Ajax heeft ‘Álvarez 2.0’ binnen

Foto: Ajax heeft ‘Álvarez 2.0’ binnen

Ajax is in de zoektocht naar een nieuwe middenvelder gestuit op Benjamin Tahirovic. De 20-jarige Bosniër van AS Roma kwam per toeval als mogelijkheid langs en Sven Mislintat besloot om razendsnel toe te happen. De Duitser heeft naar eigen zeggen het volste vertrouwen in de kwaliteiten van Tahirovic. Kan hij direct de plaats van Edson Álvarez overnemen? Of moet Ajax langer de tijd met hem nemen?

Buitenkansje voor Ajax

De 1.91 lange middenvelder had in Rome nog een contract tot de zomer van 2026 en dat was niet voor niets, want de Italiaanse topclub had het volste vertrouwen erin dat de talentvolle voetballer binnen een aantal seizoenen een vaste waarde in het basisteam zou zijn. José Mourinho, die als hoofdtrainer niet bepaald bekend staat om zijn kansen aan jonge spelers, sprak meermaals over zijn prettige band met Tahirovic en stelde dat de Bosniër zou uitgroeien tot een topspeler. De Portugees liet hem afgelopen seizoen viermaal in het basisteam starten en gaf hem zevenmaal als invaller de mogelijkheid om zichzelf te laten zien. In de laatste duels kreeg hij steeds meer de kans.

Tahirovic, die met drie interlands voor Bosnië en Herzegovina ook met zijn land ervaring opdeed, leek daarom niet bepaald op de nominatie te staan om bij AS Roma te vertrekken. De situatie van de controlerende middenvelder veranderde echter door de financiële nood van de club. Voor de clubleiding was duidelijk dat het een aantal spelers van de hand moest doen om aan de regels van de UEFA te voldoen, zo meldde La Gazzetta dello Sport deze week. Het zorgde ervoor dat AS Roma het voor eind juli voor elkaar moest krijgen om rond de 30 miljoen euro te verdienen of te bezuinigen om niet in de problemen terecht te komen.

De Amsterdammers waren er vervolgens binnen een mum van tijd bij om de jonge voetballer, die op vrijwel alle posities op het middenveld uit de voeten kan, te contracteren. Op de clubwebsite van Ajax ging Mislintat bij de bekendmaking van zijn komst kort in op de mogelijkheden die de kersverse hoofdtrainer Maurice Steijn met Tahirovic zal hebben. “Benjamin is een sterke en balvaste middenvelder. Hij is een groot talent met een geweldige mentaliteit. Over een paar dagen komt hij naar Amsterdam voor de medische keuring en om de contractuele zaken met ons af te ronden”, zo vatte de directeur voetbalzaken het samen.

Voetballend meer mogelijkheden

De versterking lijkt op het eerste gezicht een van de opvolgers van Edson Álvarez te zijn, al moet Tahirovic nog wel werken aan zijn verdedigende capaciteiten. Álvarez speelt sinds 2019 bij Ajax en kwam per toeval op het middenveld terecht, waarbij hij voornamelijk verdedigend zijn bijdrage had. In aanvallend opzicht was dit echter een ander verhaal. Veel tegenstanders hanteerden een tactiek waarbij ze Álvarez aan de bal lieten, waarmee de snelheid van het aanvalsspel van Ajax direct achteruitging. Dat de voetballer afgelopen seizoen de leider van Ajax was en eveneens vaak de beste man van het veld was, toonde aan dat het bij de Amsterdammers bepaald niet de goede kant op ging.

Hoewel Ajax niet direct af wil van Álvarez, lijkt een transfer niet meer tegen te houden. Vorig jaar zomer sloeg de clubleiding nog een bod van 50 miljoen euro van Chelsea af, waarbij het de speler beloofde dat het aan het einde van het seizoen zou meewerken. Met Borussia Dortmund op pole position is het een kwestie van tijd totdat de middenvelder naar Duitsland verhuist. Ajax heeft er daarom verstandig aan gedaan door met Tahirovic, en in een eerder stadium met de transfer van Branco van den Boomen, alternatieven op deze plek op het middenveld binnen te halen. En daarbij is Tahirovic een extra interessante.

Mourinho vatte het afgelopen seizoen eens goed samen toen hij tegenover de aanwezige pers zat en uitlegde waar de mogelijkheden van de jongeling lagen. Volgens de ervaren hoofdtrainer heeft Tahirovic op een aantal terreinen belangrijke ingrediënten om de Europese top te bereiken. “Soms is hij een Zweed en soms is hij een Bosniër. Wanneer hij een Zweed is, is hij kalm en relaxed. Wanneer hij een Bosniër is, is hij mijn strijder en heeft hij een ongelooflijke potentie”, zo stelde Mourinho. Beide onderdelen lijkt Ajax aankomend voetbaljaar hard nodig te hebben om weer voor de landstitel te kunnen strijden.

Geen garanties van AS Roma

Het vertrouwen van Tahirovic is daarom groot te noemen, maar het is absoluut geen garantie dat de middenvelder de komende jaren daadwerkelijk in Amsterdam gaat slagen. Bij AS Roma toonde hij in zijn gespeelde wedstrijden aan dat hij een groot talent is met lef en voetballend vermogen, wat bij Ajax goed lijkt te passen. Tegelijkertijd laten bij Ajax talenten als Devyne Rensch en Kenneth Taylor zien dat het vaak lastiger wordt als het verwachtingspatroon toeneemt en het binnen het team minder loopt. Bovendien is Tahirovic in verdedigend opzicht vaak kwetsbaar gebleken. De middenvelder zal zich op bepaalde onderdelen daarom snel moeten ontwikkelen.

De Bosnische international lijkt met Ajax echter bij de juiste club te zitten: een club die bekendstaat om het oog voor talent en de kansen voor jonge spelers in het eerste team. Anderzijds staat er voor Ajax nauwelijks iets op het spel. Mislintat legde naar verluidt tussen de 8 en 9 miljoen euro voor Tahirovic neer, wat voor de Nederlandse topclub inmiddels een relatief laag bedrag is. In de voorbereiding heeft hij uitgebreid de kans om zichzelf aan Steijn te laten zien en te bewijzen dat hij in het basisteam van Ajax thuishoort. Dan kan zomaar eens blijken dat Tahirovic het puzzelstukje is waar de club alweer een tijdlang naar op zoek is.

Gaat Tahirovic bij Ajax slagen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
1825+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:21
22+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
86+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
2+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
138+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
63+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
28+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
80+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
75+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
245+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
196+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
116+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
100+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
301+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
360+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
51+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
79+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
18:20
90+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie