Waar is de VAR als je hem nodig hebt?

Foto: Waar is de VAR als je hem nodig hebt?

‘De Video Assistant Referee (VAR) is een scheidsrechter die, buiten het veld, de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van beslissingen tijdens de wedstrijd. Dit doet hij met behulp van beelden van de aanwezige camera’s in het stadion’, zo schrijft de KNVB op haar website. Maar in hoeverre is die ondersteuning daadwerkelijk goed te noemen. Want waar was de VAR in de afgelopen bekerwedstrijden?

Opinie: De VAR schittert door afwezigheid

Met behulp van de VAR kan elke buitenspelsituatie nauwkeurig bekeken worden. Een teentje, een elleboogje of een schouder net over het verkeerde lijntje en het gemaakte doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel. Glaszuiver gekeken is dat natuurlijk ook zo, want buitenspel is buitenspel. Maar hoe vaak zijn er wel niet discussies over wel of geen doelpunt. Veel analisten vinden dat aanvaller juist het voordeel van de twijfel moeten krijgen. Daar ben ik het ook volledig mee eens. Hoe lang duurt het nu soms wel niet totdat een doelpunt wordt goedgekeurd omdat men zelfs moeite heeft om aan de hand van de lijntjes te bepalen of het wel of geen doelpunt is. Daar zou men een regelverandering in door moeten voeren. Voordeel geven aan de aanvaller, zo wordt het spel ook minder lang opgehouden. Bovendien levert het minder frustratie op voor de kijker en toeschouwer in het stadion.

Daarnaast is de VAR er ook voor het wel of niet beoordelen van rode kaarten. De ene keer geeft een scheidsrechter een gele kaart, maar moet het rood zijn en de andere keer wordt er rood gegeven, maar is het een gele kaart. Toch blijft dit ook naar mijn idee altijd een geval van interpretatie, net zoals bij bepaalde strafschopsituaties. Soms zijn er dusdanig discutabele situaties dat je bijna niet weet of het nou geel of rood is. De ene scheidsrechter geeft hem dan wel, de ander dan weer niet. Gevolg: een massale discussie onder de analisten en onder de vele supporters. Stormen van kritiek in de media en alles raakt weer in opspraak. Het zal lastig blijven om hierin altijd het goede oordeel te vellen.

De VAR blijft vraagtekens oproepen bij veel discutabele beslissingen.

Onbegrijpelijke missers van de VAR

Toch mag men in bepaalde situaties echter wel deskundigheid verwachten van de VAR. Dat zagen we vorige week nog bij de wedstrijd tussen FC Utrecht en Go Ahead Eagles. Daar werd Eagles-speler Enric Llansana al binnen de eerste tien minuten van de wedstrijd met rood van het veld gestuurd. Een onbegrijpelijke beslissing, wat later ook bleek na uitspraak van de arbitragecommissie. Llansana werd vrijgesproken. Een juist oordeel had een hoop ellende kunnen voorkomen. Technisch directeur Paul Bosvelt ontplofte, algemeen directeur Jan Willem van Dop evenzo, maar dat had allemaal niet gehoeven. Als de VAR maar de beslissing van de scheidsrechter had gecorrigeerd. Hij had immers de beelden, maar je vroeg je haast af of deze even koffie was gaan halen. Een veelgehoorde opmerking op social media na discutabele beslissingen.

Donkerrood

Maar het ergste geval moest nog komen. Dat vond donderdagavond namelijk plaats in de wedstrijd tussen Eemdijk en Barendrecht. Bij de stand van 0-4 gaf Eemdijk-speler Argjend Selimi een ware doodschop aan zijn tegenstander Jay Brand. Scheidsrechter Luuk Timmer had de bizarre overtreding echter niet geconstateerd en kende een inworp toe aan Eemdijk. Het leidde wederom tot een storm aan kritiek. Maar waar normaal gesproken de VAR de arbiter nog kan corrigeren, daar was die deze keer helemaal niet aanwezig. Overigens bij alle bekerwedstrijden niet, wat volstrekt belachelijk te noemen is. Zeker bij het zien van deze absurde overtreding. Hier is juist de VAR voor in het leven geroepen. Maar die schitterde dus door afwezigheid. Een zoveelste misser. Waar is de VAR als je hem nodig hebt?

Over Ronald Bulthuis

Ronald Bulthuis (1985) schrijft voor SoccerNews onder andere over PSV, FC Groningen, FC Twente, Heracles Almelo en FC Emmen. Daarnaast voorziet hij voetbalfans met veel plezier van het laatste nieuws en heeft hij een voorliefde voor het amateurvoetbal. Elke zaterdag schrijft hij op SN een opinie. Tips? [email protected].

Moet men stoppen met de VAR?

  • Ja
  • Nee
  • Ja
  • Nee

0 Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie