WK 2026 poules

WK 2026 kwalificatie

Maarliefst 48 landen doen dit WK mee. Nog nooit eerder deden er zoveel landen mee aan een wereldkampioenschap. Deze landen zijn verdeeld in 12 WK 2026 poules met 4 landen per poule. In Poule A t/m L worden in totaal 72 wedstrijden gespeeld!

De WK kwalificatiereeks loopt tot 31 maart 2026. Tot die tijd weten we nog niet welke landen exact zullen meedoen aan het eindtoernooi. Wat we al wel weten is hoe het WK speelschema in elkaar steekt en hoe het toernooiverloop in zijn werk gaat. Op deze pagina vind je alles omtrent de WK 2026 poules.

Poule A

Bekijk ook de uitslagen en het resterende programma van poule A.

Poule B

Poule C

Poule D

Poule E

Poule F

Poule G

Poule H

Poule I

Poule J

Poule K

Poule L

Beste nummers 3

Regels bij gelijke stand in de groep

Tijdens de groepsfase kan het voorkomen dat meerdere teams op hetzelfde puntenaantal eindigen. In dat geval zijn er regels opgesteld om te bepale welk team het voordeel krijgt. In het geval van een gelijke stand in de groepsfase van het WK 2026, wordt de rangschikking bepaald door verschillende criteria.

  1. Eerst wordt gekeken naar het onderlinge doelsaldo.
  2. Als dit gelijk is, tellen de meeste gescoorde doelpunten.
  3. Indien teams nog steeds gelijk staan, worden onderlinge resultaten gebruikt om een onderscheid te maken. Dit gebeurt door te kijken naar het aantal punten behaald in wedstrijden tussen de betrokken teams, gevolgd door hun doelpuntensaldo en het aantal doelpunten in die onderlinge wedstrijden.
  4. Als er dan nog steeds geen verschil is, worden fair play-regelement toegepast. Hierbij worden gele en rode kaarten omgezet in negatieve punten.
    • Gele kaart = -1 punt
    • Rode kaart als gevolg van 2 keer geel = -3 punten
    • Directe rode kaart = -4 punten
    • Gele kaart + directe rode kaart = -5 punten
  5. Uiteindelijk, als alle criteria gelijk blijven, kan een lottrekking beslissen welk team doorgaat.