‘Denk dat ik nooit een opvolger bij Oranje zal krijgen’

Foto: ‘Denk dat ik nooit een opvolger bij Oranje zal krijgen’

Vanavond neemt het Nederlands elftal het op tegen Montenegro, vermoedelijk weer in een 4-3-3 formatie. Toch dateert de laatste échte flankspeler in Oranje, iemand die vaker buitenom dan binnendoor gaat, al weer van 2004. Dat was namelijk Andy van der Meijde. Na hem kwamen altijd linkspoten, waaronder Robin van Persie, Arjen Robben en momenteel Steven Berghuis, op rechts.

“Het is wel bijzonder dat er nu bijna geen rechtsbuitens meer zijn. Zeker niet het type rechtsbuiten dat ik was”, reageert Van der Meijde in gesprek met NU.nl. Omdat Berghuis door een blessure absent is gaat vanavond vermoedelijk Donyell Malen of Steven Bergwijn op rechts starten, maar zij spelen beiden liever op links. “Berghuis is eigenlijk ook geen echte rechtsbuiten. Althans, niet zoals ik dat was. Die wil naar binnen en dan met zijn linkerbeen uithalen. Het voetbal is veranderd.”

‘Tijd van rechtspoot op rechts is voorbij’

“Kijk naar Denzel Dumfries bij Oranje. De backs zijn de nieuwe buitenspelers geworden, die halen nog de achterlijn en geven voor met hun goede been”, vervolgt Van der Meijde, die wel begrijpt waarom er tegenwoordig vaak linkspoten op rechts staan en vice versa. “Je bent lastig te verdedigen voor een back en je krijgt meer kans om te schieten. Dus maak je eerder een goal. Dat telt voor een speler, daarmee val je op. Ik weet nog dat ik in één seizoen bij Ajax een stuk of zeventien assists gaf. Dat is leuk, maar het staat niet op het formulier.”

“Met zeventien doelpunten gaan de deuren echt voor je open.” Van der Meijde denkt dan ook niet dat er spoedig een rechtspoot vast op rechts zal gaan spelen. “Die tijd is voorbij, ik denk dat ik nooit een opvolger krijg. Hoewel, misschien dat een trainer ooit de rechtsback links zet en de linksback rechts. Waarom niet? Dan kun je die moderne buitenspeler beter verdedigen. Je blokt het schot en een voorzet met het zwakke been kan weinig kwaad.”

Noa Lang afgetest

“En dat dan die andere trainer reageert door gewoon weer een rechtspoot op rechts te zetten. Ja, ik zie het ineens voor me. Alleen als dat gebeurt, komt de ouderwetse buitenspeler terug.” Vorige maand mocht Noa Lang het nog proberen, tegen Gibraltar. Louis van Gaal meldde echter al dat dat niet voor herhaling vatbaar is. “Ik vond Lang niet goed spelen als rechtsbuiten. Het gaat tussen Malen en Bergwijn.”

Scoort Donyell Malen de openingstreffer vanavond? 5.5x je inleg bij bet365!

Heb jij liever een linkspoot of een rechtspoot op rechts?

  • Rechtspoot
  • Linkspoot
62+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie