Feyenoord lachende Eredivisie-koploper na crash Ajax

Foto: Feyenoord lachende Eredivisie-koploper na crash Ajax

Feyenoord en Ajax staan zondag tegenover elkaar voor de eerste Klassieker dit seizoen. De Amsterdammers hebben met Steven Berghuis een speler die een bijzonder treffen tegemoet ziet, maar dat geldt ook zeker voor Arne Slot. De Feyenoord-trainer heeft de club weer terug naar de vaderlandse top gekregen. In de Klassieker kan Slot de kers op die taart zetten en, helemaal gezien het programma van PSV, na dit weekend zomaar de nieuwe koploper in de Eredivisie zijn. 

Feyenoord – Ajax is altijd een beladen duel, maar dit seizoen heeft het een extra randje. Dat heeft in eerste instantie te maken met Steven Berghuis. De aanvallende middenvelder van Ajax maakte voor 5,5 miljoen euro de overstap van De Kuip naar de Johan Cruijff ArenA. De gevoelige transfer werd hem niet in dank afgenomen door de supporters van Feyenoord, die reikhalzend uitkeken naar het moment dat Berghuis het veld in hun Stadion de Kuip zette. Hoewel de 29-jarige Oranje-international een basisplaats heeft bij Ajax de afgelopen maanden, kan je daar in ieder geval vanuit gaan. Dat Berghuis is vertrokken bij Feyenoord, is echter ook één van de belangrijkste redenen dat Feyenoord op dit moment zo goed meedraait in de top van de Eredivisie. 

Feyenoord – Ajax, De Klassieker in de Eredivisie

In veel opzichten zijn Feyenoord en Ajax op dezelfde manier aan het voetballen. Arne Slot (Feyenoord) en Erik ten Hag (Ajax) zijn twee trainers die het liefste niets aan het toeval overlaten, de aanvallende looplijnen zo uittekenen dat de bal altijd bij een man in scoringspositie eindigt en ze zorgen er op hetzelfde moment voor dat de defensieve balans (en dus ook zekerheid) gewaarborgd blijft. Dat Feyenoord kwalitatief een minder sterke selectie heeft dan de Amsterdammers maken de prestaties van de Rotterdammers nog een stukje specialer: helemaal als je het vergelijk met vorig seizoen trekt, is de ploeg in positieve zin onherkenbaar. De ploeg is dan geen jaar meer ongeslagen in de Eredivisie; Slot zorgde er in de eerste zestien wedstrijden wel voor dat zijn ploeg 36 punten verzamelde en Ajax alleen op doelsaldo voor zich moet dulden. 

Dat is een situatie waar Slot vaker heeft ingezeten: in het afgebroken corona-voetbalseizoen lag Slot met AZ op koers voor de landstitel. Door het coronavirus werd dat seizoen afgebroken en moest AZ op doelsaldo de eerste plek aan de Amsterdammers laten. Daarom kun je de aankomende tweestrijd tussen de aartsrivalen wellicht beter analyseren aan de hand van de wedstrijden die Slot als trainer van AZ tegen Ajax speelde dan de voorgaande wedstrijden van Feyenoord tegen Ajax. Dat komt eigenlijk door één groot verschil: de voorwaartse pressing van Slot zorgt ervoor dat Ajax te weinig tijd krijgt om in het vloeiende combinatievoetbalspel te komen, terwijl het het achterovergehang van Advocaat dit voetbal juist stimuleerde. 

Vooral door de nieuwe spelopvatting van Feyenoord belooft de eerste Klassieker van dit seizoen een interessant duel te worden. Beide ploegen spelen met een ‘open’ middenveld als ze in de opbouw zijn, waardoor er veel ruimtes liggen voor de omschakeling. Als je naar de kwaliteitsverhoudingen binnen de selecties kijkt, kun je ervanuit gaan dat Ajax het veldoverwicht zal hebben. Dat De Kuip niet vol zit met ruim vijftigduizend Feyenoord-fans, helpt de Amsterdammers misschien. Maar dat veldoverwicht komt Feyenoord in dit geval niet eens heel slecht uit als het gaat om het aankomende onderlinge duel. 

Middenveld-wedstrijd

Wanneer twee teams met eenzelfde formatie tegenover elkaar staan, krijg je vaak een wedstrijd die zich afspeelt op het middenveld. Hiervoor geldt over het algemeen: heb je het middenveld in handen, dan domineer je. De Amsterdammers en de Rotterdammers vullen deze drie spelersrollen op een andere manier in en daardoor kan er een bijzondere wedstrijd in de wedstrijd ontstaan. Er is één belangrijke overeenkomst te vinden tussen de spelersrollen op het middenveld van Feyenoord en Ajax: Fredrik Aurnses en Edson Álvarez zorgen er als meest defensieve middenvelder voor dat de balans in het elftal bewaard wordt en dat counters en omschakelmomenten onschadelijk gemaakt kunnen worden voordat ze beginnen. Hierbij moet wel vermeld worden dat de spelersprofielen van deze verdedigende middenvelders wel verschillen: Álvarez is veel meer een bal veroverende middenvelder, terwijl Aurnses deze rol meer als een hangende middenvelder / spelmaker voor de defensie invult en daardoor ook qua passing meer van offensieve invloed is dan zijn Ajax-collega. 

Dat is voor lopende spelers zoals Guus Til een sta-in-de-weg. De aanvallende middenvelder van Feyenoord met zijn loopvermogen en slimme -lijnen een plaag voor menig Eredivisie-defensie en dat zal voor Ajax ook niet anders zijn. Interessant wordt om te zien hoe Ajax gaat reageren op die loopacties van Til: op het moment dat Álvarez de 24-jarige middenvelder blijft volgen, zorgt de Mexicaan ervoor dat de passlijn door het centrum naar de spits helemaal open ligt, waardoor de Amsterdammers op het middenveld eigenlijk constant keuzes moeten maken. Dat is, helemaal wanneer Feyenoord vanuit een tegenaanval gevaarlijk kan worden, vragen om (grote) kansen tegen als je zelf de bovenliggende partij bent. 

Dat risico is nóg groter op het moment dat je een speler zoals Orkun Kökçü op het middenveld hebt staan. De Turks international kan zowel zelf ruimte creëren met een individuele actie als een medespeler in de ruimte wegsturen met zijn passes, waardoor Ajax Ryan Gravenberch eigenlijk moet opofferen om het de zelf opgeleide middenvelder van Feyenoord moeilijk te maken. Het fysieke voordeel van de Ajacied kunnen de Amsterdammers helpen in de persoonlijke duels op het middenveld, al is het wel de vraag of Gravenberch de discipline heeft om negentig minuten lang vanuit een taak te voetballen in plaats van zich door zijn talent te laten leiden. 

Underdog

Feyenoord kan die kwaliteiten in de rol als underdog goed gebruiken. De Rotterdammers hebben eigenlijk niets te verliezen: op het moment dat Ajax met de punten ervandoor gaat, ligt het in de lijn der verwachting en op het moment dat de Rotterdammers de ontwikkeling van de afgelopen maanden ook in de topwedstrijd met Ajax kunnen voortzetten, dan kunnen de Rotterdammers zich sinds lange tijd weer bovenaan de ranglijst melden. Dat laatste zal voor Feyenoord extra druk met zich meenemen, waardoor het op het zelfde moment ook een goede test is hoe het met het teammoraal en de mentale gesteldheid van de ploeg zit. 

Dat vooral Ajax moet winnen, is daarom in het grootste voordeel van Feyenoord. Ajax zal gaan jagen op een vroege goal en op het moment dat die uitblijft, zal Ten Hag zijn team meer risico laten nemen om die openingstreffer op het scorebord te krijgen. Dat is ook het moment dat Feyenoord écht kan gaan toeslaan, bijvoorbeeld door Cyriel Dessers voor de laatste twintig minuten van de wedstrijd in te brengen. De Belgische spits is dit seizoen al een effectieve pinchhitter gebleken en kan dat neusje voor de goal in de slotfase van de Klassieker, wanneer de Ajax-verdedigers moegestreden zijn, profiteren van de extra ruimte in de defensie. 

Dat PSV in RKC Waalwijk een tegenstander treft waar de Eindhovenaren het spel moeten maken, ligt puntverlies voor de ploeg van Roger Schmidt altijd op de loer. Daardoor kan Feyenoord zichzelf helpen door niet te willen domineren zoals het dit seizoen al zo vaak gedaan heeft en kan het, mede door resultaten op de andere velden, zich opmaken voor (minimaal) een week als koploper van de Eredivisie.

De Klassieker kan ook jou iets moois opleveren! Zet in bij bet365 en win samen met je club!

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie