Karim Adeyemi

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Karim Adeyemi

Karim Adeyemi is een Duitse vleugelaanvaller. De international van Duitsland verruilde RB Salzburg in de zomer van 2022 voor Borussia Dortmund.

  • Adeyemi speelt momenteel voor Borussia Dortmund
  • De aanvaller kwam eerder uit voor SC Liefering en RB Salzburg
  • Met Salzburg veroverde hij driemaal de Oostenrijkse dubbel
  • Adeyemi debuteerde in 2021 als Duits international
  • Datzelfde jaar werd hij Europees kampioen met de Onder-21

Clubcarrière Karim Adeyemi

Karim-David Adeyemi werd op 18 januari 2002 geboren in München. Hij is de zoon van een Nigeriaanse vader en een Roemeense vader. De linkspoot trapte in 2007 zijn voetbalcarrière af bij TSV Forstenried München, dat hij in 2009 inruilde voor een kans in de jeugdopleiding van Bayern München. Na drie jaar maakte de aanvaller de overstap naar de academie van SpVgg Unterhaching.

Debuut voor FC Liefering

Adeyemi verruilde SpVgg Unterhaching in de zomer van 2018 voor RB Salzburg. De Oostenrijkse topclub verhuurde de buitenspeler meteen aan zusterclub FC Liefering. Op 1 september 2018 maakte hij zijn professionele debuut in de 2. Liga-wedstrijd tegen SC Austria Lustenau (1-0 nederlaag). Trainer Gerhard Struber gunde hem meteen negentig minuten speeltijd.

Zijn eerste doelpunt als profvoetballer liet niet lang op zich wachten. Op 23 september 2018 mocht de aanvaller tegen FC Juniors OÖ (0-3 zege) voor het eerst juichen namens FC Liefering. Met zes doelpunten en vier assists in twintig officiële wedstrijden mocht hij terugkijken op een geslaagd debuutseizoen. Zijn prestaties verbeterden in het seizoen 2019-2020 aanzienlijk met ongekende cijfers: negen doelpunten en acht assists in slechts veertien wedstrijden.

Smaakmaker in Salzburg

In de zomer van 2020 sloot Adeyemi zich officieel aan bij RB Salzburg, dat in die fase de competitie hervatte na de uitbraak van de coronapandemie. Die Roten Bullen lieten de aanvaller op 3 juni 2020 debuteren in de thuiswedstrijd tegen Rapid Wien, dat mede dankzij diens assist met 2-0 opzij werd gezet. Zelf maakte hij een kleine maand later, op 1 juli, zijn eerste treffer voor de Oostenrijkse voetbalgrootmacht. Daarmee wist hij bij te dragen aan de 5-2 overwinning op SK Sturm Graz.

Adeyemi won in het seizoen 2019-2020 meteen de Oostenrijkse dubbel met RB Salzburg. Dit succes wist de aanvaller in de seizoenen 2020-2021 en 2021-2022 te herhalen. De Zuid-Duitser wist in die seizoenen zijn stempel te drukken. Waar hij in zijn eerste volledige seizoen negen doelpunten en elf assists produceerde, daar sloot hij het daaropvolgende jaargang af met 23 doelpunten en negen assists. Adeyemi wist met negentien doelpunten de Oostenrijkse topscorerstitel te bemachtigen.

In totaliteit speelde Adeyemi 94 officiële wedstrijden voor de manschappen uit Salzburg. Met zijn werkgever mocht hij zich onder meer meten op Champions League-niveau. In het seizoen 2021-2022 wist men de groepsfase van het miljoenenbal te overleven, maar uitgerekend Bayern München bleek over twee wedstrijden een maatje te groot (1-1 thuis, 7-1 uit).

Karim Adeyemi (Borussia Dortmund)
Als speler van Borussia Dortmund (Pro Shots)

Transfer naar Borussia Dortmund

Voor circa 38 miljoen euro verdiende Adeyemi in de zomer van 2022 een transfer naar Borussia Dortmund. De aanvaller tekende in eigen land een verbintenis voor de duur van vijf seizoenen. Hij debuteerde in diens geboortestad tegen 1860 München, dat in de DFB-Pokal met 0-3 werd verslagen. De nieuwkomer beschaamde het vertrouwen van trainer Edin Terzic niet en maakte in de 35ste minuut het derde doelpunt van BVB. Zijn eerste Bundesliga-doelpunt maakte Adeyemi op 29 januari 2023 tijdens het bezoek aan Bayer Leverkusen (0-2 zege).

Met negen doelpunten en zes assists in 32 wedstrijden beleefde Adeyemi een prima debuutseizoen bij Borussia Dortmund. Zijn team begon de laatste speelronde van het seizoen 2022-2023 als lijstaanvoerder, maar verspeelde het kampioenschap alsnog aan Bayern München door een 2-2 gelijkspel tegen FSV Mainz 05. De linkspoot beleefde een moeizamer tweede seizoen door vijf doelpunten en twee assists te produceren in 34 wedstrijden. Wel had hij een aandeel in het bereiken van de Champions League-finale. Ultieme glorie bleef uit door toedoen van Real Madrid (0-2).


Interlandcarrière Karim Adeyemi

Adeyemi kwam uit voor de Onder-16, Onder-17 en Onder-21 van Duitsland. Met het laatstgenoemde team won de aanvaller in 2021 de Europese titel. In de finale tegen de leeftijdsgenoten van Portugal (1-0 zege) viel de aanvaller na 67 minuten in voor Florian Wirtz. Meer dan drie jaar later mocht hij nog altijd aantreden voor de hoogste jeugdploeg van Duitsland. Dit resulteerde op 10 september 2024 in een hattrick tijdens de uitwedstrijd tegen Estland (1-10 zege).

Zijn debuut als A-international van Duitsland maakte Adeyemi op 5 september 2021. De vleugelspits wist in de WK-kwalificatiefase tegen Armenië (6-0 zege) meteen te scoren. Tot en met juni 2022 liep zijn teller op naar vier A-interlands, maar nadien werd hij niet meer geselecteerd. Vooralsnog debuteerde hij dan ook niet op een grote eindronde.

Laatste update: 17 oktober 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie