90 minuten Dies Janse: nieuw talent klopt op de deur bij Ajax

Foto: 90 minuten Dies Janse: nieuw talent klopt op de deur bij Ajax

Doordat verschillende spelers rust kregen bij Ajax tegen Heerenveen maakte het grote publiek kennis met Dies Janse. De achttienjarige Zeeuw liet zich positief zien tijdens zijn debuut en was met een slimme actie zelfs bepalend bij het enige doelpunt. SoccerNews richtte 90 minuten de blik op de veelbelovende verdediger.

Verslag van debuut Dies Janse tegen SC Heerenveen

De naam van Dies Janse ging tijdens de voorbereiding al rond als een speler om in de gaten te houden. De centrale verdediger viel op tijdens de voorbereiding en als beloning werd zijn contract opengebroken. Tegen Heerenveen maakte hij zijn officiële debuut, weliswaar als linksback. Francesco Farioli legde bij ESPN uit waarom. “Dies is een intelligente speler. Hij is erg lang en snel. Hij is normaal geen linksback, maar hij heeft de mentaliteit en het inzicht om op meerdere posities te kunnen spelen. Ik heb er vertrouwen in dat hij een goede eerste wedstrijd zal spelen.”

Janse was er klaar voor, maar kreeg in de eerste minuut wel meteen een waarschuwing. Heerenveen was meteen dreigend, omdat Janse zijn tegenstander Danilo Al Saed de ruimte gaf voor een voorzet. Remko Pasveer hielp de debutant een handje en onderschepte de bal. Bij het volgende moment waarop Al Saed de zestienmeter in dribbelde, wachtte Janse hem op en tackelde hij op het juiste moment. In zijn vervolgactie werd hij geblokt en kreeg hij een vrije trap mee, door het thuispubliek gewaardeerd met een applaus. 

In balbezit deed Janse goed mee in het rond laten gaan van de bal. Eén keer verloor de jeugdinternational in de eerste helft balbezit na een mislukte combinatie met Youri Baas, maar samen met zijn ploeggenoten veroverde hij de bal ook snel terug. Zijn tegenstander Al Saed kwam later tot één schot omdat Janse veel meters naar achter liep, maar hij maakte de ruimtes daarmee zo klein dat de hoek te moeilijk was voor de aanvaller van Heerenveen.

Belangrijke opzet naar 1-0

Vlak voor rust kwam zijn beste moment. Janse werd rond de middellijn iets te kort aangespeeld, deed alsof hij instapte en ging na een lichaamsschijnbeweging Denzel Hall voorbij. De opkomende verdediger vond de vrijstaande Branco van den Boomen, die opende op Mika Godts, die kon terugleggen op de scorende Kristian Hlynsson. Reden voor Janse om met gebalde vuist in de lucht te juichen. Ook coach Farioli was zichtbaar blij. De Italiaan riep zijn pupil bij het teruglopen wat complimenten of nieuwe instructies toe.

Niet lang na rust liet Janse zich weer zien in aanvallend opzicht. Hij stoomde op aan de linkerkant, ging over Godts heen en kreeg de bal rond de achterlijn. Zijn teruggetrokken voorzet was op maat, maar Anton Gaeei kwam niet tot een goed schot. Dat Heerenveen moeite had met Janse was duidelijk en bleek uit het feit dat zijn directe tegenstander Al Saed naar de andere kant werd gewisseld. Maar ook de nieuwe rechtsbuiten Jacob Trenskow werd door de Ajacied in toom gehouden.

Perspectief

Zo zagen de supporters in de Johan Cruijff Arena eindelijk weer een nieuw talent uit eigen jeugd. Een typische Ajax-verdediger, waar de club mogelijk veel plezier aan kan beleven. Het is alleen de vraag hoe vaak Janse dit seizoen al in de basis zal staan. De concurrentie op linkscentraal en linksback is groot met Jorrel Hato, Youri Baas, Ahmet Kaplan en de nog niet verkochte Borna Sosa en Owen Wijndal. Het jonge talent beseft dat zelf ook en liet eerder weten zo veel mogelijk minuten te willen maken bij Jong Ajax en als de kans zich voordoet in Ajax 1. Aan Janse de taak om net zo lang op de deur te kloppen tot die helemaal opengaat.

Breekt Janse dit seizoen door in Ajax 1?

  • Ja, hij kan het aan.
  • Nee, te veel concurrentie.
301+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie