Miedema sluit zich aan bij brandbrief: ‘Middelvinger naar het vrouwenvoetbal’

Foto: Miedema sluit zich aan bij brandbrief: ‘Middelvinger naar het vrouwenvoetbal’

Vivianne Miedema heeft zich aangesloten bij een brandbrief aan het adres van de FIFA. Meer dan 100 profvoetbalsters verzetten zich tegen de lucratieve sponsordeal met oliegigant Saudi Aramco en eisen dat die per direct opgezegd wordt.

Speelsters verzetten zich tegen sponsordeal FIFA met Saudi-Arabisch oliebedrijf

In totaal ondertekenden 106 spelers vanuit 24 landen de brief. “Sponsoring door Saudi Aramco is een middelvinger naar het vrouwenvoetbal.” Saudi-Arabië is immers voor meer dan 98% eigenaar van het bedrijf. De boze speelsters vinden dat het niet kan ten opzichte van de lhbti-spelers, ‘van wie velen helden zijn in onze sport’. In Saudi-Arabië zijn relaties met mensen van hetzelfde geslacht immers strafbaar.

Ook de FIFA-belofte om zich in te zetten tegen klimaatverandering strookt niet met de deal. “Saudi Aramco is, als het grootste staatsolie- en gasbedrijf ter wereld, één van de bedrijven die de meeste verantwoordelijkheid dragen voor het verbranden van de toekomst van het voetbal. Het voetbal over de hele wereld wordt vernietigd door extreme hitte, droogte, branden en overstromingen. Terwijl wij allemaal opdraaien voor de gevolgen, harkt Saudi-Arabië zijn winsten binnen. Met de FIFA als cheerleader.”

Bij de NOS vertelt Manchester City-speelster Miedema: “Deze brief laat zien dat dit is waar we als spelers niet voor willen staan en accepteren binnen het vrouwenvoetbal. Het is simpel: deze sponsoring is in tegenspraak met de eigen verplichtingen van de FIFA op het gebied van de mensenrechten en de planeet.” Ook landgenoten Tessel Middag (44 interlands) en Loes Geurts (125 interlands) zetten hun handtekening onder de brief.

De dames hebben groot gelijk

  • Eens
  • Oneens
42+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie