Oosting: “Daarin moest Wout ons verder brengen”

Foto: Oosting: “Daarin moest Wout ons verder brengen”

Joseph Oosting was deze zomer dicht bij een hereniging met Wout Weghorst. De huidige trainer van FC Twente adviseerde de spits zo’n dertien jaar geleden bij FC Emmen. Recent leek de international op weg naar Enschede, maar koos hij toch voor Ajax.

Joseph Oosting vertelt over jonge Wout Weghorst en wat hij nu aan FC Twente had kunnen toevoegen

In het seizoen 2011/12 speelde een jonge Weghorst als spits tegen het WKE van Oosting. De trainer kreeg een positieve eerste indruk van de gedreven aanvaller. Zo nam Weghorst het op tegen twee grote verdedigers van WKE en deinste daar niet voor terug. “Hij was voor de duvel niet bang. Hij viel me direct op”, begon Oosting in een interview met Trouw.

Toenmalig scout Oosting liet de naam Weghorst vallen bij FC Emmen. De Tukker kreeg na zijn goede prestaties een amateurcontract aangeboden van de Drentse club. De spits mikte echter hoger. “Ik voelde zijn drive, zijn ambitie. Hij was er altijd. Ik weet nog dat hij op mijn deur klopte en zei: ‘ik heb nu al zoveel goals in de voorbereiding gemaakt. Het wordt tijd voor een profcontract.’ Die gaven we hem.”

De mentaliteit tekent het spel van Weghorst, meent Oosting. De 52-jarige Emmenaar herinnert zich dat Weghorst zich vaak niet begrepen voelde. De wil die de Tukker toen al had, uitte hij vaak in gesprekken met Oosting. “Bij Emmen voelde hij zich dat soms niet. Hij kwam dan vaak bij mij en zei: ‘we zijn profs en dan moeten we dit en dat en zus en zo.’ Voor sommigen kwam dat over als overdrive.”

Geen Twente, wel Ajax

Voordat Weghorst tijdens de zomerse transferperiode koos voor een contract bij Ajax, waren er ook gesprekken tussen de spits en FC Twente. De Tukker bevestigde deze gesprekken, maar toen Ajax aan de deur klopte veranderde de zaak voor Weghorst. De club uit Enschede wilde Weghorst graag contracteren, zo vertelt ook Oosting. “Wij zijn een club in ontwikkeling. Daar horen bepaalde dingen bij: levensstijl, manier van werken, welke persoonlijkheid heb je nodig, wat moet je erin stoppen. Hij moest ons daarin verder brengen.”

Heeft Weghorst de verkeerde keuze gemaakt?

  • Zeker
  • Nee hoor
81+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie