‘Grote verandering voor Eredivisie-fans’

Foto: ‘Grote verandering voor Eredivisie-fans’

De samenvattingen van de Eredivisie-wedstrijden verdwijnen mogelijk bij de NOS. Het is een traditie dat de wedstrijden op zondagavond tussen 19.00 en 20.00 worden uitgezonden, maar vanuit Hilversum groeit de weerstand.

NOS dreigt Eredivisie-samenvattingen kwijt te raken

Het Algemeen Dagblad schrijft dat de Eredivisie-uitzending jarenlang ‘miljoenen mensen’ trok. “Maar hoe heilig is dat tv-monument nog, nu de kijkcijfers in tien jaar tijd met een miljoen zijn teruggelopen en de publieke omroep een monsterbezuiniging boven het hoofd hangt?”, vraagt het medium zich af. “De NPO zal vanaf 2027 jaarlijks met maar liefst 106 miljoen euro worden gekort.”

Daar voegt het AD aan toe: “Dit is reden voor enkele omroepbazen om alvast één grote bezuiniging (25 miljoen euro) voor te stellen: zend de voetbalsamenvattingen niet langer uit bij NOS Studio Sport, maar laat de rechten voor ‘de Hoogmis van voetbalminnend Nederland’ over aan een commerciële partij. Ook een rapport van strategisch advieskantoor Boston Consulting Group, waarin staat dat er onder meer rigoureus in de publieke programmering moet worden gesneden, past hierbij.”

Omroepbazen zijn er klaar mee

Volgens AvroTros-directeur Taco Zimmerman kost het voetbal ‘ontzaglijk veel geld’. Ook Jan Slagter van Omroep MAX deelt die mening. “Onlangs vertelde een baas van een commercieel station mij dat hij een bedrag had geboden voor de eredivisierechten. Wat bleek, de NOS ging daar twee à drie keer overheen. Dat kan natuurlijk niet.” Dominique Weesie van omroep PowNed gaat een stap verder: “Eruit met die rechten!”

Binnen de NOS is men niet blij met deze uitspraken. De grote vraag is wel of de NOS de rechten weet te behouden. De krant weet: “De onderhandelingen over de samenvattingsrechten voor de periode 2025-2030 zijn nu bezig. De huidige stand van zaken: Talpa en RTL besloten níét te bieden en ESPN (mede-eigenaar van de uitzendrechten) vindt het bod van de NOS vooralsnog te laag. Dat zegt althans Chris Woerts, die namens Talpa onderhandelt over voetbalrechten.”

Zou dat een groot gemis zijn?

  • Ja
  • Nee
168+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie