Ajax dankzij hattrick Akpom langs Jagiellonia Bialystok

Ajax heeft in de play-offs van de Europa League goede zaken gedaan. Op bezoek bij Jagiellonia Bialystok boekte het team van Francesco Farioli een overtuigende overwinning (1-4). De score had echter nóg hoger kunnen uitvallen, als de uitclub scherper was geweest.

Ajax draait achterstand om

De regerend kampioen van Polen ging uitstekend van start en zette Ajax direct onder druk. De Amsterdammers hadden daar moeite mee en kwamen binnen vijf minuten al op een achterstand te staan. Waar Remko Pasveer uit een hoekschop eerst nog redding bood, maakte Adrián Diéguez alsnog de openingstreffer.

Ajax was even van het padje af, maar enkele minuten later stond het alweer gelijk. Steven Berghuis, die op het middenveld begon, had een schitterende steekpass op Chuba Akpom in huis. De Britse centrumspits twijfelde geen moment en schoot de bal snoeihard achter doelman Sławomir Abramowicz: 1-1.

Nog binnen het half uur stond ook de 1-2 op het scorebord. Mika Godts kopte de bal bij de tweede paal binnen en zette Ajax op een voorsprong. In het laatste kwartier van de eerste helft kreeg de Belg nog een aantal kansen om tot scoren te komen, maar de vleugelaanvaller had veelal net te lang de tijd nodig om te schieten.

Jagiellonia Bialystok vrijwel uitgeschakeld

De bezoekers deden zichzelf kortom tekort. Na de theepauze was het dan ook het doel van Ajax om het af te maken. De Poolse thuisclub bleef moeite houden om de opponent in toom te houden en kon na een uur spelen een derde Amsterdamse treffer niet voorkomen. Berghuis mikte op Abramowicz, waarna Akpom raak schoot.

Toen Akpom twintig minuten voor tijd via een strafschop ook de vierde treffer binnen werkte, was het duel gespeeld. Tien minuten later kreeg Ajax opnieuw een penalty. Aangezien Akpom al naar de kant was gegaan, mocht ditmaal Godts aanleggen. De Belg was minder scherp en miste.

Voor Jagiellonia Bialystok moet er volgende week in de Johan Cruijff ArenA desondanks een wonder gebeuren om een uitschakeling nog te voorkomen. Het moet dan met minimaal drie doelpunten verschil winnen. De kans is dan ook groot dat Ajax zich plaatst voor de hoofdfase van de Europa League, terwijl de Polen terugstromen naar de Conference League.

Scoreverloop: 1-0 (5′) Adrián Diéguez, 1-1 (9′) Chuba Akpom, 1-2 (27′) Mika Godts, 1-3 (61′) Chuba Akpom, 1-4 (69′) Chuba Akpom