Manchester United-nachtmerrie Van de Beek bijna voorbij

Foto: Manchester United-nachtmerrie Van de Beek bijna voorbij

Donny van de Beek kwam vorig seizoen tot 32 wedstrijden in zijn eerste jaar als speler van Manchester United. Spreken van een geslaagd seizoen kun je echter allerminst. De 24-jarige Nederlander verloor de strijd om een basisplaats. Met de transfermarkt in het achterhoofd, zal dat perspectief aankomende zomer niet groter worden. Daarmee is de nachtmerrie compleet, maar kan Van de Beek wegens zijn situatie ook dromen over een uitweg. 

Donny van de Beek kreeg ondanks zijn mindere periode bij Manchester United ‘gewoon’ een uitnodiging voor het Nederlands elftal. De blonde middenvelder speelde ruim duizend minuten in zijn eerste seizoen bij Manchester United, maar kon desalniettemin spreken van een geslaagd eerste jaar. De doelstelling voor de van Ajax overgekomen middenvelder was duidelijk: Manchester United speelt drie keer per week een wedstrijd en één keer per zeven dagen moest Van de Beek zich toch wel in de basis kunnen spelen bij manager Ole Gunnar Solskjaer. Daar gingen Van de Beek en zijn zaakwaarnemers immers van uit, maar de praktijk wees iets anders uit. 

Donny van de Beek en Manchester United

De komst van de Ajax-middenvelder werd een jaar geleden nog groots aangekondigd. Manchester United telde veertig miljoen euro (maximaal 44 miljoen euro, red.) aan Ajax om de blonde middenvelder over te nemen. In Manchester lag er een vijfjarig contract klaar voor de Nederlander, waaruit in ieder geval blijkt dat de Engelse recordkampioen genoeg potentie ziet in de 24-jarige middenvelder. Nu ben je in Engeland nog steeds een talent als je 23 jaar bent, dus vanuit dat perspectief is het aantal speelkansen voor Van de Beek niet eens zo bizar laag. Wanneer je het wegstreept tegenover zijn speelkansen bij Ajax, dan vallen zijn minuten bij United natuurlijk in het niets. 


Afgelopen seizoen ging Van de Beek echter nog wel als Manchester United-talent door het leven. Dat had in beginsel ook niet zo veel met de kwaliteiten van de Nederlander te maken. Aan het begin van het seizoen speelde Manchester United praktisch met één controleur op het centrale middenveld, één dynamische middenvelder die het gat tussen de controleur en de aanvallende middenvelder moest bespelen en de nummer 10, zonder uitzondering de Portugese sterspeler Bruno Fernandes, zo veel mogelijk bruikbare ballen geven zodat hij het spel kan verdelen. 

Als je naar die drie spelersrollen kijkt, dan is er eigenlijk één die Van de Beek zou kunnen invullen. Bij Ajax speelde Van de Beek wel eens ‘op zes’, maar kon door de aanvallende beperkingen vanuit die positie niet zijn karakteristieke, diepgaande loopacties maken. Als aanvallende middenvelder moet Van de Beek het voor een groot deel ook hebben van zijn loopacties zonder de bal en is hij, in tegenstelling tot Fernandes, eerder een eindstation dan de man van de assists. Met andere woorden: Van de Beek als schaduwspits op tien zou Manchester United kunnen helpen, maar als spelverdeler komt hij kwaliteiten te kort, helemaal wanneer je Fernandes als belangrijkste concurrent hebt. 

Ole Gunnar Solskjaer

Daardoor bleef er eigenlijk maar één rol over voor Van de Beek: die van dynamische middenvelder. Sterker nog: die rol leek hem op het lijf geschreven. Daar kon hij zijn diepgaande loopacties maken, zelfs in de zestien van de tegenstander komen, maar op hetzelfde moment liep Uniteds defensie daardoor onnodig veel risico bij balverlies. Daardoor besloot Solskjaer de invulling van zijn middenveld aan te passen en één blok van twee defensieve middenvelders (één bal-afpakker en één spelmaker voor de defensie) ervoor te zorgen dat zijn ploeg in de omschakeling een stuk minder kwetsbaar was dan voorheen. 


Deze tactische omzetting zorgde ervoor dat Manchester United voor het eerst sinds lange tijd weer meedeed om de bovenste plaatsten in de Premier League. Dat was voor Solskjaer een mooie overwinning: de Noorse manager stond sinds zijn aanstelling bij The Red Devils al onder druk, maar de voormalig speler onder de legendarische manager Sir Alex Ferguson bleek, net als zijn Schotse inspiratiebron, niet voor één gat te vangen.

Voor Van de Beek betekende dat echter wel dat er maar één positie over bleef om zich op te richten: als aanvallende middenvelder. Voor een trainer is het heerlijk om twee totaal verschillende types voor één positie te hebben. Voor Van de Beek bleek dat echter minder prettig: Fernandes is het creatieve brein én uitvoerder van de ploeg, waardoor Van de Beek zelfs als vleugelspeler werd ingezet om hem alsnog minuten te kunnen laten maken. 

Einde Manchester United-nachtmerrie

Dat Van de Beek pech heeft gehad met de tactische wijziging en het eerste jaar in de Premier League altijd in het teken staat van acclimatiseren, neemt niet weg dat het perspectief voor volgend seizoen niet rooskleuriger zal worden dan Van de Beeks speelkansen het afgelopen jaar. De Nederlander moest hopen op een transfer van Paul Pogba, maar de Franse superster lijkt deze zomer te blijven waar hij is. Pogba’s contract loopt nog tot 2022 (eenzijdige optie van club tot 2023), waardoor contractverlenging rondom de Franse middenvelder de aankomende maanden ongetwijfeld onderwerp van gesprek wordt bij Manchester United. 


Daarnaast is de club volgens transferexpert Fabrizio Romano in onderhandeling met Stade Rennes om Eduardo Camavinga over te nemen. Het 18-jarige wonderkind, die al interlands voor Frankrijk speelde, heeft een contract tot 2022 en is daarom voor een zacht prijsje (lees: dertig miljoen euro, red.) op te halen in Frankrijk. Bij Manchester United kan hij een defensief middenveld vormen met landgenoot Pogba, met wie Camavinga in het verleden al werd vergeleken. Het belangrijkste verschil tussen de twee is het sterkste been: Camavinga is een linkspoot en is ook daarom een welkome versterking op het middenveld van United, dat voornamelijk uit rechtspoten bestaat. 

Door contractverlenging van Pogba en/of de komst van Camavinga neemt het perspectief van Van de Beek nóg verder af. Daarmee lijkt zijn nachtmerrie bij Manchester United helemaal compleet, maar deze ontwikkelingen kunnen ook Van de Beeks redding zijn. Het is inmiddels duidelijk dat Solskjaer zowel op het controlerende/defensieve middenveld én als aanvallende middenvelder andere kwaliteiten nodig acht dan Van de Beek kan bieden. De Nederlander heeft nog een contract tot 2025, maar leverde dit seizoen al wel 25% van zijn marktwaarde in (volgens Transfermarkt.nl was Van de Beek 40 miljoen waard op het moment van de transfer, nu is dat nog 30 miljoen). Op het moment dat Van de Beek wéér een jaar op de bank zit en er wéér 25% (tussen de 7,5 en 10 miljoen euro, red.) marktwaarde inlevert, dan wordt het voor Manchester een dure miskoop. Vandaar dat het aantrekken van een nieuwe Manchester-middenvelder of de contractverlenging van Pogba toch nog tot gejuich kunnen leiden in Kamp Van de Beek: dan is het einde de Manchester United-nachtmerrie van de Oranje-international weer een stuk dichterbij.

Speelt Van de Beek volgend seizoen nog bij United?

  • Ja, denk het wel
  • Nee, hij maakt definitieve transfer
  • Alleen als er geen nieuwe middenvelder komt
  • Nee, hij gaat op huurbasis weg
1920+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie