‘Promes zadelt Spartak met drama op’

Foto: ‘Promes zadelt Spartak met drama op’

Mocht Quincy Promes besluiten niet op te komen dagen bij de rechtszaken jegens hem kan Spartak Moskou hem maar beter met klem verzoeken toch wél te gaan. Dat stelt oud-voetballer Evgenyi Levchenko in gesprek met het Russische RB Sport. Want als Spartak dat zou steunen ‘zet het de club zelf ook in een kwaad daglicht’.

Het Openbaar Ministerie vervolgt Promes voor doodslag en hoopt natuurlijk dat hij bij de rechtszaken aanwezig zal zijn, zodat het proces op de gebruikelijke manier kan verlopen. “Als hij weigert op te dagen, zijn daar enorme consequenties aan verbonden. Hij wordt dan de toegang ontzegd tot een groot aantal landen. Alleen landen waar geen uitleveringsverdrag mee bestaat, blijven over.”

Als Promes níét acte de préséance geeft, dreigt een uitleveringsverdrag waardoor hij bij de eerste de beste stap over de Russische landsgrenzen opgepakt kan worden. “Als Spartak eraan meewerkt dat hij niet komt opdagen, loopt de internationale reputatie van de club een enorme deuk op. Ik voorzie grote problemen voor Promes als hij weigert mee te werken met de politie en het Openbaar Ministerie.”

‘Vreemd statement Spartak’

Donderdag benadrukte Spartak nog dat het Promes voorlopig gewoon blijft inzetten omdat hij ‘volledig gefocust is op de wedstrijden’. Controversieel én dubieus, vindt Levchenko. “Het wordt na zulk nieuws mentaal heel moeilijk voor Promes om zich te richten op de komende wedstrijden. Maar voetbal is de enige uitlaatklep die hij nog heeft. Het is een moeilijke situatie.”

Gesteld wordt dat Promes in aanmerking zou kunnen komen voor een Russisch paspoort, zodat hij in Rusland kan blijven. “Die optie is er, maar wil Spartak een speler hebben die, om het zacht uit te drukken, de wet heeft overtreden? Laten we eerlijk zijn: niemand wil geassocieerd worden met criminelen.”

Saskia Belleman

De Telegraaf-rechtbankverslaggever Saskia Belleman zei onlangs al dat ze verwacht dat de advocaat van Promes (Gerard Spong) de enige aanwezige zal gaan zijn. “Het nadeel van dat scenario is dat de advocaat niet op het familiefeest was. Promes is, samen met het slachtoffer, de enige die precies weet wat er is gebeurd, vragen kan beantwoorden en misverstanden uit de weg kan ruimen. Hij heeft daar een groot belang bij, want op poging doodslag staat een maximum straf van tien jaar.”

Wint Spartak Moskou dit seizoen de Russische competitie? De quote is 34.00!

Denk jij dat Promes aanwezig zal zijn bij de zaken?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet
189+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie