Ajax heeft met Sergi Roberto sportief plan voor ogen

Foto: Ajax heeft met Sergi Roberto sportief plan voor ogen

Alex Kroes heeft met Sergi Roberto een buitenkansje op het oog. De verdediger annex middenvelder is transfervrij en, aangezien hij uit de jeugdopleiding van FC Barcelona komt, zou hij perfect in het systeem van Ajax passen. Hoewel de kans nog altijd groter is dat hij niet naar Amsterdam komt, is de gedachte van Ajax mét Roberto interessant te noemen.

Inside: Ajax werkt serieus aan komst Sergi Roberto

Lang leek het erop dat Roberto zich deze zomer gewoon zou voorbereiden op een nieuw voetbaljaar met Barcelona. De Spanjaard doorliep de gehele jeugdopleiding van de Europese topclub en bleef ook zijn hele voetbalcarrière in Catalonië. Toegegeven: Roberto was meermaals niet zeker van een basisplaats. Zo wisselde hij seizoenen af waarin hij belangrijk kon zijn, met voetbaljaren waarin hij niet verder kwam dan een reserverol. Hij toonde zich echter een voetballer die daar niet over zeurt, maar op de trainingen zijn uiterste best doet om zichzelf te bewijzen.

Tussen 2015 en 2020 beleefde hij ijzersterke seizoenen. Roberto was de vaste rechtsback en daarom een zekerheid in de defensie. Onder Xavi Hernández kreeg hij de voorbije jaren een steeds belangrijkere rol. Zijn voormalig teamgenoot besloot hem wederom tussen de eerste elf spelers te zetten en maakte hem zelfs aanvoerder. Als cultuurbewaker binnen het team lukte het hem vorig voetbaljaar niet om Barcelona naar de landstitel te leiden, maar op andere vlakken toonde hij zichzelf weldegelijk een uitstekende leider in het team.

Het was dan ook de bedoeling dat Roberto zijn aflopende contract zou verlengen, totdat het clubbestuur van Barcelona er plotseling voor koos om afscheid te nemen van Xavi. De hoofdtrainer sprak zich in de media negatief uit en moest aan het einde van het seizoen vertrekken. Het betekende dat de zekere rol van Roberto verdween. Hoewel de voetballer er nog altijd achter de schermen alles aan doet om een nieuw contract bij Barcelona te krijgen, raakt zijn geduld langzaam op en is hij naar verluidt bezig om rond te kijken naar een nieuwe werkgever.

Concurrentie voor Ajax groot

Wie denkt dat Ajax met haar clubnaam Roberto zomaar overtuigd om de overstap naar de Nederlandse competitie te maken, heeft het mis. Kroes moet namelijk bezuinigen door onder meer 35 procent van de salarishuishouding in te laten krimpen. Roberto is dan wel transfervrij, maar dat betekent niet dat de Amsterdammers het kunnen permitteren om jaarlijks een miljoenenbedrag naar de Spanjaard over te maken. Daarnaast is het de vraag of de 32-jarige Roberto het wel ziet zitten om zijn loopbaan in Amsterdam te vervolgen, aangezien hij meer opties heeft.

Volgens het Spaanse Sport zijn er namelijk meer gegadigden, vooral in Engeland. Aston Villa en West Ham United zouden zich, net als Ajax, hebben gemeld en bereid zijn om aan de financiële eisen van Roberto te voldoen. Met een overstap naar de Premier League kan hij zijn grote droom in vervulling laten komen om in de Premier League aan de slag te gaan. Het liefst had hij zijn loopbaan bij Barcelona afgerond, maar hij zou altijd al een fascinatie hebben gehad voor de Engelse voetbalcultuur. In Londen kan hij zijn loopbaan dan ook verrijken, klinkt het.

Waar er ook clubs uit Saudi-Arabië hebben geïnformeerd, zou Roberto niet openstaan voor zo’n transfer. En dus weet Ajax wat het te doen staat: concurreren met de Engelse partijen. Kroes weet als zakenman als geen ander dat hij met zijn financiële pakket nauwelijks kan overtuigen, dus probeert hij het op een andere manier. De clubleiding heeft Roberto daarom een sportief plan voorgesteld waarin hij niet alleen elke week een basisplaats heeft, maar waarbij hij óók een stap kan maken in zijn leiderschap. En dat kan voor Roberto zomaar eens interessant zijn.

FC Barcelona - Real Madrid
Sergi Roberto speelde zijn gehele voetballeven in Barcelona.

Roberto ideale leider in defensie

Naast zijn kwaliteiten is het voor Ajax vooral interessant dat Roberto als rechtsback en middenvelder ervaring heeft. Dat geeft hoofdtrainer Francesco Farioli meerdere mogelijkheden. Met Pablo Rosario bewees de Italiaan eerder bij OGC Nice dat hij echter nóg een optie kan creëren. De voormalig middenvelder van PSV eindigde in Frankrijk namelijk plotseling als centrale verdediger die richting het middenvelder schoof. Het is goed mogelijk dat Farioli en Kroes met Roberto eenzelfde soort rol in gedachten hebben, waardoor hij op meerdere fronten belangrijk kan zijn en de verdediging van Ajax versterkt.

Samen met Jordan Henderson moet Roberto bij Ajax in de as van het veld de lijnen gaan uitzetten. De Brit heeft daar het voorbije half jaar al zijn bijdrage aan geleverd, maar de tijd heeft eveneens uitgewezen dat hij het niet alleen kan. Roberto is met zijn ervaring bij uitstek een speler die in staat moet zijn om de Amsterdamse talenten aan de hand te nemen en hen tactisch wat bij te leren. Zo kan hij zich de komende jaren omturnen van voetballer tot mentor van de selectie, om vervolgens op jacht te gaan naar het winnen van de Eredivisie.

Mocht Ajax erin slagen om Roberto naar de Johan Cruijff ArenA te halen, dan is hij de zevende Ajacied met een verleden in Barcelona. Zijn voorgangers waren Michael Laudrup, Oleguer, Roger, Gabri, Isaac Cuenca, Bojan Krkic en André Onana. De spelers waren lang niet allemaal succesvol in Amsterdam, door uiteenlopende redenen. Ajax heeft er vertrouwen in dat Roberto in staat is om het niveau van het team omhoog te werken en weet welk plan het heeft, maar moet afwachten wat hij zélf gaat beslissen. Alleen spelers die voor Ajax willen spelen, gunt Kroes namelijk de oversteek naar Amsterdam.

Komt Sergi Roberto naar Ajax?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
304+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie