Trainerskerkhof Manchester United: van Sir Alex Ferguson tot Erik Ten Hag

Foto: Trainerskerkhof Manchester United: van Sir Alex Ferguson tot Erik Ten Hag

Met het ontslag van Erik ten Hag bij Manchester United is er een eind gekomen aan de lange lijdensweg van de oefenmeester. Met de voormalig Ajax-trainer aan het roer moest United weer aan de top komen. Dat lukte niet. Sterker nog: sinds het vertrek van Sir Alex Ferguson verslonden The Red Devils flink wat coaches. Geen van die managers slaagden erin de Premier League te winnen. Wie de namen op het kerkhof dat Carrington Training Centre heet zijn? Dat lees je in dit SoccerNews-overzicht.

Welke trainers kwamen na Sir Alex Ferguson bij Manchester United en gingen Erik Ten Hag vooraf?

Na een dienstverband van 37 jaar nam Old Trafford in 2013 afscheid van Sir Alex Ferguson. De Schotse oefenmeester zat 1.500 wedstrijden op de bank bij Manchester United en won 895 van die duels. In 338 gevallen werd het gelijk en ‘slechts’ 267 potten gingen verloren. In het laatste seizoen van Fergie won de manager zijn 13de landstitel met The Red Devils. Sinds het vertrek van Sir Alex gaat het sportief gezien stukken minder met de Engelse recordkampioen. Ontslag na ontslag volgde in de periode post-Ferguson.

Van de ene naar de andere Schot – David Moyes

Na het vertrek van Sir Alex Ferguson werd David Moyes — tevens een Schot — aangesteld als hoofdtrainer van United. Het seizoen onder een nieuw bewind kende een vruchtbaar begin. In de wedstrijd om de Community Shield schoot Robin van Persie zijn ploeg eigenhandig naar een 2-0 overwinning. Nadat de nieuwe trainer het eerste competitieduel met Swansea met 4-1 won, zag het er rooskleurig uit. Het noodlot sloeg echter snel toe. Onder de nieuwe coach beleefde ManU de slechtste seizoenstart ooit. De vervanger van Fergie werd voor het einde van het seizoen ontslagen.

Clublegende schiet te hulp – Ryan Giggs

Clublegende Ryan Giggs nam het stokje van Moyes op interim-basis over. De Welshman was het hele seizoen al onderdeel van de staf van Moyes en kwam zelfs nog als speler in het veld. Giggs was 4 duels eindverantwoordelijk voor de resultaten. De buitenspeler won 2 duels, speelde 1 keer gelijk en verloor ook 1 wedstrijd. Ondanks de aardige cijfers onder Giggs, viel het doek aan het einde van het seizoen alsnog op Old Trafford. United eindigde op plaats 7 en liep voor het eerst sinds 1995 plaatsing voor de Champions League mis.

‘Hello, pay attention to the manager!’ – Louis van Gaal

Nadat Louis van Gaal ons Oranje op het WK van 2014 naar een fraaie bronzen medaille had geloodst, wachtte er een nieuwe klus voor de Nederlander. Na de blamage van het seizoen 2013-2014, kreeg de legendarische trainer in 2014-2015 de ondankbare taak United erbovenop te helpen. In zijn eerste seizoen slaagde King Louis er na een matige seizoensstart in om de opgelegde doelstelling te behalen. United eindigde op plek 4 en plaatste zich zodoende voor de voorronde van de Champions League.

In het tweede seizoen onder Van Gaal wonnen The Red Devils de FA Cup. Het seizoen werd afgesloten met een vijfde plaats in de competitie, waarmee de club zich verzekerde van Europees voetbal in het volgende seizoen. De Nederlander mocht het echter niet meer meemaken: twee dagen na de bekerwinst werd bekend dat United besloten had om Van Gaal te laten gaan. De ex-bondscoach van het Nederlands elftal zal voor altijd in het geheugen van de fanbase van Manchester United blijven. Zijn legendarische Engelse uitspraken (‘That’s another cook’) en zijn gepassioneerde uitbarsting langs de zijlijn nadat United bestraft werd na een Arsenal-schwalbe zullen voor altijd op de netvliezen van United-fans gebrand staan.

Louis van Gaal viert de winst van de FA Cup in 2016.

The Special One – José Mourinho

Het verlies van Van Gaal werd op Old Trafford snel gerelativeerd: José Mourinho werd in het seizoen 2016-2017 de nieuwe trainer van Manchester United. The Special One kende een ijzersterk eerste seizoen als hoofdtrainer van United. De Portugees won de Community Shield (2-1 tegen kampioen Leicester) aan het begin. Aan het einde sleepte hij de League Cup binnen na een 3-2 overwinning op Southampton. Als kers op de taart pakte Mourinho de eerste Europese prijs voor ManU sinds 2008: in de finale van de Europa League ging het Ajax van Peter Bosz over de knie. In de competitie eindigde de Portugese coach op plaats 6.

In het tweede seizoen van Mourinho kon United voortborduren op het succes uit het eerste seizoen van de toptrainer. Toch sloot de rode kant van Manchester het seizoen 2017-2018 zonder prijzen af. In de Champions League begon de club aardig in de groepsfase, maar uitschakeling volgde in de knock-outfase door Sevilla. Qua bekervoetbal ging het niet slecht. The Red Devils bereikten de finale van de FA Cup waar Chelsea de tegenstander was. Een benutte strafschop van Eden Hazard zorgde ervoor dat het seizoen definitief zonder prijs werd afgesloten. In de competitie eindigde United op de tweede plek achter rivaal Manchester City.

In Mourinho’s derde en laatste seizoen ging het van meet af aan niet goed met United. De club kende een dramatische seizoenstart (een van de slechtste sinds 26 jaar) en stond na 17 duels op 26 punten, waarmee de excentrieke Portugees een achterstand van 19 punten op de koploper had opgelopen. Dat werd het bestuur te gortig. In december 2018 werd het ontslag van The Special One gecommuniceerd. Onder Mourinho won de club elk seizoen één prijs. Dat was geen enkele trainer na Sir Alex Ferguson gelukt.

Champions League-held – OIe Gunnar Solskjær

Clublegende Ole Gunnar Solskjær werd als caretaker ingevlogen om de puinhoop van Mourinho op te ruimen. De Noor, op dat moment officieel nog trainer van Molde FK, leek de boel al snel op de rit te hebben. De nieuwe oefenmeester verloor van 22 december 2018 tot 11 februari 2019 geen enkel duel met United. Het eerste verlies voor de ex-aanvaller was een Champions League-duel met Paris Saint-Germain. Na een sterke periode als interim-trainer kreeg de coach een vaste aanstelling bij United. Solskjær eindigde in de seizoenen 2019-2020 en 2020-2021 op de derde en tweede plaats in de Premier League. In zijn derde seizoen als hoofdtrainer werden de resultaten echter minder. Dat leidde in november van 2021 tot het ontslag van de voormalig United-spits.

‘De ongeslagene’ – Michael Carrick

Na het ontslag van Solskjær werd assistent-trainer en 464-voudig United-middenvelder Michael Carrick aangesteld als nieuwe ad interim. De clubman was 11 dagen in dienst als trainer van de selectie van United en speelde daarin drie wedstrijden. De opbrengst? Twee overwinningen en één remise. Op basis van die cijfers is Carrick misschien wel de meest succesvolle coach van Manchester United ooit – zeggen we met enig besef voor ironie. Met een ongeslagen status op zijn naam zwaaide de caretaker in december 2021 af als tijdelijke oefenmeester van Manchester United.

Kent u deze nog? – Ralf Rangnick

Ralf Rangnick werd vervolgens aangesteld als weer een interim-trainer van Manchester United. Hij moest het matige seizoen tot een goed einde zien te breien. Hoewel de Oostenrijker zijn eerste duel als leider won, kende het seizoen geen succesvol einde. United eindigde op de zesde plaats met 58 punten. Rangnick was verantwoordelijk voor meer dan de helft van die punten, maar was zelf niet tevreden. De samenwerking werd daarom niet verlengd.

Ralf Rangnick in dienst als interim-trainer.

Einde van een tijdperk, hè? – Ten Hag

In de zomer van 2022 werd Erik Ten Hag aangesteld als trainer van Manchester United. Dat leidde in eerste instantie tot een golf van positiviteit in Manchester. Al voordat de NEderlander werd gepresenteerd, klonk er een heuse chant over de voormalig Ajax-trainer door de straten van Manchester. “One Hag, Two Hag, Three Hag, Four Hag, Five Hag. Six Haaag, Seven Hag, Eight Hag, Nine Hag, Ten Hag. TEN HAG, TEN HAG, TEN HAG”, en zo telkens verder. De kale Tukker zou de man worden die United uit het slob zou trekken.

In het eerste seizoen onder Ten Hag waren er dan ook zeker momenten waarop dat idee leek te kloppen. Hoewel de jaargang wisselvallig verliep, waren er spaarzame momenten van verbetering te zien. Na een seizoen vol hoogte- en dieptepunten was de opbrengst voor de Nederlandse oefenmeester en United als volgt: ruzie met Cristiano Ronaldo, een derde plaats in de Premier League, definitieve deelname aan de Champions League in het seizoen 2023-2024, een historische nederlaag tegen Liverpool, een zilveren medaille na deelname aan de FA Cup en de hoofdprijs in de League Cup. Genoeg om op te bouwen, dus.

In het tweede seizoen werd het qua resultaten niet veel beter voor United en Ten Hag. De sfeer op Carrington was niet super en de Nederlander vocht via de media een vete met Jadon Sancho uit. De resultaten vielen daarnaast ook tegen, maar de ziekenboeg van The Red Devils zat dan ook vrijwel het hele seizoen goed vol. Na 38 speelronden eindigde Manchester United op de achtste plaats van de Premier League. Het seizoen werd afgesloten met een overwinning op Manchester City in de finale van de FA Cup. Ondanks twijfel over de toekomstbestendigheid van Ten Hag, verlengde de club de verbintenis van de trainer met één jaar.

Wie neemt als volgende de klus der doden aan?

Het doek viel uiteindelijk al snel in het nieuwe seizoen. Na negen speelronden verzamelde United pas een schamele 11 punten in de competitie, wat de slechtste seizoenstart sinds het seizoen 1989-1990 betekende. In de Europa League speelde de formatie van Ten Hag drie keer gelijk tegen FC Twente, FC Porto en Fenerbahçe. Het verloren competitieduel met West Ham United was voor het clubbestuur de druppel: op maandag 28 oktober werd ook Ten Hag ontslagen.

De oud-trainer van Ajax en FC Utrecht wordt net als alle andere opvolgers van Sir Alex Ferguson begraven op het trainerskerkhof van Manchester United — allemaal zonder landstitel. Wie de volgende is die een graf voor zichzelf graaft op en rond Old Trafford? Wij zetten alvast een aantal suggesties op een rijtje!

De sportieve crisis bij Manchester United is volledig aan Ten Hag te wijten

  • Zeker weten, hij kan er niks van
  • Nee hoor, de hele club is een puinhoop
29+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie