Johan Derksen

Johan Derksen is een sportjournalist, tv-persoonlijkheid en oud-profvoetballer. Hij werd vooral bekend door als hoofdredacteur van weekblad Voetbal International aan te schuiven in talkshows. Sinds januari 2022 is De Snor te zien in het dagelijkse programma Vandaag Inside.

  • Johan Derksen is een vaste waarde in de talkshow Vandaag Inside
  • In dit programma zorgde de journalist meermaals voor grote ophef
  • Hij was eerder hoofdredacteur van weekblad Voetbal International
  • Derksen voetbalde voor Go Ahead Eagles, SC Cambuur, VVV-Venlo, HFC Haarlem, SC Meppen en MVV Maastricht

Voetbalcarrière Johan Derksen

Johan Gerrit (Johan) Derksen werd op 31 januari 1949 geboren in het Gelderse Heteren. Zijn vader werkte als adjudant bij de rijkspolitie, waardoor hij op jonge leeftijd al verhuisde naar de provincie Drenthe. Daardoor wisselde hij ook van amateurclub: SODO Heteren werd ingeruild voor Nieuw Buinen. Als amateurvoetballer kwam hij eveneens uit voor Rolder Boys. Met die club werd hij in 1965 kampioen in de Vierde Klasse ten koste van het Bakkeveen van Riemer van der Velde, de latere voorzitter van sc Heerenveen.

Derksen speelde zich als amateur in de kijker bij clubs uit het betaald voetbal. Tijdens het seizoen 1966-1967 werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles, maar in Deventer lukte het hem niet om de A-selectie te bereiken. In 1968 koos Derksen al voor een nieuw avontuur: SC Cambuur. In Leeuwarden werd hij populair dankzij zijn keiharde manier van spelen, al kon niet iedereen dat waarderen. Bij Cambuur mocht hij in zijn laatste seizoen zelfs de aanvoerdersband om zijn arm dragen.

Van Veendam naar Limburg

In de zomer van 1972 maakte Derksen de overstap naar SC Veendam. In de daaropvolgende seizoenen verspeelde hij alle goodwill bij Cambuur door zijn directe tegenstander Johan Vlietstra in beide wedstrijden uit de wedstrijd te schoppen. Een seizoen later raakte Sietze Visser door zijn toedoen óók geblesseerd, waardoor de Cambuur-fans zich in woord en gebaar tegen hem keerden. Dankzij een obsceen gebaar richting de tribunes had de spelersbus van Veendam zelfs politiebegeleiding nodig om veilig uit Leeuwarden te komen.

De KNVB schorste Derksen voor vier wedstrijden. Veendam besloot hem op de transferlijst te plaatsen, maar trainer Cor van der Gijp (de oom van René) weigerde hem naar VVV-Venlo te laten vertrekken. Tijdens het seizoen 1973-1974 kwam de relatie tussen eerstedivisionist Veendam en Derksen alsnog ten einde. In het Nieuwsblad van het Noorden en Voetbal International maakte de linksback gehakt van zijn medespelers en het bestuur, waardoor de clubleiding niets meer van hem wilde weten.

Derksen verhuisde in januari 1975 voor zesduizend gulden naar HFC Haarlem, op dat moment een Eredivisie-club. Ondanks zijn winnende goal tegen FC Wageningen (3-2) op 31 maart 1975 degradeerden de Haarlemmers dat seizoen naar de Eerste Divisie. Zijn Eredivisie-bijdrage bleef zodoende beperkt tot een half seizoen en één goal. Haarlem keerde binnen een jaar terug op het hoogste niveau, maar dat avontuur ging aan hem voorbij. Derksen sloot na een kortstondig avontuur bij SV Meppen (Duitsland) in 1977 af bij MVV Maastricht.


Mediacarrière Johan Derksen

Al tijdens zijn periode als voetballer was Derksen actief als journalist. Hij schreef voor De Noord-Ooster, de Winschoter Courant, het Haarlems Dagblad en bij het Nieuwsblad van het Noorden. Ook kwam hij terecht bij Voetbal International, waar hij aanvankelijk als ‘Gerrit Westers’ en ‘Freek Zoontjes’ zijn reportages afleverde. In 1977 werd Derksen in vaste dienst genomen door het weekblad.

Derksen had in de jaren tachtig een onthullende reportage over FC Groningen en diens voorzitter Renze de Vries. Hierover vertelde hij later in diens boek Derksen: “Journalistiek is het natuurlijk top. Nu denk ik: de sociale ramp die het met zich meebracht voor de betrokkenen stond niet in verhouding tot het journalistieke belang. Drie bestuursleden hebben een gevangenisstraf gekregen. De een had een grote scheepswerf die failliet ging, de ander had een vrouw die het niet aankon en zelfmoord pleegde. En Renze zelf is gebroken en totaal berooid gestorven.”

Hoofdredacteur VI

In 2000 werd Derksen hoofdredacteur van Voetbal International. Hij kreeg ook een vaste column in het weekblad, waarin hij menigeen tot het bot afzaagde. Zelfs René van der Gijp was in de zomer van 2014 aan de beurt. Het duo zat in die tijd dagelijks aan tafel voor de WK-reeks van het gelijknamige tv-programma Voetbal International, maar desondanks schreef Derksen in het blad over Van der Gijp: “Hij vertoont megalomane trekjes, waant zich een Hollywood-ster en klaagt voortdurend bij de RTL-directie over Wilfred (Genee, red.) en mij.”

In augustus 2013 zwaaide Derksen af als hoofdredacteur van VI. Het was de bedoeling dat hij nog tot en met 2017 zou aanblijven als columnist, maar door onenigheid met de toenmalige redactie werd deze samenwerking in september 2014 verbroken. Derksen werd op staande voet ontslagen toen hij in de VARAgids opperde om een nieuw voetbaltijdschrift te lanceren, waardoor hij contractuele afspraken zou hebben geschonden.

Televisiewerk

Als VI-redacteur verdiende Derksen als vijftiger een kans op televisie. Tussen 1999 en 2001 was de journalist te bewonderen in Sport aan Tafel, dat destijds door Ruud ter Weijden werd gepresenteerd. Ook Hugo Camps was een vaste gast in dit programma. Opvolger Sunday United verdween al snel van de tv, maar onder de naam Voetbal Insite werd alsnog een succesvolle doorstart tot stand gebracht. Ter Weijden werd als presentator opgevolgd door Wilfred Genee.

Voetbal Insite groeide uit tot een populaire voetbaltalkshow. Het programma kreeg later de naam Voetbal International, waarna het achtereenvolgens als Voetbal Inside en Veronica Inside op de televisie verscheen. In 2011 zorgde Derksen samen met Genee en Van der Gijp voor een gigantisch succes door de Gouden Televizier-Ring te winnen met de voetbaltalkshow. Alleen in 2019 moest hij een aantal uitzendingen missen door in huis van de trap te vallen, waardoor hij een hersenschudding en een gebroken arm opliep.

Derksen kondigde in 2021 zijn afscheid als voetbalanalist aan. Hij verklaarde geen zin meer te hebben om wekelijks over voetbal te praten, waarna Genee en Van der Gijp overstag gingen door een nieuw concept aan te gaan: Vandaag Inside. In het nieuwe SBS-programma werden de dagelijks thema’s doorgenomen.

René van der Gijp, Wilfred Genee en Johan Derksen
Met Wilfred Genee en René van der Gijp (Pro Shots)

Controverse

Derksen omschrijft zichzelf als de stem van ‘het gewone volk’. Dat heeft meer dan eens voor een tv-rel gezorgd. Derksen werd meermaals als racist bestempeld. In april 2016 verklaarde De Snor bijvoorbeeld dat er ‘heel wat clubs naar de kloten zijn gegaan omdat ze in een wijk liggen met veel Marokkaanse gezinnen’, waar hij in oktober van datzelfde jaar rond de Zwarte Pieten-discussie vertelde dat ‘juffrouwtje Simons (Sylvana Simons, red.) zo trots als een aapje door het land rent’.

Nederland viel In juni 2020 opnieuw over Derksen heen. In Veronica Inside werden beelden getoond van een Black Lives Matter-demonstratie, waar rapper Akwasi stevige woorden verkondigde over Zwarte Piet. Later die avond werd een demonstant in Leeuwarden getoond in een Zwarte Pieten-pak. “Weten we zeker dat het niet Akwasi is?”, vroeg Derksen. Dit leidde tot een grote rel. De selctie van het Nederlands elftal boycot de interview met de talkshow sindsdien, waar ook enkele sponsors afhaakten. Er werd een speciale uitzending gewijd aan racisme, waarin Derksen zich niet gesteund voelde door Genee. Pas na ingrijpen van Talpa-baas John de Mol werd de vrede langzaamaan weer getekend.

Kaarsincident

De vooralsnog grootste rel dateert van 2022. Op 26 april van dat jaar kwamen de beschuldigingen aan het adres van Johnny de Mol ter sprake, waarna Derksen aangaf dat iedereen zijn jeugdzondes heeft. Dat leidde tot een controversiële anekdote na een avond stappen: “Ik ben er niet trots op, maar zulke dingen gebeuren als je jong bent. We zijn weggegaan en die juffrouw lag bewusteloos op zo’n bank en daar stond zo’n grote kaars en die hebben we d’r in gestopt en zijn we weggegaan. Daar zou je nu gevangenisstraf voor krijgen.”

Het kaarsverhaal leidde tot grote verontwaardiging in Nederland. Derksen werd als verkrachter betiteld, sponsoren haakten af uit angst voor reputatieschade en een aantal gasten besloot de samenwerking op te zeggen. Een dag na zijn veelbesproken anekdote nuanceerde Derksen zijn verhaal: “Het was zo’n hele grote duizend-urenkaars, op zo’n grote sokkel. Die waren toen heel populair. Die hebben we tussen haar benen gezet. Die stond zo de lucht in. Ik heb haar daarmee niet gepenetreerd.”

Derksen weigerde publiekelijk zijn excuses aan te bieden. Uiteindelijk liepen de emoties zó hoog op dat het Vandaag Inside-tro besloot om te stoppen, nadat de hoofdrolspeler er geen trek meer in had. Talpa-baas John de Mol besloot opnieuw in te grijpen, waarna het programma op maandag 16 mei 2022 weer terugkeerde op televisie.

Ander tv-werk

Derksen heeft ook andere werkzaamheden verricht op televisie. Hij fungeerde als voetbalanalist bij wedstrijden in de Champions League, Europa League en de Conference League. Namens Eredivisie Live nam hij samen met Genee een reeks van Doordekken op, terwijl hij ook enige tijd zijn eigen programma Derksen & … op de buis bracht.

Uitgeverij

Samen met Michel van Egmond en dochter Marieke heeft Derksen een eigen uitgeverij opgericht: Voetbal Inside Boeken. Met steun van het gelijknamige voetbalprogramma werden bestsellers over René van der Gijp, Wim Kieft en Andy van der Meyde op de markt gebracht. In mei 2021 verscheen ook een biografie over Derksen zelf, geschreven door Van Egmond en Antoinnette Scheulderman.


Johan Derksen privé

Johan Derksen is bezig aan zijn derde huwelijk. Zijn eerste huwelijk was met Linda Derksen, met wie hij dochter Marieke kreeg. Zij overleed na een val van de trap. In het tv-programma Waar is De Mol? verklaarde hij later: “Ik vond haar toen ik ’s nachts thuiskwam van een wedstrijd. Ze is achterover gevallen om dozen naar boven te brengen en is haar evenwicht verloren. Ze raakte met haar achterhoofd een traptrede onder haar. En die klap werd haar fataal.”

Over zijn tweede relatie met Agnes is veel minder bekend. In zijn biografie komt zij nauwelijks ter sprake. “Ik heb daar helemaal geen zin in. Mijn tweede huwelijk was een vergissing, maar dat is dertig jaar geleden.” Wel kwam hier een tweede dochter uit voort: Anoeska. In november 1996 trouwde hij voor de derde keer en ditmaal met Isabelle Pikaar, met wie hij nog altijd samen is.

Muziek

Derksen fungeerde in de jaren negentig als manager van Cuby + Blizzards, een band van zijn jeugdvriend Harry Muskee. Muziek vormt een rode draad door zijn leven. Zo maakte hij een achtdelige serie Derksen on the Road, waarin hij op bezoek ging bij grondleggers van de Nederlandse popmuziek. Derksen is ook betrokken geweest bij een aantal theatervoorstellingen, was als organisator betrokken bij het Holland International Blues Festival in zijn woonplaats Grolloo en is daarnaast jarenlang te horen geweest op verschillende radiostations.

Laatste update: 6 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie