’80 miljoen-uitdaging voor Ajax’

Foto: ’80 miljoen-uitdaging voor Ajax’

Bij Ajax is de financiële situatie zeer zorgelijk. Dat meldt Jeroen Stekelenburg in het programma Studio Voetbal. De voetbalverslaggever verwacht dat Ajax volgend jaar dieprode cijfers gaat presenteren, terwijl de Amsterdammers over het jaar 2023-2024 ook al een slordige tien miljoen euro verlies leden. Dat verlies bleef nog binnen de perken, mede door de verkoop van Mohammed Kudus, Edson Álvarez en Jurriën Timber.

Zorgelijke financiële situatie bij Ajax

“Dat is geen verrassing, want dat zat eraan te komen”, begint Stekelenburg bij Studio Voetbal over de verslechterde financiële situatie van Ajax. “Ze hebben er ook wel voor gewaarschuwd. Het is wel een hele zorgelijke situatie bij Ajax. Het is niet zo, en dat wordt ook wel eens gesuggereerd, dat ze op de afgrond afstevenen. Zo erg is het niet, want Ajax heeft wel wat spek op de botten. Ze zijn zich er intern ook wel van bewust dat het zorgelijk is. Dus er moet gekort gaan worden op heel veel vlakken, zoals spelerssalarissen.”

Stekelenburg stelt dat Ajax de begroting erg risicovol heeft ingericht. “Eigenlijk op Champions League-niveau. De salarissen zijn van Champions League-niveau, een aantal aankopen zijn dat ook geweest. Als je dat niet haalt dan mis je de miljoenen die we allemaal wel weten, de startpremie van ruim veertig miljoen euro.” De verslaggever ziet bovendien nog een nadeel voor Ajax. “Maar wat er ook gebeurt is dat de transfers zakken in waarde, want je hebt een veel minder mooie etalage om je spelers in te zetten. Dus dat werkt overal door. Ajax heeft nu voor het tweede seizoen op rij de Champions League gemist.”

Ajax heeft tientallen transfermiljoenen nodig

Het verlies over het afgelopen boekjaar had volgens Stekelenburg nog veel hoger kunnen uitvallen. “In deze cijfers zit nog de verkoop van Kudus, Alvarez en Timber en dan kom je dus op een tekort van tien miljoen uit. In het volgende boekjaar zit ook geen Champions League, want dat spelen ze nu niet. Zeg maar wat je dan moet verkopen om onder de twintig, dertig of veertig miljoen verlies te blijven. Dat wordt echt een uitdaging.”

Presentator Sjoerd van Ramshort begint over een bedrag van veertig a vijftig miljoen, maar dat kan nog niet genoeg zijn volgens Stekelenburg. “Zeker en veel meer eigenlijk.” Van Ramshorst spreekt vervolgens van tachtig miljoen euro om quitte te draaien. “Ja, precies. Dus volgend jaar bij Ajax ook rode cijfers. Ze moeten daar gewoon gaan bezuinigen”, besluit Stekelenburg.

Zie jij Ajax volgend seizoen voor 80 miljoen aan spelers verkopen?

  • Ja, moet lukken
  • Nee, met maximaal 50 miljoen mogen ze blij zijn
  • Nee, ze komen niet verder dan 30 miljoen
412+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie