Ajax is nog lang niet klaar voor nieuwe seizoen

Foto: Ajax is nog lang niet klaar voor nieuwe seizoen

Ajax begon donderdag aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Maurice Steijn zal in de eerste week voornamelijk starten met vele Amsterdamse talenten van Jong Ajax, wachtend op de vaste waarden die vanwege de interlandperiode langer op vakantie blijven. Hoewel Ajax de komende anderhalve maand wil gebruiken om vastigheden te creëren, is het binnen de club nog lang niet rustig.

Wachten op Álvarez, Timber en Kudus

Het mislopen van de Champions League heeft er bij Ajax flink ingehakt. Jaren geleden besloten Edwin van der Sar en Marc Overmars de begroting te laten samenhangen met het startgeld van het miljardenbal en daar voelt Ajax deze zomer de negatieve consequenties van. Het resulteert erin dat Sven Mislintat voorlopig moet wachten op het vertrek van de bepalende spelers, voordat hij met een volle portemonnee de transfermarkt op kan gaan op zoek naar versterkingen. Edson Álvarez, Jurriën Timber en Mohammed Kudus staan op de nominatie om te vertrekken, al kwam het vooralsnog niet tot een deal.

De Mexicaan lijkt het meest dichtbij een vertrek te zijn. Hij wordt al maandenlang in verband gebracht met een overstap naar Borussia Dortmund. De Amsterdammers verlangen naar verluidt een bedrag van 40 miljoen euro en dat is voor de Duitsers, in combinatie met een hoog salaris, te gortig. Het lijkt er dan ook op dat Ajax zich in de vingers gaat snijden, al zal een vertrek er uiteindelijk wel van komen. Ook Jurriën Timber is hard op weg naar de uitgang. De centrale verdediger maakt zich op voor een uitdaging in de Premier League bij Arsenal. Beide clubs naderen elkaar langzaam, waardoor hij zijn koffers alvast kan inpakken.

En dan is er nog Kudus, die in de media al meermaals aangaf dat hij toe is aan een stap hogerop. De Ghanees lijkt ook naar Engeland te verkassen, maar dan naar Brighton & Hove Albion. Beide clubs zouden met elkaar in gesprek zijn, terwijl ook Manchester United haar oren openhoudt. Het lijkt echter nog weken te duren voordat het drietal daadwerkelijk is vertrokken en Ajax naar versterkingen kan zoeken, wat voor Steijn allerminst ideaal is. De huidige situatie op de transfermarkt levert een hoop onzekerheid op in de Amsterdamse bestuurskamer en dat gaat ten koste van de opbouw van het nieuwe team.

Zomer van veranderingen bij Ajax

Met afgelopen seizoen in het achterhoofd moet bij de A-selectie van Ajax een hoop gebeuren. Allereerst zal de selectie verder tegen het licht aan worden gehouden. Steven Bergwijn en Brian Brobbey krijgen binnen Ajax het vertrouwen dat ze het volgend seizoen beduidend beter gaan doen, maar andere spelers staan juist op het lijstje om te vertrekken. Zo keerde Florian Grillitsch al terug naar Duitsland, terwijl Jorge Sánchez eveneens weinig toekomst meer in de Johan Cruijff ArenA heeft. Daarnaast is de vraag hoe Steijn naar de kwaliteiten van Calvin Bassey kijkt, die vooralsnog met een ongelukkig huwelijk bij Ajax bezig is.

Het zijn een hoop vraagtekens voor de trainer, die de loodzware taak heeft om van het ‘losse zand’ van afgelopen seizoen een strijdend team te maken. De hoofdtrainer liet in het verleden zien dat hij dit bij kleinere clubs wel kon, al kwam hij destijds telkens in een andere situatie terecht. Daarnaast is de druk dit voetbaljaar voor hem groter dan ooit. Niet alleen is het vertrouwen bij de supporters vooralsnog behoorlijk laag, ook is de aandacht in de media na de opvallende keuze zeer groot te noemen. Zijn eerste seizoen in de Eredivisie zal cruciaal zijn voor zijn toekomst in Amsterdam, terwijl hij moet roeien met de riemen die hij heeft.

Dossier Tadic

Ook het dossier Tadic hangt nog altijd boven de club. De Serviër heeft sinds zijn komst in 2018 geweldige cijfers op zijn naam staan, maar de aanvoerder heeft volgens velen zijn langste tijd in Amsterdam gehad. Hoewel de club over zijn statistieken weinig te klagen heeft, kan Tadic logisch genoeg niet meer hetzelfde brengen als hij een aantal jaren geleden deed. Bovendien viel hij afgelopen seizoen negatief op met vele opstootjes en zijn verminderende energie. Tadic beschikt bij Ajax nog over een doorlopend contract, en zou vervolgens binnen de club als trainer aan de slag gaan, maar het is onduidelijk of het nog zover komt.

Het is aan Steijn om te beoordelen hoe hij Tadic in zijn ideale plaatje ziet. Kan de aanvaller nog zijn steentje bijdragen in de prestaties van Ajax? En heeft Tadic volgend seizoen nog een basisplaats of moet hij vooral rekenen op een rol als invaller? Het zijn allemaal vragen die de komende weken moeten worden beantwoord, in de opbouw naar een selectie die weer succesvol is. Het wegvallen van Tadic zal er namelijk voor zorgen dat er nieuwe leiders in de selectie moeten opstaan, die het team bij de hand moeten nemen. Ajax moet de komende weken dan ook snelle beslissingen maken, al was dat het laatste jaar niet de grootste kracht van de club.

Pakt Ajax volgend seizoen de landstitel?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Gaat Steijn bij Ajax slagen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
2102+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
24+
Priske boos op persconferentie: ‘Je maakt het persoonlijk’
23:21
40+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
149+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
5+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
163+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
78+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
33+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
88+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
83+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
261+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
198+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
119+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
105+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
318+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
366+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
55+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
80+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
61+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie