Moet Feyenoord vrezen voor Portugese monsterzege?

Foto: Moet Feyenoord vrezen voor Portugese monsterzege?

Feyenoord begint woensdagavond om 21.00 uur in Estádio da Luz aan de derde wedstrijd van het nieuwe Champions League-seizoen. De ploeg van trainer Brien Priske heeft vertrouwen door de vorige wedstrijd bij Girona FC, maar treft met Benfica een Portugese grootmacht. Hetzelfde Benfica dat in de voorbereiding Feyenoord oprolde met 5-0. Moet Feyenoord een monsternederlaag vrezen in de Champions League?

Voorbeschouwing Feyenoord op uitwedstrijd in Champions League tegen Benfica

Feyenoord heeft onder Priske eindelijk de smaak te pakken. Na een zeer moeizaam begin met de dreun van Bayer Leverkusen en vele gelijke spelen in de Nederlandse competitie kwam in de vorige Champions League-wedstrijd de ommekeer. Girona werd met bij vlagen uitstekend spel verslagen: 2-3. Daarna volgden ook goede overwinningen in de Eredivisie. Concurrent FC Twente werd op de pijnmat gelegd met 2-1 en afgelopen zaterdag werd de vooraf als lastig bestempelde uitwedstrijd bij Go Ahead Eagles een relaxte avond. Met schitterende aanvallen hadden de Deventenaren niets in te brengen: 1-5.

Priske wil voortborduren op die reeks en een goed resultaat meenemen uit Lissabon. Dat gaat zeer lastig worden want Benfica is uitgegroeid tot een Europese topclub. De Portugezen staan bovenaan in de nieuwe Champions League door twee zeges. In heksenketel Belgrado werd Rode Ster met 2-1 verslagen en nog knapper en angstaanjagender voor Feyenoord: Atlético Madrid werd in Lissabon met 4-0 aan de kant gezet. Min of meer hetzelfde Atlético waar Feyenoord het vorig CL-seizoen zo lastig mee had. Lees meer over de statistieken en vorm van Feyenoord (en Benfica) in deze SoccerNews-voorbeschouwing.

Pavlidis en co doen Feyenoord pijn

Terug naar 29 juli van dit jaar. In het warme Lissabon spelen Benfica en Feyenoord tegen elkaar. Sinds de transfer van Orkun Kökcü hebben de clubs een warme band met elkaar en dat resulteert in oefenpotjes. Afgelopen zomer was Priske en een reeks nieuwe spelers Feyenoord komen versterken en de trainer dacht het met zijn 1-3-4-3-systeem lekker op de rit te hebben. Totdat Benfica even de mannen van de jongens onderscheidde. Een niet zo heel anders elftal dan het huidige Benfica deed Feyenoord erg pijn. De van AZ overgekomen Vangelis Pavlidis scoorde twee keer in een voor Feyenoord monsternederlaag van 5-0.

Inmiddels zijn we drie maanden verder en is de situatie heel anders. De 3-4-3 is overboord gegooid en ook heel veel spelers van dat basiselftal van Feyenoord (en ook het gros van de reserves) zijn er niet meer. Als we de opstelling van Feyenoord erbij pakken zien we dat alleen Dávid Hancko, Thomas Beelen en Igor Paixão in het basisteam worden verwacht.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen Benfica (1-4-3-3)

Wellenreuther; Lotomba, Beelen, Hancko, Bueno; Hwang, Timber, Milambo; Osman, Ueda, Paixão.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen Benfica: Priske wisselt toch

Benfica groeit met basis van Feyenoord-zege door

Als we de opstelling van Benfica van de dikke zege op Feyenoord vergelijken met die van tegen Atlético Madrid (4-0) en ook de vermoedelijke opstelling erbij pakken, dan zien we juist heel weinig verschil. Trainer Bruno Lage heeft de ploeg verder laten ontwikkelen tot een Europese macht om rekening mee te houden. Niet voor niets is Benfica bij de start van de nieuwe versie van de Champions League de gedeeld nummer twee in de grote ranglijst. Ook kwamen er bij Benfica niet veel spelers meer bij in de laatste maand van de transfermarkt.

Vermoedelijke opstelling Benfica tegen Feyenoord (1-4-3-3)

Trubin; Bah, António Silva, Otamendi, Carreras; Aursnes, Florentino, Kökcü; Di Maria, Pavlidis, Akturkoglu.

Benfica viert een van de doelpunten in de grote zege (5-0) op Feyenoord van afgelopen zomer.

Weinig Feyenoorders zullen Benfica-uit van drie maanden geleden herinneren

Daar waar bij Feyenoord nog heel wat spelers werden aangetrokken. Daarnaast stapte Priske dan wel weer terug naar de 4-3-3 van Arne Slot, hij legt wel degelijk andere accenten en kiest ook voor andere (type) spelers. Priske begon al door de onder Slot onomstreden Justin Bijlow te passeren ten faveure van Timon Wellenreuther. Achterin heeft hij met Jordan Lotomba en Hugo Bueno (met Gijs Smal als backup) nieuwe backs. En op het middenveld is de last-minute-aankoop In-beom Hwang opeens de grote leider. Quinten Timber was er vanwege een blessure ook niet bij tegen Benfica en met Antoni Milambo heeft Priske een eigen jeugdproduct in de basis geposteerd. Voorin kwam later nog Ibrahim Osman en mag Ayase Ueda het nu laten zien in verband met de blessure van Santiago Giménez.

Feyenoord is dus totaal anders dan drie maanden geleden en ook de mindset is anders. In de voorbereiding waren de mannen van en Priske zelf nog erg zoekende. Sinds een paar weken zijn de sleutels gevonden en sleutelt Priske rustig verder aan het versterken van zijn Feyenoord. Natuurlijk moet Feyenoord nu, en zeker in de Champions League, op de hoede zijn. Benfica is een van de dark horses van deze CL-editie en absoluut de favoriet in dit treffen. Maar de Rotterdammers zijn niet zo kansloos als misschien gedacht.

Benfica kan voor Priske het Lazio voor Slot worden

Het is namelijk ook een perfect moment om te bewijzen dat het huidige Feyenoord het Feyenoord van Slot aankan. Heel veel nieuwe spelers, die langzaam groeiende zijn en zich op het allergrootste podium willen laten zien. En daarbij is Benfica een perfect meetmoment. Want Slot zelf had in de Europa League ooit Lazio als voorbeeld. Toen hij en zijn Feyenoord nog lang niet klaar waren voor een Europese topwedstrijd werden ze van het kastje naar de muur gespeeld in Stadio Olimpico (4-2). Twee maanden later won Slots ploeg van datzelfde Lazio (1-0).

Daar zou Priske met zijn mannen nu ook voor kunnen strijden. Afrekenen met die flinke domper van de voorbereiding en tonen dat het nieuwe Feyenoord klaar is om net als Slots Feyenoord een aanwinst te zijn voor de Champions League. Nee, Feyenoord hoeft niet te vrezen voor een monsternederlaag. Misschien moet Benfica wel vrezen voor onderschatting en daardoor een nederlaag.

Heb jij nu meer vertrouwen in een resultaat van Feyenoord bij Benfica?

  • Ja, ze gaan winnen
  • Ja, gelijkspelletje
  • Ja, maar ze verliezen nog steeds
  • Nee, Benfica is gewoon een maatje te groot
115+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:43
7+
Ontketende Reijnders helpt AC Milan aan broodnodige CL-zege
20:25
13+
Terugkeer in basiself voor Ajacied? ‘Denk het wel, ja’
20:10
25+
Fans eisen ontslag voor Ziggo-commentator: ‘Hoort in een inrichting’
19:49
32+
Bosz start met geïmproviseerd middenveld aan duel met Paris Saint-Germain
19:40
9+
Zorgen om PSV-middenveld? ‘Hij vulde dat niet goed in…’
19:39
9+
Voorbeschouwing Tottenham Hotspur – AZ: In Londen gaat AZ vol voor een verrassing
19:30
337+
‘Ajax neemt Antony-besluit’
19:15
21+
Geertruida over aanstaand weerzien met Slot: ‘Heb hem nog niet gesproken’
19:13
0+
SoccerNews Enquête: jouw mening is goud waard!
18:50
79+
Op welke zender kijk je Paris Saint-Germain – PSV?
18:49
28+
Cillessen krijgt lof in Spanje: “Schitterende prestatie”
18:29
15+
Guardiola legt uit waarom De Bruyne wel traint maar niet speelt bij City
18:09
51+
‘Enorme meevaller PSG richting PSV-duel’
17:50
46+
Dé ploeg in vorm wordt nog altijd gezien als outsider: “We worden niet eens genoemd”
17:30
24+
Raphinha laat zich fel uit over ‘respectloze’ hype rondom Williams en Barcelona
17:11
110+
Kieft snapt niets van Ajax: “Zijn hele zelfvertrouwen gaat naar de klote”
17:00
115+
Moet Feyenoord vrezen voor Portugese monsterzege?
16:47
46+
Doelpuntrijk resultaat voor PSV O19 in Youth League tegen PSG
16:29
51+
Aursnes vertelt hoe hij zich heeft ontwikkeld na vertrek bij Feyenoord
16:09
507+
Hoe groot is de financiële schade die Mislintat aanrichtte bij Ajax? Woerts geeft antwoord
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie