Grapperhaus grijpt in na oplaaiend voetbalgeweld

Foto: Grapperhaus grijpt in na oplaaiend voetbalgeweld

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), KNVB, clubdirecteuren, burgemeesters, politie en Openbaar Ministerie hebben vandaag samen nieuwe regels in de strijd tegen het oplaaiende voetbalgeweld afgesproken. Dat maakt het Algemeen Dagblad op uit een brief van Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

“Zo moeten in alle stadions straks geavanceerde camera’s hangen die vandalen kunnen herkennen. Ook komt er een app waarmee hooligans die al een stadionverbod en een meldplicht hebben, kunnen aantonen dat ze niet in de buurt van hun club zijn”, opent het AD. Grapperhaus vult aan: “In stadions horen alleen de echte supporters en is geen ruimte voor misdragingen. Daarom is een gerichte aanpak met lik-op-stuk nodig.”

Als resultaat van het overleg kunnen  clubs, gemeenten en justitie nu sneller de schade aan bijvoorbeeld straatmeubilair en politiebusjes verhalen op de daders van het vandalisme. “Een deel van dat pakket is niet nieuw”, gaat het AD verder, “zo wordt er opnieuw voor elke wedstrijd een veiligheidsscreening gedaan door de club, de burgemeester, politie en OM. Dat was al gebruik, maar de check raakte in het slop nadat er door de coronamaatregelen lange tijd geen publiek welkom was bij voetbalwedstrijden. Als er geen groen licht komt voor een wedstrijd met publiek, kan de wedstrijd zonder (uit)publiek worden gespeeld. Ook kan de burgemeester de wedstrijd verbieden als de veiligheid te wensen overlaat.”


Nieuwe app & slimme camera’s

Ook de benoemde app voor mensen met een stadionverbod is niet geheel onbekend. “De KNVB kwam er al mee in 2016, een jaar nadat de digitale meldplicht voor hooligans wettelijk mogelijk werd. De ‘hooligan-app’, die werkte met een vingerafdruk om zeker te weten dat de telefoon niet door iemand anders werd gebruikt, werd ook al getest maar kwam er nooit. In het begin van 2022 moet er een pilot komen met de nieuwe app, die ook met een vingerafdruk of gezichtsherkenning gaat werken in een poging fraude te voorkomen.”

De ‘slimme camera’s’ hangen nu nog lang niet altijd in alle stadions. “Bij onderzoeken naar geweld blijkt dat beelden soms ‘kwalitatief onvoldoende’ zijn, vindt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Bij sommige clubs zijn betere camera’s nodig. De clubs moeten die apparatuur, eventueel samen met de gemeente, betalen. Ook kondigen het ministerie, KNVB, clubs, gemeenten, politie en OM vandaag een verdiepend ‘fenomeenonderzoek’ aan naar de achtergrond en toename van het recente voetbalgeweld”, aldus de krant tot slot.

Wedden op de Eredivisie? De hoogste odds vind je bij bet365!

Gaat dit helpen?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet..
160+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie