Lamine Yamal schrijft Clásico-geschiedenis bij emotionele terugkeer Frenkie de Jong

Foto: Lamine Yamal schrijft Clásico-geschiedenis bij emotionele terugkeer Frenkie de Jong

FC Barcelona heeft een belangrijke stap richting de titel gezet in LaLiga. Nadat Real Madrid in de eerste helft van de wedstrijd haar kansen niet benutte, was dat voor Barcelona wel het geval na rust. Frenkie de Jong viel vanaf de tweede helft in en droeg de aanvoerdersband in het stadion waar hij in april geblesseerd raakte. Uiteindelijk bleek Robert Lewandowski met twee doelpunten snel na elkaar de gevierde man in de Spaanse hoofdstad. Daarna zorgde Lamine Yamal voor historie in dit legendarische voetbalgevecht, door de jongste doelpuntenmaker in de Clásico-geschiedenis ooit te worden. Het verschil tussen de twee Spaanse giganten bedraagt nu zes punten.

Real Madrid en FC Barcelona strijden om koppositie in LaLiga

El Clásico kwam op een belangrijk moment in de competitie. Na tien wedstrijden ging FC Barcelona aan de leiding in LaLiga, met 27 punten. Drie punten meer waren er dat dan thuisploeg Real Madrid, dat in het eigen Estadio Santiago Bernabéu de titel in ieder geval niet verder uit zicht wilde zien raken.

Sterspeler Kylian Mbappé wilde al vroeg zijn stempel op de wedstrijd drukken, maar zag een leep balletje over het doel belanden. Vrijwel direct daarna was er aan de andere kant een gigantische kans voor Lamine Yamal, maar het wonderkind miste. Vervolgens was er een bizarre redding van Iñaki Peña voor nodig om Jude Bellingham en Real het scoren te beletten.

De thuisploeg bleef kans op kans aaneen rijgen. Linksbuiten Vinícius Júnior, eerder deze week drie keer trefzeker tegen Borussia Dortmund, had het vizier deze keer minder op scherp staan. Na een klein half uur dacht niemand minder dan Mbappé de Madrileños op voorsprong te brengen met een stiftje, maar de Fransman deed dat vanuit buitenspelpositie. Beide ploegen gingen uiteindelijk doelpuntloos weer de catacomben in.

Frenkie de Jong valt in tijdens voor hem beladen duel, Lewandowski lijkt Clásico te beslissen

Na rust was er de entree van Frenkie de Jong. Dit een half jaar nadat hij in deze wedstrijd, in dit stadion, een enkelblessure opliep. Die kwetsuur hield de Nederlandse middenvelder onder andere af van het EK voetbal in Duitsland. De Jong mocht de aanvoerdersband dragen. De bekendste voetbalwet (‘Als je zelf niet scoort, dan…’) werd vervolgens in Madrid een feit, want na rust scoorde Robert Lewandowski. Op aangeven van Marc Casadó schoof de Pool de bal droog in de hoek.

Even later maakte de Pool op geweldige wijze de 0-2. De afgemeten voorzet van Alejandro Balde was een kolfje naar de hand van Lewa. De spits knikte het leer buiten bereik van Real-goalie Andriy Lunin. De thuisploeg wilde wat terugdoen, maar een tweede doelpunt van Mbappé werd opnieuw afgekeurd vanwege buitenspel.

Vervolgens kreeg Lewandowski de kans om een hattrick te maken. Voor open doel miste de Pool echter, hij raakte de buitenkant van de paal. Ook een volgende mogelijkheid ging er niet in voor de 36-jarige aanvaller om wie het in Bernabéu deze keer allemaal draaide. Bij Real was datzelfde het geval met Mbappé, maar de Fransman bleef kans op kans missen.

Lamine Yamal jongste doelpuntenmaker in Spaanse klassieker ooit, Raphinha maakt Real-miserie compleet

De vernedering werd compleet voor Real toen Lamine Yamal met zijn ‘chocoladebeen’ de 0-3 tegen de touwen joeg. Een vlijmscherpe Barça-counter belandde via Raphinha bij de 17-jarige Spanjaard, die met rechts de bal in het dak van het doel joeg. Hoewel Lunin er niet al te best uitzag, was het schot van Yamal ook strak te noemen.

Kon het nog erger? Deze avond kwam voor de Madrilenen in het rijtje van de 0-3 (Ronaldinho) en 2-6 (Messi-Suárez-Neymar) van afdroogpartijen in El Clásico in eigen huis, helemaal toen Raphinha diep gestuurd werd en de Braziliaan een bekeken wippertje in petto had voor de vierde Barcelonese treffer. De bezoekers hadden hierdoor de mogelijkheid om Gavi opnieuw speelminuten te geven, nadat de jonge middenvelder er maandenlang uitlag door blessureleed.

Door deze zege in Madrid komt FC Barcelona op 30 punten te staan na elf duels in LaLiga. De voorsprong op De Koninklijke bedraagt nu zes punten. Als Atlético Madrid op zondag wint bij Real Betis, naderen Los Colchoneros de stadsgenoten tot op een punt.

Wie heeft op dit moment de beste ploeg?

  • Real Madrid
  • FC Barcelona
43+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:13
63+
‘Belangrijk Frenkie de Jong-nieuws voor Koeman’
22:57
4+
Stralend Heerenveen helpt Van Persie uit problemen tegen Sparta
22:53
43+
Lamine Yamal schrijft Clásico-geschiedenis bij emotionele terugkeer Frenkie de Jong
22:05
606+
‘Noa Lang-schande bij ESPN’
21:55
9+
NAC eert 80-jarige Poolse bevrijding met zege in Brabantse derby
21:31
141+
‘PSV-PEC Zwolle krijgt een staartje’
20:36
42+
PSV pakt telraam erbij tegen PEC Zwolle en blijft perfect
20:19
9+
Opstellingen: deze namen moeten Van Persie van donkere wolken weerhouden
20:06
83+
Van Persie bijt van zich af: ‘Wat dan!?’
19:31
98+
‘PSV zit met gigantisch probleem’
19:06
12+
Opstellingen: Breda wil ‘Avondje NAC’ in Brabantse derby
18:44
0+
SoccerNews Enquête: jouw mening is goud waard!
18:22
0+
Bizarre eigen goal maakt verschil tussen Fortuna en Groningen
17:00
403+
‘Opvallende rol Frenkie de Jong bij FC Barcelona’
16:48
97+
Kantelpunt Feyenoord aangewezen: ‘Vanaf toen is het gaan groeien’
16:34
107+
“Ik zou het liefst mee willen trainen bij Feyenoord”
16:22
145+
“Als dat niet zou zijn gebeurd, was ik waarschijnlijk geen speler van Ajax geweest”
16:06
39+
Hendriks vol lof: “Je kunt daar alles van zeggen, maar hij staat er wel”
15:53
69+
De Mos heeft dringend advies: ‘Doe dat alsjeblieft niet meer’
15:37
383+
‘Juventus bewijst andermaal: transferblunder Ajax’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie