KNVB ziet heftige supportersrellen terugkeren

Foto: KNVB ziet heftige supportersrellen terugkeren

De voetbalstadions zitten dit seizoen weer volledig. Het heeft niet alleen positieve effecten op de voetballerij, want de supportersrellen van de laatste weken maken pijnlijk duidelijk wat de sport met de fans doet. Vanuit de media klinken dan ook zorgen over de boosheid die sommige mensen op de tribune uitstralen, maar is de situatie wel zo zorgwekkend als we ons momenteel voorspiegelen?



Wint AZ dit weekend van Feyenoord? Pak 3.8 keer je inzet!

De politie had de afgelopen weken een zware taak om de supporters bij eredivisieclubs in toom te houden. Onder meer tijdens de topper tussen Vitesse en NEC misdroegen de Nijmeegse supporters zich door een politiebusje kort en klein te slaan en de politie met stenen te bekogelen. Bovendien lieten Feyenoord-supporters zich in de Conference League-wedstrijd tegen Union Berlin van een kwalijke kant zien door bestuurders van de Duitse club die op het terras een hapje zaten te eten, te bekogelen met de stoelen van het restaurant. Ook in Berlijn ging het mis.


Het zijn slechts een paar voorbeelden van de manier waarop het de afgelopen week uit de hand liep met een handjevol supporters. De KNVB en clubs spraken de laatste tijd daarom stevige woorden uit over de gebeurtenissen. In praatprogramma’s stelden oud-voetballers dat het volledig uit de hand loopt hoe fans zich momenteel gedragen, maar het verleden laat ons een geheel ander beeld zien. In plaats van een nieuw aangebroken periode waarin supporters rellen veroorzaken, lijken we eerder terug bij af te zijn.

Kijkje in geschiedenis



In de jaren ’70 namen voetbalsupporters steeds meer de gebruiken van de Engelse hooligans over, waardoor Nederland voor het eerst te maken kreeg met supportersgeweld. Een voorbeeld daarvan was de slag om het Zuiderpark, zoals het incident op 1 maart 1987 tijdens het duel tussen FC Den Haag en Ajax heet. Daarin misdroegen beide supportersgroepen zich door onder meer met betonblokken in elkaars vakken te gooien en kraampjes te vernielen, waardoor de Nederlandse voetbalbond het cameratoezicht verbeterde.

Twee jaar later was Ajax opnieuw onderwerp van gesprek toen het in het stadion De Meer flink mis ging tijdens een duel met Austria Wien. Uit het vak van de F-Side, zoals de harde kern van Ajax heet, kwam destijds een ijzeren staaf die hard op het hoofd van de Oostenrijkse doelverdediger Franz Wohlfahrt belandde. De UEFA besloot om Austria Wien reglementair een overwinning toe te schrijven en de Amsterdammers voor een seizoen uit te sluiten van Europees voetbal. De eerste drie wedstrijden in het seizoen 1991/1992 speelde Ajax bovendien in een ander stadion.


In de jaren ’80 ging het eveneens mis bij Feyenoord toen het in een Europese wedstrijd opnam tegen Tottenham Hotspur. De Engelse hooligans brachten het supportersgeweld tien jaar daarvoor al naar Nederland en zorgde in 1983 voor een nieuw hoofdstuk. Honderden Engelsen kwamen in vakken met Feyenoorders terecht en gingen met de Nederlanders op de vuist, waardoor meerdere gewonden naar het ziekenhuis moesten. Ook Feyenoord-supporters speelden daarbij een belangrijke rol. Zo stak een Rotterdamse supporter een Engelsman met een stanleymes.

Terugkerend tafereel



De genoemde rellen zijn er allerminst voor bedoeld om oude koeien uit te sloot te halen, maar laten wel zien dat supportersgeweld van alle tijden is. De clubs brengen simpelweg supporters van allerlei soorten en maten met zich mee, waardoor het voor verenigingen lastig is om alles onder controle te houden. Het is daardoor onlogisch van de KNVB om clubs direct te straffen voor supporters die zich misdragen. De voetbalbond kan echter wel uit het verleden leren door te kijken hoe het destijds voor elkaar kreeg om het vuurtje te doven.

Na de rellen bij FC Den Haag en Ajax besloot de KNVB om in en rond stadions veiligheidsmaatregelen te nemen, waardoor het voor fans vrijwel onmogelijk was om de acties nogmaals te doen. De bond moet daarom de komende maanden kritisch kijken hoe het momenteel in de stadions geregeld is. Door de verantwoordelijkheid bij de clubs te leggen laat de KNVB zien niet de belangrijkheid van het probleem in te zien. Uitsluitend door de krachten te bundelen gaat het clubs uit de eredivisie en eerste divisie lukken om een gezamenlijke vuist te maken.


Aangezien de gehele samenleving door de coronacrisis onder druk staat, duurt het naar verwachting nog een tijdlang voordat het weer rustig in de stadions is. Stilstand is echter achteruitgang. De KNVB kan het zich daarom niet permitteren dat het huidige supportersgeweld door blijft gaan. Opnieuw moet er een actieplan komen om een duidelijke statement naar de supporters af te geven. Fanatisme voor je club is goed, maar dat eindigt bij het raken van andere supporters of autoriteiten. Op die manier kan de KNVB laten zien wie de baas is in de stadions.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door SoccerNews.nl (@soccernews__nl)

Neemt de heftigheid van de supportersrellen toe?

  • Ja, voor mijn gevoel wel
  • Nee, ik vind van niet
80+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie