Mohamed Sankoh

Leeftijd: 21

Het laatste nieuws over Mohamed Sankoh

Mohamed Sankoh is een Nederlandse aanvaller van Sierra-Leeonse komaf. Hij staat sinds 2020 onder contract bij VfB Stuttgart, dat hem in het seizoen 2024-2025 uitleende aan Cosenza.

• Sankoh speelt momenteel voor Cosenza
  • De spits is voor het seizoen 2024-2025 gehuurd van VfB Stuttgart
  • Hij kwam eerder op huurbasis uit voor Vitesse en Heracles Almelo
  • Sankoh is een voormalig Nederlands jeugdinternational
  • Sierra Leone is zijn geboorteland

Clubcarrière Mohamed Sankoh

Sankoh zag op 16 oktober 2003 het levenslicht in Rotifunk. De rechtspoot groeide op in Nederland, waar hij zijn voetbalcarrière aftrapte bij amateurvereniging KRSV Vredenburch. In 2013 maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam. Na vijf jaar vertrok de aanvaller naar Stoke City, dat hij in 2018 inruilde voor VfB Stuttgart. Bij Die Schwaben volgden de laatste stappen richting een professionele loopbaan.

Debuut voor Stuttgart

Op 11 december 2020 maakte Sankoh zijn debuut in het profvoetbal. Met VfB Stuttgart II mocht de spits zich meten in de Regionalliga Südwest-wedstrijd tegen FK Pirmasens (0-0). Acht dagen later maakte hij meteen een wervelende indruk door viermaal toe te slaan in de thuiswedstrijd tegen TSV Schott Mainz (8-1 zege). Met negen doelpunten en drie assists in het seizoen 2020-2021 waren zijn statistieken verbluffend te noemen.

Sankoh debuteerde op 25 april 2021 in de hoofdmacht van VfB Stuttgart, dat een 2-0 nederlaag incasseerde bij RB Leipzig. Na 74 minuten viel de Nederlander in voor Sasa Kalajdzic. Zijn eerste doelpunt maakte de aanvaller op 7 augustus 2021 in de bekerwedstrijd tegen BFC Dynamo, dat geen schijn van kans maakte (0-6). Acht dagen later liet de technische staf hem nogmaals opdraven in het Bundesliga-duel met Greuther Fürth (5-1 zege).

Verhuurd aan Vitesse

Door een knieblessure moest Sankoh een groot deel van het seizoen 2021-2022 missen. VfB Stuttgart besloot hem na zijn revalidatietraject een jaar onder te brengen bij Vitesse. Op 7 augustus 2022 maakte de spits zijn debuut in de Nederlandse Eredivisie gedurende de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (2-5 nederlaag). In de 57ste minuut liet trainer Thomas Letsch hem invallen voor Toni Domgjoni.

Shurandy Sambo (Sparta Rotterdam) en Mohamed Sankoh (Vitesse)
In duel met Spartaan Shurandy Sambo (Pro Shots)

Sankoh maakte zijn eerste Eredivisie-doelpunt op 7 januari 2023. Op bezoek bij AZ zorgde de huurling in de 87ste minuut voor de 1-1 eindstand. Ruim drie maanden later, op 8 april, wist hij eveneens doel te treffen in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles (2-0 zege). Met twee doelpunten en twee assists in 22 wedstrijden verliep zijn seizoen echter tamelijk moeizaam.

Verhuurd aan Heracles

In de zomer van 2023 sloot Sankoh aanvankelijk weer aan bij VfB Stuttgart, maar zijn perspectief bleek nog altijd gering. Om die reden kreeg de spits toestemming om op huurbasis te vertrekken naar Heracles Almelo. Hij beleefde op 2 september 2023 een droomdebuut door tegen Excelsior (3-1 zege) meteen doel te treffen. Zijn beste wedstrijd van het seizoen volgde op 26 november van datzelfde jaar. Op bezoek bij Almere City FC (0-5 zege) maakte Sankoh de eerste hattrick uit zijn profcarrière.

Heracles Almelo viert treffer Mohamed Sankoh
Heracles viert een treffer van Sankoh in Almere (Pro Shots)

Sankoh besloot de wedstrijdbal uit Almere te schenken aan Sierra Leone. Heracles Almelo won op 3 april 2024 nogmaals met vijf doelpunten verschil. In eigen stadion wist men AZ met dezelfde cijfers af te troeven, mede dankzij een dubbelslag van de rechtspoot. Het bleken zijn laatste treffers te zijn als Heraclied. De huurling sloot het seizoen 2023-2024 derhalve af met zes doelpunten in 29 officiële wedstrijden.

Huurling bij Cosenza

VfB Stuttgart verhuurde Sankoh in de zomer van 2024 andermaal. De Bundesliga-club bereikte ditmaal een tijdelijk akkoord met Serie B-club Cosenza, dat hem op 28 augustus liet debuteren in de doelpuntloze thuiswedstrijd tegen Spezia. In de 61ste minuut mocht hij Simone Mazzocchi aflossen.

Interlandcarrière Mohamed Sankoh

Sankoh zag het levenslicht in Sierra Leone, maar speelde als jeugdinternational namens Nederland. Voor zowel de Onder-16 als de Onder-17 speelde de aanvaller drie wedstrijden (allebei één doelpunt).

Laatste update: 15 oktober 2024