Verrassende Ajax-exit in de maak

Foto: Verrassende Ajax-exit in de maak

De kans is groot dat Branco van den Boomen aan het begin van het competitiejaar niet meer bij Ajax voetbalt. Waar verschillende clubs geïnteresseerd in hem zijn, staan de Amsterdammers eveneens open voor zijn vertrek. Het is voor Ajax een logisch gevolg voor de situatie waarin het zit.

Inside: Ajax met Van den Boomen op twee gedachten

Het is een bijzondere transferperiode voor de Nederlandse recordkampioen. Enerzijds werkt technisch directeur Alex Kroes hard aan de samenstelling van de selectie voor het komende seizoen. Na twee dramatische voetbaljaren, waarin het respectievelijk op de derde en vijfde plaats in de competitie eindigde én Europees weinig wist te bewerkstelligen, wil Ajax dit seizoen eindelijk weer eens omhoog kijken op de ranglijst. Kroes wil zowel de karakters als leeftijden beter in balans krijgen, maar wordt flink beperkt door de omstandigheden.

Lang heeft Ajax er namelijk financieel niet zo slecht voorgestaan als deze zomer. Kroes heeft met de raad van commissarissen en overige directieleden afgesproken dat hij eerst spelers gaat verkopen, alvorens hij de transfermarkt op gaat voor versterkingen. Bovendien is er slechts een beperkt budget beschikbaar om nieuwe jongens in huis te halen, waardoor de technische man binnen de vereniging zeer creatief moet zijn om Ajax weer omhoog te helpen. Voor Kroes ligt dan ook een loodzware opgave, die niet zomaar te volbrengen is.

Daar komt nog eens bij dat Kroes te maken heeft met de aankopen van Sven Mislintat. Meer dan tien spelers staan pas sinds een jaar onder contract en hebben daarom nog een langdurige verbintenis. Mede door hun teleurstellende prestaties van afgelopen seizoen én het torenhoge bedrag dat Ajax heeft neergelegd om hen in te lijven, is het vrijwel onmogelijk om geen verlies te maken. Hoewel voor Francesco Farioli duidelijk is dat hij van de meesten geen gebruik wil maken, is het verkopen van de betreffende mannen een lastige opgave.

Zoektocht Kroes naar alternatieven

Om toch geld in het laatje te krijgen, heeft Kroes besloten om ook naar de overige spelers te kijken. Al eerder kwam naar buiten dat Steven Bergwijn en Brian Brobbey mogelijk moeten vertrekken, hoewel Ajax hen het liefste wil behouden. Hetzelfde geldt naar verluidt voor Branco van den Boomen. Farioli heeft de controlerende middenvelder niet in zijn hoofd zitten als eerste keuze op een van de drie posities, maar wil hem graag behouden voor de rol van invaller. Kroes zou intussen echter door hebben dat hij wat op Van den Boomen kan verdienen en aan een transfer denken.

Volgens Foot Mercato heeft Ajax contact met LOSC Lille, terwijl ook enkele Spaanse clubs interesse in hem hebben. Aangezien hij een jaar geleden nog transfervrij de overstap maakte naar Amsterdam, kan zijn huidige werkgever flink op hem verdienen. Het is geld dat voor een gedeelte besteed kan worden aan het aantrekken van een versterking en dat ziet Kroes logischerwijs wel zitten, alleen al omdat over twee weken de eerste confrontatie in de zeer belangrijke voorronde van de Europa League tegen Vojvodina op het programma staat.

Met Van den Boomen zou Ajax een speler laten gaan die er gedurende het vorige voetbaljaar niet in slaagde om zich in het eerste team te vechten. Dat had voor een belangrijk gedeelte te maken met de knieblessure die hij opliep, maar met zijn 28-jarige leeftijd had zijn club in ieder geval meer leiderschap en stabiliteit op het veld verwacht. Ajax is kortom tot de conclusie gekomen dat Van den Boomen zeker een goede aanvulling is op de huidige selectie, alleen dat het vertrek van de Nederlander ook geen ramp zou betekenen.

Branco van den Boomen vorig seizoen in actie namens Ajax.

Vervroegd afscheid Van den Boomen

Een nieuwe hoofdtrainer betekent doorgaans nieuwe kansen en uitdagingen, maar bij Van den Boomen lijkt intussen het besef te zijn ingedaald dat een vertrek beter zou zijn. Voor de camera van Ziggo Sport reageerde hij in eerste instantie verbaasd op een vraag over een mogelijke transfer. Al snel kwam in zijn antwoord naar voren dat hij alle mogelijkheden openlaat en dat hij dan ook niet onwelwillend tegenover een vervroegd afscheid van Ajax zou staan, al moet het dan wel een club zijn waar hij de komende jaren veel speeltijd kan opdoen.

“Ik ben een beetje verbaasd door de vraag, maar in principe is dat niet de insteek. We weten dat in de voorbereiding van alles kan gebeuren”, stelde Van den Boomen, die hintte op speeltijd. “Als dat bij Ajax is, is dat voor mij de beste optie. Voor nu vecht ik voor mijn plek. Ik heb het gevoel dat ik dicht tegen een basisplek aanzit. Voor mij is er geen reden om weg te gaan. Er zijn best veel jongens die vorig jaar niet alles gespeeld hebben. Iedereen is aan het kijken of hij kan spelen. Maar als je van het spelletje houdt, ga je wel voor speelminuten. Ik ben benieuwd wat er gaat komen.”

Voor Farioli hoeft Van den Boomen, die vorig seizoen tot 29 officiële wedstrijden in de hoofdmacht kwam, niet direct weg, maar nóg belangrijker voor de oefenmeester is dat zijn gewenste versterkingen naar de Johan Cruijff ArenA komen. Hoe eerder dat gerealiseerd is, hoe sneller hij zijn speelwijze volledig kan implementeren. De komende weken is het daarom goed mogelijk dat het vertrek van de Nederlandse middenvelder in een stroomversnelling terechtkomt en dat zijn terugkeer in Amsterdam maar beperkt zal blijven tot één seizoen.

Is Van den Boomen goed genoeg aan Ajax?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik vind van niet
2192+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie