubimendi een nieuwe primeur. De sterkhouder van Real Sociedad wist in de Europa League-wedstrijd tegen RB Leipzig (1-3 nederlaag) voor het eerst te scoren op het hoogste niveau. Een kleine maand later raakte hij ook in LaLiga verlost van de hatelijke nul door matchwinner te worden in het thuisduel met Deportivo Alavés (1-0). In totaal maakte hij gedurende het seizoen 2021-2022 drie doelpunten voor Txuri-Urdin (47 officiële wedstrijden).

Zubimendi speelde in de seizoenen 2022-2023 en 2023-2024 respectievelijk 44 en 45 wedstrijden voor Real Sociedad. Daarin maakte hij in totaal vijf doelpunten. Scoren op Champions League-niveau lukte hem niet, maar in het laatstgenoemde jaargang mocht hij wel acht keer opdraven op het hoogste niveau in Europa. De Basken werden uiteindelijk door Paris Saint-Germain uitgeschakeld in de achtste finale. Medio 2024 toonde Liverpool concrete interesse, maar uiteindelijk besloot hij loyaal te blijven aan de club uit San Sebastian.


Interlandcarrière Martin Zubimendi

Zubimendi doorliep verschillende jeugdelftallen van Spanje. Ook mocht hij in 2020 met het olympisch team deelnemen aan de Olympische Zomerspelen. Zijn debuut als A-international van Spanje maakte de middenvelder op 8 juni 2021 in de oefeninterland tegen Litouwen (4-0 zege). Bondscoach Luis de la Fuente gaf hem meteen 53 minuten speeltijd, maar desondanks ontbrak hij daarin lange tijd in de selectie. Daardoor ging het EK van 2021 en het WK van 2022 aan zijn neus voorbij.

In juni 2023 behoorde Zubimendi tot de Spaanse selectie voor de Final Four van de Nations League. Speeltijd kreeg hij niet in Nederland, maar zijn team wist dit toernooi wel tot een goed einde te brengen ten koste van Kroatië (na strafschoppen). Een jaar later behoorde de middenvelder ook tot de selectie voor het EK in Duitsland. La Roja groeide tijdens deze eindronde uit tot topfavoriet en maakte dit waar in de finale tegen Engeland (2-1). Zubimendi viel tegen de Engelsen na rust in voor Pedri.

Omstreden matchwinner

Op 12 oktober 2024 maakte Zubimendi zijn eerste doelpunt namens Spanje. In het Nations League-duel met Denemarken (1-0) kroonde hij zich meteen tot matchwinner. Na afloop beklaagde de opponent zich wel over deze treffer, maar de arbitrage keurde de treffer goed.

Laatste update: 15 oktober 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie