Ajax krijgt bizarre helpende hand tegen Qarabag

Foto: Ajax krijgt bizarre helpende hand tegen Qarabag

Ajax won voor de tweede keer in drie Europa League-groepswedstrijden. Na een zege thuis tegen Besiktas en gelijkspel uit bij Slavia Praag, volgde er nu winst bij Qarabag FK. De Amsterdammers kregen in Azerbeidzjan behoorlijk wat hulp. Eerst van Qarabag-middenvelder Júlio Romão, waarna de ploeg van Francesco Farioli 75 minuten lang met een man meer speelde. In de tweede helft volgde een makkelijk gegeven penalty. Na de 0-2 waren de Ajacieden bevrijd en werd opnieuw een Europese zege gevierd.

Ajax probeert in Azerbeidzjan ongeslagen Europa League-status te behouden

Onder trainer Francesco Farioli was de start in de Eredivisie ietwat stroef, maar inmiddels hadden de Amsterdammers de vaart erin. Wout Weghorst zorgde afgelopen weekend bij zijn oude club Heracles Almelo voor drie punten. De Oranje-international zag zijn werk beloond worden met een basisplaats tegen Qarabag FK.

Ajax wilde voortborduren op winst tegen Besiktas en een gelijkspel uit bij Slavia Praag. Al vroeg leek de Amsterdamse ploeg op achterstand te komen. De VAR keurde een treffer van Leandro Andrade echter af vanwege buitenspel. De club die al sinds 1993 niet meer in het eigen Qarabag kan spelen had de bovenhand, maar deed zichzelf enorm veel pijn. Middenvelder Júlio Romão liet als laatste man de bal langs zich glippen en werkte rond de middellijn Mika Godts naar de grond. Scheidsrechter Nicolas Walsh trok de rode kaart.

Net voor het half uur creëerde Ajax pas voor het eerst een grote kans. Godts kwam van de linkerflank naar binnen, maar de Belgische buitenspeler leverde een ongevaarlijke schuiver af. Even na het half uur was het wel raak. Kenneth Taylor tikte een van richting veranderd schot van Weghorst binnen. Met een 0-1 ruststand trok de nummer drie van de Eredivisie richting de theepauze.

Amsterdammers in het zadel geholpen door weerzinwekkende penalty

Kort na rust was er meteen een grote kans voor Weghorst, alleen de spits miste met zijn linkerbeen. Aan de andere kant was er een enorme mogelijkheid voor Andrade. Verdediger Josip Šutalo stak daar een stokje voor. Ook met elf tegen tien bleef Ajax moeite hebben met de Azeri.

Toch leken de Amsterdammers opnieuw een helpende hand te krijgen, deze keer van scheidsrechter Walsh. Een schouderduw van Kevin Medina werd door de Schot beoordeeld als fout, een penalty volgde. Weghorst nam plaats achter de bal. De Oranje-international scoorde vanaf de stip in Almelo en deed hetzelfde in de Europa League.

Door de verdubbelde voorsprong speelden de Ajacieden in het vervolg zonder druk. Een juweel van een counter zorgde voor de 0-3, Chuba Akpom drukte af. Qarabag kwam tien minuten voor tijd met negen man te staan. Elvin Cafarguliyev kreeg zijn twedee gele kaart na een charge op Anton Gaaei.

In het vervolg van de wedstrijd gebeurde er niet veel meer. Door de 0-3 zege in Azerbeidzjan heeft Ajax zeven punten uit drie wedstrijden. De Amsterdammers zijn zo goed op weg richting de knock-outfase van de Europa League. Over twee weken volgt de thuiswedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv. Eerst staan er voor de Ajacieden nog een thuisduel met Willem II, uitwedstrijd bij Feyenoord en treffen in de Johan Cruijff ArenA tegen PSV op het menu.

Denk jij dat Ajax kans maakt op het winnen van de Europa League?

  • Ja, ze hebben de kwaliteit
  • Nee, de ploeg is niet goed genoeg
70+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:50
12+
Twente-schlemiel bekent schuld: ‘Zwaarder gemaakt voor hen’
23:30
14+
‘Bestolen AZ wilde meer uit duel met Spurs’
23:10
9+
Twee keer rood in één week voor AZ-verdediger
22:57
10+
Tienkoppig FC Twente onderuit tegen Lazio
22:54
9+
Moedig AZ verliest van Tottenham Hotspur
22:13
32+
AZ-invaller afgeslacht: ‘Schijthuis!’
21:57
24+
‘AZ-verrader tegen Tottenham’
21:05
169+
Ziggo Sport-analist geeft uppercut aan Sneijder
20:40
70+
Ajax krijgt bizarre helpende hand tegen Qarabag
20:29
366+
‘UEFA-schande tijdens Qarabag-Ajax’
20:14
14+
Opstellingen: Twente kent geen geheimen voor Lazio
20:04
19+
Opstellingen: AZ-trainer Martens kiest voor deze elf tegen Spurs
19:57
265+
Sneijder spreekt schande over Ajax: ‘Komt door hem!’
19:29
172+
Mokerslag voor Schouten en PSV
19:12
36+
Vroege rode kaart Qarabag FK helpt Ajax in het zadel: ‘Die zal toch niet op judo zitten?’
19:00
14+
Farioli schijnt licht op spitsensituatie: ‘Iedereen scherp houden’
18:45
62+
Sneijder laakt Farioli-beslissing: “Had Brobbey vertrouwen moeten geven”
18:23
29+
Eén Nederlander in CL Team van de Week (en hij speelt niet bij Feyenoord of PSV)
18:02
46+
Drama voor Ajax-flop: einde seizoen door zware blessure
17:39
70+
Opstelling Ajax bij Qarabag: Farioli voert wijzigingen door
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie