Loting WK 2026 kwalificatie

WK 2026 kwalificatie

Hoewel landen in overige continenten al volop in de strijd zijn om WK 2026 plekken te bemachtigen, lopen we in Europa een beetje achter. De loting van de WK 2026 kwalificatie is nog niet geweest. De WK kwalificatie-poules zijn dan ook nog niet bekend.

Hier komt echter snel verandering in! In december 2024 vindt namelijk de loting plaats van de Europese WK kwalificatie. We weten binnenkort dus tegen welke landen het Nederlands elftal moet gaan strijden voor een plek op het WK in Amerika, Canada en Mexico. Kans op een plek op het WK is op papier groter dan voorheen. Er nemen namelijk 48 landen deel aan het toernooi. In 2022 was dit nog 32.

16 Europese landen naar het WK

Vanuit Europa (UEFA) mogen 16 landen deelnemen aan het WK 2026. De kwalificatiewedstrijden voor deze Europese landen beginnen in maart 2025 en lopen door tot maart 2026. In totaal doen 54 landen mee aan de strijd om een plek (Rusland is uitgesloten vanwege een schorsing en niet mag deelnemen aan de kwalificatie). Tijdens het WK 2022 in Qatar mochten er nog slechts 13 landen meedoen aan het WK.

Potindeling WK kwalificatie loting

De potindeling voor de UEFA WK 2026-kwalificatie wordt gebaseerd op de FIFA-ranglijst van deelnemende landen op het moment van de loting. De sterkste teams worden in pot 1 geplaatst, met de hoogste kans op een gunstige loting. De lager gerangschikte landen komen hierdoor in de lagere potten.

  1. Indeling op basis van FIFA-ranglijst: De 54 Europese landen worden verdeeld over zes potten. Teams in pot 1 zijn de hoogst gerangschikte landen, terwijl pot 5 bestaat uit de landen met de laagste rangschikking.
  2. Evenwichtige groepsverdeling: Elk land wordt willekeurig aan een groep toegewezen. Er worden 12 groepen gevormd met elk vier of vijf teams, afhankelijk van de verdeling.
  3. Geografische en politieke restricties: Bij de loting worden teams uit dezelfde potten in verschillende groepen geplaatst. Bepaalde landen kunnen vanwege politieke redenen niet tegen elkaar spelen (bijvoorbeeld Rusland en Oekraïne wanneer Rusland niet geschorst zou zijn).
Pot 1Pot 2Pot 3Pot 4Pot 5
N.B.N.B.N.B.N.B.N.B.
N.B.N.B.N.B.N.B.N.B.
N.B.N.B.N.B.N.B.N.B.
N.B.N.B.N.B.N.B.N.B.

WK kwalificatie format

De eerste ronde volgt een bekend format, waarbij 12 groepen worden gevormd met vier of vijf teams. De winnaars van elke groep plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. Dit maakte FIFA onlangs bekend.

De resterende vier plekken worden bepaald via een UEFA play-offtoernooi met 16 teams. Dit toernooi bestaat uit de 12 nummers twee van de kwalificatie groepen en de vier best gerangschikte winnaars van de UEFA Nations League-divisies.

  • Nummers 1 plaatsen zich direct voor het WK (12 landen)
  • Nummers 2 doen mee aan Play-off toernooi (12 landen)
  • 4 beste winnaar uit Nations League doen mee aan PLay-off toernooi (4 landen)

De 16 landen die strijden in het Play-off toernooi via 4 mini toernooitjes (halve finale en een finale). De geplaatste landen spelen in de halve finale sowieso een thuiswedstrijd. Een loting bepaalt welk land in de finale thuis speelt. De 4 landen die de finale weten te winnen, plaatsen zich alsnog voor het WK 2026.