Oranje heeft Blind op andere positie nodig

Foto: Oranje heeft Blind op andere positie nodig

Het Nederlands elftal won maandagavond overtuigend van Noord-Macedonië. Na een lastig begin waarin de tegenstander een aantal kansen kreeg om de openingstreffer te maken, was een doelpunt van Memphis Depay voldoende om de Noord-Macedoniërs te laten knakken. In de volgende ronde wacht hoogstwaarschijnlijk Portugal dat overduidelijk van een ander niveau is.



Frank de Boer heeft het op het Europees kampioenschap bepaald niet eenvoudig. De oefenmeester besloot aan het begin van het toernooi om met een 5-3-2 opstelling aan de aftrap te verschijnen en kreeg daarover veel kritiek in Nederland. Met de formatie laat de bondscoach namelijk de Hollandse school varen en vertrouwt hij volledig in de collectiviteit van het team, wat veel Nederlanders behoorlijk tegen hun borst stuitte. De Boer trok zich daar echter weinig van aan en bleef standvastig vasthouden aan zijn doordachte plannen om het grote landen moeilijk te maken.

Een van de belangrijkste onderdelen van het systeem zijn de vleugelverdedigers. Waar zij in een 4-3-3 formatie ondersteunend zijn aan de buitenspelers die hun man moeten opzoeken en deze moeten passeren, moeten zij in de huidige opstelling van Oranje voor extra afspeelmogelijkheden zorgen aan de zijkanten. Wanneer zij ervoor kiezen om geen diepgaande loopactie te maken, betekent het dat Nederland aan de zijkant geen vrije man kan creëren. Dat laatste maakt het spel van het Nederlands elftal anders te voorspelbaar.


Denzel Dumfries kan uitstekend met de ruimte aan de rechterkant omgaan. De verdediger gaat bij PSV vaak diep en is daarom als geen ander gewend om in de wedstrijd veel kilometers af te leggen. Het kwam daarom niet uit de lucht vallen dat Dumfries in het openingsduel met Oekraïne direct voor het winnende doelpunt en twee voorbereidende goals zorgde. De rechtsback kreeg tegen Noord-Macedonië rust om klaar te zijn voor de achtste finale. Aan de andere kant van de verdediging gaat de discussie echter nog wel even door.

Van Aanholt



De Boer koos in de voorbereiding op het toernooi aan de linkerkant van het veld voor Owen Wijndal. De talentvolle verdediger beleefde een ijzersterk seizoen bij AZ en deed het onder De Boer uitstekend in het Nederlands elftal. Hoewel hij voetballend uitstekend mee kon met zijn teamgenoten, bleek hij in defensief opzicht echter een stuk kwetsbaarder. De hoofdtrainer was juist op zoek naar spelers waarop hij kon bouwen en besloot om Wijndal vlak voor het toernooi mede te delen dat hij op de reservebank moest plaatsnemen.

Het was goed nieuws voor Patrick van Aanholt die daardoor een basisplaats kreeg toebedeeld. De linkspoot speelde de laatste jaren met Sunderland en Crystal Palace in de Premier League en leek daarom de ideale speler om op zijn positie voor diepgang te zorgen. Niet alleen stond hij in de Engelse competitie tegen de beste spelers van Europa, ook liet hij bij Crystal Palace zien over veel leiderschapskwaliteiten en doorzettingsvermogen te beschikken om energie in het team te brengen en op deze wijze voorop in de strijd te gaan.


Ook De Boer bleek in te zien dat het voor het eindtoernooi verstandiger was om een oudere speler op de linksbackpositie te positioneren, zo verklaarde hij voor de eerste wedstrijd in gesprek met de NOS. “Patrick maakt op dit moment een betere indruk dan Owen. De oefenwedstrijden hebben mij van gedachten laten veranderen. Bij Patrick zit er meer energie in momenteel.” Van Aanholt wist zijn hoofdtrainer daarom net op tijd te overtuigen van zijn kwaliteiten, maar na drie wedstrijden laait de discussie wederom op.

Teleurstelling

Het stond aan het begin van het toernooi vrijwel vast dat Nederland zijn eerste drie wedstrijden zou winnen. Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië zijn simpelweg niet de sterkste tegenstanders op het EK en doen met hun spelersselectie behoorlijk onder van het niveau van Oranje. Het was daarom voor De Boer vooral zaak om te onderzoeken wat de ideale samenstelling van zijn elftal zou zijn. Waar Dumfries een positieve indruk maakte met zijn doelpunten en assists, viel Van Aanholt in het basisteam behoorlijk uit de toon.

Nederland kwam in de poulefase zoals verwacht veel in balbezit terecht en zocht de combinatie aan de zijkanten van het veld, waar Van Aanholt voor diepte moest zorgen. Hij bleek echter niet het constante loopvermogen te hebben om voortdurend naar voren op te stomen, waardoor ook tegen Noord-Macedonië aan de linkerkant weer veel ruimte onbenut bleef. Bovendien bleek Van Aanholt op de momenten dat hij wel naar voren rende niet de juiste voorzet in huis te hebben om zijn medespelers voor het doel vrij te laten inkoppen.

Met de hoogstaande Dumfries zijn dergelijke momenten zeer gevaarlijk voor Oranje. Wanneer beide spelers ver op de helft van de tegenstander staan, staat het Nederlands elftal plotseling nog maar met drie man achterin. Het is voor De Boer daarom zaak om twee vleugelverdedigers te hebben die de benodigde acties op de juiste momenten doen. Van Aanholt blijkt voorlopig niet de speler die daarvoor gaat zorgen. Wijndal is voor de volgende ronde daarom een goed alternatief, al heeft De Boer nog meer mogelijkheden om voor te kiezen.

Blind of Aké



Het Nederlands elftal speelde in het verleden vaker met Daley Blind als linksback. De verdediger beschikt over een uitstekend overzicht, heeft een goed linkerbeen, bezit de kwaliteiten om defensief zijn mannetje te staan en weet op de juiste momenten rust te bewaren. De Boer kent Blind nog goed uit zijn periode bij Ajax en weet daarom dat de Oranje-international in staat is om als linkervleugelverdediger te opereren. De bondscoach zal daarom serieus nadenken over de mogelijkheid om Blind van positie te laten wisselen.


Anderzijds doet Blind het goed als centrale verdediger en zal De Boer niet willen tornen aan zijn huidige defensieve centrum. De Boer heeft dan ook nog een andere optie, namelijk die van Nathan Aké. De speler van Manchester City voetbalde het gehele seizoen op niveau en liet de laatste jaren zien ook aan de linkerkant van de verdediging goed uit de voeten te kunnen. Aké weet wat hij op die positie moet doen en kan daarom zonder enige moeite spelen. Daarnaast heeft hij een uitstekende voorzet in huis voor zijn teamgenoten.

De Boer wil de komende tijd bovenal de rust bewaren en lijkt aankomende zondag weer te kiezen voor dezelfde opstelling als de afgelopen weken. De bondscoach weet uit het verleden dat het essentieel is om het team duidelijkheid te bieden wie welke rol bekleedt. Op deze wijze zorgt een trainer ervoor dat er geen misverstanden bij de spelersgroep ontstaan en het team het hoogst haalbare kan bereiken. Puur naar de kwaliteiten gekeken zijn Blind en Aké echter de ideale opties om ook de achtste finales winnend af te sluiten.

Wie moet op de linksbackpositie staan?

  • Patrick van Aanholt
  • Owen Wijndal
  • Daley Blind
  • Nathan Aké
  • Een andere speler
870+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie