Ajax maakt met Traoré de problemen alleen maar groter

Foto: Ajax maakt met Traoré de problemen alleen maar groter

Bertrand Traoré keert waarschijnlijk terug naar Ajax. De man die in het seizoen 2016-2017 al eens een goede indruk maakte in de Johan Cruijff ArenA, moet de nieuwe selectie van Francesco Farioli meer evenwicht bieden. Bij zijn komst ziet Ajax echter een zeer belangrijk onderdeel over het hoofd, waardoor de kans groot is dat Traoré gaat mislukken.

Opinie: Ajax slaat plank volledig mis met aantrekken Bertrand Traoré

De gedachte van technisch directeur Alex Kroes is goed voor te stellen. Kroes is tot de conclusie gekomen dat het team bestaat uit te weinig jongens van boven de 25 jaar oud, waardoor ervaren spelers moeten komen. Gezien het feit dat de financiën van Ajax er niet bepaald goed voor staan, houdt hij zijn oren en ogen open voor buitenkansjes. Traoré is een van die mensen. Hij is momenteel transfervrij, nadat hij het seizoen afmaakte bij Villarreal CF. Waar het er lang op leek dat hij financieel onhaalbaar zou zijn, lijkt er toch een mogelijkheid te ontstaan.

In het verleden presteerde Traoré uitstekend in Nederland. Waar hij onder leiding van Peter Bosz bij Vitesse al eens een topseizoen beleefde, haalde de oefenmeester hem in de zomer van 2016 naar Ajax. De club beschikte destijds over Kasper Dolberg en dat betekende dat Traoré genoegen moest nemen met een plek op de rechtsbuitenpositie. Hij bleek een goede aanvulling op de voorhoede te zijn: met Traoré op het veld bereikte Ajax de finale van de Europa League, waarin het uiteindelijk met 0-2 verloor van Manchester United.

Na zijn huurperiode bij Ajax deed hij meer ervaring op in het buitenland. Chelsea liet hem naar Olympique Lyon vertrekken, waar hij redelijk presteerde. Wat volgde was een avontuur bij Aston Villa, dat hem verhuurde aan Istanbul Başakşehir en Villarreal. Nooit lukte het Traoré écht om aan de verwachtingen te voldoen, waardoor hij bij al zijn clubs moest vertrekken. Dat hij intussen transfervrij is, zegt dan ook iets over het niveau dat hij de voorbije jaren op de mat legde. De interesse van Ajax doet daarom denken aan de fout die Ronald Koeman op het Europees kampioenschap in Duitsland maakte.

Bertrand Traoré speelde afgelopen seizoen voor Villarreal CF.

Verwachtingen op weinig gebaseerd

Het was de bondscoach van het Nederlands elftal die tijdens het eindtoernooi elke wedstrijd vasthield aan Memphis Depay in de spitspositie. De aanvaller was het gehele voetbaljaar geblesseerd geweest en had al twee seizoenen zowel niets laten zien bij zijn clubs als bij Oranje. Desondanks hield Koeman vertrouwen in hem, wat uitsluitend met het verleden te maken had. In zes wedstrijden lukte het Memphis echter nooit om het elftal bij de hand te nemen, waardoor het Nederlands elftal in gedeelten van de wedstrijden weinig aan hem had.

Hetzelfde gevaar dreigt met het binnenhalen van Traoré. Dat Ajax hem graag naar Amsterdam wil halen, heeft alles te maken met het verleden en niets met het heden. Al jarenlang laat hij weinig tot niets zien, zijn statistieken zijn zeer teleurstellend (bij Villarreal kwam hij in zes basisplaatsen en vijf invalbeurten tot één doelpunt) en willen clubs liever van hem af dan dat ze hem in de selectie willen hebben. Het zegt alles over de vorm die Traoré heeft. De kans is daarom veel groter dat hij gaat tegenvallen en dat Ajax opnieuw een speler op de loonlijst heeft staan waaraan het niets heeft.

Als Traoré het eerste halve jaar niet presteert, dan zullen spelers in de kleedkamer hem bovendien niet meer serieus nemen en speelt hij ook in dit onderdeel geen rol meer. Ajax moet kortom maar eens goed achter de oren krabben wie het binnenhaalt. Het aantrekken van versterkingen klinkt namelijk leuk, maar dat is het uitsluitend als ze ook écht iets toevoegen. Anders kan Ajax zich veel beter richten op de talenten die momenteel bij Jong Ajax rondlopen. De club moet zich richten op de toekomst, en niet de problemen nóg groter maken dan dat ze al zijn.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Gaat Traoré bij Ajax slagen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
407+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie