Van Marwijk gaat los over 5-3-2: “Natuurlijk grote onzin”

Foto: Van Marwijk gaat los over 5-3-2: “Natuurlijk grote onzin”

Het Nederlands elftal moet overwegen om het EK voort te zetten met een 4-3-3 systeem. Die conclusie trekt Bert van Marwijk, die zelf de finale van het WK haalde in 2010 met het vertrouwde systeem.

“Ik heb zelfs ergens in de hele discussie over Oranje en 5-3-2 gehoord dat dit het systeem van de toekomst is… Dat is natuurlijk grote onzin”, reageert Van Marwijk in De Telegraaf. “Spelen met vijf verdedigers bestaat al meer dan vijftig jaar. Het spelen met vijf man in de defensie werd voor het eerst gedaan met de introductie van het Italiaanse catenaccio in de jaren zestig van de vorige eeuw en Duitsland werd in 1990 wereldkampioen met 5-3-2.”

Van Marwijk somt in zijn column zowel de voor- als nadelen op. Daarna concludeert hij: “Op dit EK wordt 3-5-2 gespeeld door Zwitserland, Finland, Noord-Macedonië (alleen niet tegen Nederland), Oostenrijk, Schotland, Polen en Hongarije. De landen die proberen te domineren (zoals België en Duitsland) vullen het met 3-4-3 anders in of hanteren een 4-3-3 speelwijze (Italië, Engeland, Spanje, Frankrijk, Kroatië).”

“Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je er geen succes mee kunt hebben”, benadrukt Van Marwijk. “Het gaat er uiteindelijk om dat jij als coach de speelwijze vindt die het beste past bij de specifieke kwaliteiten die in jouw selectie aanwezig zijn. Het heeft geen zin om de spelers iets te laten uitvoeren wat ze niet kunnen en er dus ook niet achter staan. Vervolgens moeten die spelers die speelwijze omarmen. Wanneer dat allemaal past, kun je als ploeg naar elkaar toe groeien en beter worden. Als dat bij Oranje gebeurt, dan kan deze ploeg nog ver komen. Wat voor systeem er ook wordt gehanteerd.”

Heeft hij gelijk?

  • Ja
  • Nee
392+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie